«ΝΕΕΣ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ – ΑΠΟΛΥΣΗΣ» ΦΟΒΑΤΑΙ Η ΔΟΕ

Υπογραφές ενάντια στην αξιολόγηση

* Στις 9 Ιανουαρίου η σύσκεψη του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας με διευθυντές Δημοτικών και Νηπιαγωγείων - Μέχρι σήμερα υπέγραψαν εκπαιδευτικοί μόνο από 20 σχολεία από τα 230 Δημοτικά και Νηπιαγωγεία του νομού

Δημοσίευση: 03 Ιαν 2014 1:20 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 12:18

Στη συγκέντρωση υπογραφών κατά της αξιολόγησης, προκειμένου να μην δημιουργηθούν «οι νέες δεξαμενές κινητικότητας – απόλυσης» καλεί τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας η ομοσπονδία τους (ΔΟΕ). Μέχρι σήμερα ωστόσο, η ανταπόκριση των Λαρισαίων δασκάλων και νηπιαγωγών στο κάλεσμα της ΔΟΕ είναι μικρή (σ.σ. υπέγραψαν εκπαιδευτικοί μόνο σε 20 σχολεία από τα 230 του νομού) καθώς αρκετοί εκπαιδευτικοί ελπίζουν πως μέσω της αξιολόγησης δεν θα παραμείνουν «στάσιμοι» οικονομικά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις συνδικαλιστών, πάνω από 20.000 εκπαιδευτικοί (σε σύνολο 152.000 σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια) έχασαν για λίγες ημέρες την κατάταξή τους στον επόμενο βαθμό και επιμένουν στην αξιολόγησή τους στοχεύοντας και στην αύξηση του μισθού τους.

Η ΔΟΕ κάλεσε εσπευσμένα τους εκπαιδευτικούς σε συγκέντρωση υπογραφών προκειμένου να ασκήσει πίεση στο υπουργείο Παιδείας για να μην συνδεθεί η αξιολόγηση με το ενιαίο μισθολόγιο, αλλά λόγω της μικρής ανταπόκρισης των εκπαιδευτικών (σ.σ. που σε γενικές γραμμές δεν διαφωνούν με την αξιολόγησή τους) υποχρεώθηκε σε παράταση της προθεσμίας μέχρι και την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014 (από τις 19 Δεκεμβρίου που προέβλεπε η αρχική ανακοίνωση).

Το θέμα θα απασχολήσει και την ενημερωτική σύσκεψη στην οποία καλούνται, διευθυντές Δημοτικών Σχολείων και προϊστάμενοι Νηπιαγωγείων του νομού, από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου στις 6 μ.μ. στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας. Μετά τη σύσκεψη και τις ενημερώσεις των συλλόγων διδασκόντων που θα ακολουθήσουν εκτιμάται πως θα αυξηθεί ο αριθμός των Λαρισαίων εκπαιδευτικών που θα υπογράψουν τελικά.

ΔΟΕ

Η ΔΟΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς, να υπογράψουν κείμενο, στο οποίο θα δηλώνουν την αντίθεσή τους «στην απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, να επιβάλει σε όλα τα σχολεία, τον θεσμό της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας και να προχωρήσει στην ατομική αξιολόγηση του εκπαιδευτικού.

Με τη συγκεκριμένη μορφή αξιολόγησης και με τις σημερινές συνθήκες, της κρίσης και της αποδόμησης του δημόσιου σχολείου, επιχειρείται να αθωωθούν οι κυβερνητικές ευθύνες για τις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές αφού η αξιολόγηση εξατομικεύει και προσωποποιεί στον εκπαιδευτικό την αποτυχία κάθε εκπαιδευτικής πολιτικής, αποδίδοντας τις αστοχίες της στις επιμέρους σχολικές μονάδες».

Η ΔΟΕ εκτιμά πως, Υπουργείο Παιδείας και κυβέρνηση, μέσω των διαφόρων αξιολογήσεων μεταξύ άλλων επιχειρούν «να δημιουργήσουν τις νέες δεξαμενές κινητικότητας – απόλυσης και να καθηλώσουν μισθολογικά τους εκπαιδευτικούς με βάση τη σύνδεση της αξιολόγησης με το ενιαίο μισθολόγιο - βαθμολόγιο και τις ποσοστώσεις του. Με τις διατάξεις αυτές ο αριθμός (ποσοστιαία) των εκπαιδευτικών που θα στιγματιστεί ως αποτυχημένος και στάσιμος υπηρεσιακά και μισθολογικά θεωρείται δεδομένος από πριν».

Επιχειρούν επίσης «να προχωρήσουν σε μαζικές απολύσεις εκπαιδευτικών συνδέοντας την αξιολόγηση με το νέο πειθαρχικό δίκαιο» και για τον λόγο αυτό η ΔΟΕ καλεί, τόσο τους εκπαιδευτικούς να δημιουργήσουν «ρεύμα αντίθεσης και αντίστασης κατά της αξιολόγησης – χειραγώγησης, με αιχμή αυτή την περίοδο την επιβολή της αυτοαξιολόγησης» όσο και «κανένα στέλεχος εκπαίδευσης να μην αναλάβει ρόλο αξιολογητή» προσθέτοντας πως «δεν έχουν θέση στα σωματεία όσοι στηρίξουν και αναλάβουν ρόλο αξιολογητή».

ΑΡΘΡΑ

Τρία είναι τα επίμαχα σημεία του Προεδρικού Διατάγματος Αρβανιτόπουλου για την αξιολόγηση και στα οποία οι συνδικαλιστές των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εστιάζουν την κριτική τους.

Συνδικαλιστές λοιπόν εκτιμούν πως «οι αυθαίρετες, αντιπαιδαγωγικές και αντιεπιστημονικές ποσοστώσεις που προβλέπονται στον Ν.4024/2011 (προάγεται το 90% των εκπαιδευτικών από τον βαθμό Ε στον Δ, το 80% στον Γ, το 70% στον Β και το 30% στον Α) δείχνουν ξεκάθαρα πως για οικονομικούς και μόνο λόγους χρησιμοποιείτε την αξιολόγηση προκειμένου να καθηλωθούν ακόμη περισσότερο οι μισθοί των εκπαιδευτικών».

Το δεύτερο σημείο, αφορά στην ποιοτική αξιολόγηση - βαθμολογική κλίμακα, όπου προβλέπεται ότι «για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών χρησιμοποιείται η ακόλουθη τετράβαθμη περιγραφική κλίμακα, στην οποία κατώτατος βαθμός είναι 0 και ανώτατος 100: α)ελλιπής: 0 έως 30 βαθμοί, β) επαρκής: 31 έως 60 βαθμοί, γ) πολύ καλός: 61 έως 80 βαθμοί και δ) εξαιρετικός: 81 έως 100 βαθμοί».

Οι εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι έτσι, αργά ή γρήγορα οι γονείς θα «απαιτήσουν» τον καλύτερο εκπαιδευτικό για την τάξη στην οποία φοιτά το παιδί τους, δημιουργώντας «διαχωρισμούς» μεταξύ εκπαιδευτικών του ίδιου σχολείου. Τέλος οι εκπαιδευτικοί «βλέπουν» και φωτογραφική διάταξη στα πρόσθετα επιστημονικά προσόντα καθώς μοριοδοτείται και το πτυχίο της Σχολής Καλών Τεχνών.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
COFFEE SHOW DHMOS LARISAION 15-5-24

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass