ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΟΘΕΙ ΑΚΟΜΗ ΑΥΤΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ

Μάθημα χωρίς βιβλία τα Επαγγελματικά Λύκεια!

* Οι μαθητές τους χάνουν πολύτιμο χρόνο διδασκαλίας, ειδικά εκείνοι της Γ’ Λυκείου που ετοιμάζονται για τις πανελλήνιες

Δημοσίευση: 17 Σεπ 2015 8:00

Της Λένας Κισσάβου

Χωρίς βιβλία, των ειδικοτήτων που επέλεξαν να φοιτήσουν, ξεκινούν τη νέα σχολική χρονιά χιλιάδες μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων του νομού Λάρισας.

Οι εκπαιδευτικοί που τα διδάσκουν, προσπαθούν να καλύψουν την έλλειψη των βιβλίων, δίνοντας σημειώσεις σε φωτοτυπίες στους μαθητές τους, προκειμένου να μην χάσουν πολύτιμο χρόνο, ειδικά αυτοί της Γ΄Λυκείου, που ετοιμάζονται να δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις.

Αυτή η αργοπορία επίδοσης των βιβλίων ειδικοτήτων σε μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), δεν είναι φετινό φαινόμενο, αλλά τείνει να καθιερωθεί κάθε χρόνο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην καθυστέρηση παράδοσης της ύλης, δημιουργώντας μαθητές δύο ταχυτήτων και εντείνοντας τη διάκριση μεταξύ των μαθητών του Γενικών λυκείων με αυτών των Επαγγελματικών λυκείων, κατατάσσοντας και πάλι στους δεύτερους σε …δεύτερη μοίρα.

Σύμφωνα με διευθυντές ΕΠΑΛ της Λάρισας και του νομού μας γενικότερα, η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι κάθε χρόνο με έγκριση του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας, δίνεται παράταση εγγραφών στα ΕΠΑΛ, μέχρι και τις 20 Σεπτεμβρίου, παράγοντας που επηρεάζει και παρατείνει αντίστοιχα και την προμήθεια βιβλίων ειδικοτήτων, καθώς δεν είναι ακριβής ο αριθμός των μαθητών μέχρι και τις 11 Σεπτεμβρίου, όπως και οι πραγματικές ανάγκες των σχολείων σε βιβλία.

Συνήθως, αρκετά παιδιά εγγράφονται το διάστημα από 11 έως και 20 Σεπτεμβρίου, υποστηρίζουν διευθυντές, αλλά εκτιμούν επίσης ότι τουλάχιστον θα μπορούσαν να είχαν προμηθεύσει στα ΕΠΑΛ μια πρώτη δόση βιβλίων ειδικοτήτων, τουλάχιστον για τον αριθμό των παιδιών που είχαν εγγραφεί έγκαιρα.

Αντίθετα μέχρι και τις 11 Σεπτεμβρίου, που ξεκίνησε η σχολική χρονιά όλα τα ΕΠΑΛ είχαν παραλάβει κανονικά τα βιβλία γενικής παιδείας όλων τα τάξεών τους.

Έτσι αν λάβουμε υπόψη τις περασμένες χρονιές, οι μαθητές των Επαγγελματικών λυκείων της Β’ και της Γ’ τάξης, θα ξεκινήσουν κανονικά με τα ανάλογα βιβλία, τα μαθήματα ειδικότητάς τους, τον Οκτώβριο.

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Το εν λόγω θέμα, έθιξε μεταξύ κι άλλων προβλημάτων που παρουσιάζονται στην Τεχνική- Επαγγελματική Εκπαίδευση, στην υπουργό Παιδείας κ. Κιάου, η ΟΛΜΕ, ως επείγοντα και ειδικότερα αναφέρει: «Α) Θεωρούμε αναγκαίο για φέτος και επειδή οι τομείς και οι ειδικότητες των εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα επαναλειτουργούν μετά από δύο χρόνια, να ληφθεί πρόνοια ώστε να λειτουργήσουν τα νέα αυτά τμήματα στη Β΄ τάξη με λιγότερους μαθητές ανά τμήμα από όσους προβλέπεται στις διατάξεις για την λειτουργία των ΕΠΑΛ, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να ξεκινήσουν αυτές οι ειδικότητες. Κατ’ επέκταση προτείνεται για προφανείς λόγους να ισχύσει το ίδιο και για όλες τις άλλες ειδικότητες των ΕΠΑΛ.

Β) Επισημαίνουμε την ανάγκη να διατεθούν στις σχολικές μονάδες της Τ.Ε.Ε. αμέσως όλα τα βιβλία ειδικότητας και να ληφθεί ειδική μέριμνα για την εκτύπωση και διανομή βιβλίων που θα διδαχτούν στις ειδικότητες που επαναλειτουργούν στα ΕΠΑΛ μετά την επιστροφή των καθηγητών που ήταν σε διαθεσιμότητα – γιατί τα τελευταία δύο χρόνια αυτά τα βιβλία δεν εκτυπώνονταν.

Γ) Σχετικά με το νέο κανονισμό (Υ.Α. με Αρ. Πρωτ. 95978/Δ4/17-06-2015) των εργαστηριακών κέντρων (ΕΚ):στο Άρθρο 12, σε όσα διαλαμβάνονται σχετικά με τον χαρακτηρισμό των εργαστηρίων κατεύθυνσης του Μηχανολογικού Τομέα δεν περιλαμβάνεται το εργαστήριο των Εργαλειομηχανών από τα πιο βασικά εργαστήρια του μηχανολογικού τομέα, με βαρύ και εξειδικευμένο εξοπλισμό, που απαιτεί και ανάλογη αντιμετώπιση.

Προτείνουμε να συμπεριληφθεί μαζί με τα υπόλοιπα.

Δ) Τέλος, θεωρούμε αναγκαίο να εξασφαλιστεί στους αποφοίτους των ΕΠΑΛ η δυνατότητα πρόσβασης και στα ΑΕΙ, η οποία μετατέθηκε -και με ασαφή τρόπο- σε μεταγενέστερο έτος απ’ αυτό που ο μαθητής έλαβε το απολυτήριό του, με το νόμο 4310/2014».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass