ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΑΠΟ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΙΧΤΕΛ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ 39ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Μαθητές – μικροί εδαφολόγοι!

Δημοσίευση: 15 Ιαν 2014 1:48 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 12:42
Μια πολύ ενδιαφέρουσα όσο και πρωτότυπη εμπειρία έζησαν μαθητές των Δ΄ και Ε΄ τάξεων του 39ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας.
Υλοποιώντας πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και υιοθετώντας δράσεις «ανοίγματος» της σχολικής κοινότητας στην τοπική κοινωνία, προσκάλεσαν επιστημονικά στελέχη του Ινστιτούτου Χαρτογράφησης και Ταξινόμησης Εδαφών Λάρισας (Ι.Χ.Τ.Ε.Λ.) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τα οποία και επισκέφθηκαν τις τρεις τάξεις με την κινητή μονάδα του ινστιτούτου.
Οι μαθητές των τριών τμημάτων, πριν καλλιεργήσουν αρωματικά φυτά και βότανα σε μικρό κήπο που διαμόρφωσαν στην ταράτσα του κτιρίου, επιδίωξαν να αποκτήσουν τις απαραίτητες θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις για τη «βασικές ιδιότητες του εδάφους και τη σημασία του στην ανάπτυξη των φυτών».
Κατά τη διάρκεια της βιωματικής προσέγγισης των μαθητών, με το αντικείμενο του προγράμματος οι επιστήμονες του Ινστιτούτου, Δρ. Χρήστος Νούλας (γεωπόνος), Παρασκευή Γρυπάρη (τ. γεωπόνος) και Παν. Ράπτης (γεωλόγος), εξήγησαν στους μαθητές με απλό και κυρίως παραστατικό τρόπο τις βασικές λειτουργίες του εδάφους.
Οι μαθητές των τριών τάξεων (Δ1, Δ2, και Ε1) του σχολείου απέκτησαν γνώσεις για τις φυσικές, χημικές και βιολογικές ιδιότητες του εδάφους, τη σημασία τους στην ανάπτυξη των φυτών αλλά και τους βασικούς παράγοντες υποβάθμισης των γεωργικών εδαφών.
Επίσης, με την καθολική συμμετοχή των μαθητών έγινε επίδειξη εμπειρικών τρόπων εκτίμησης της σύστασης του εδάφους και έγιναν μετρήσεις με τη βοήθεια απλών συσκευών υπολογισμού βασικών χημικών ιδιοτήτων, που διαθέτει για τον σκοπό αυτό η κινητή μονάδα παροχής υπηρεσιών στον Αγροτικό Τομέα του Ι.Χ.Τ.Ε.Λ.
Τέλος, έγινε έμπρακτη εφαρμογή της δειγματοληψίας του εδάφους με σκοπό το εργαστήριο αναλύσεων εδαφών του Ι.Χ.Τ.Ε.Λ. να παρέχει την ανάλυση και την εκτίμηση της καταλληλότητας του εδάφους του διαμορφωμένου ταρατσόκηπου.
«Μέσω της σχολικής αυτής δραστηριότητας οι μαθητές απέκτησαν με βιωματικό τρόπο βασικές δεξιότητες για την οργάνωση και το στήσιμο ενός μικρού κήπου», ανέφεραν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου που υλοποιούν το σχετικό πρόγραμμα κ. Γρ. Καΐπη, Ελ. Κουρμπή και Ειρ. Μαθιουδάκη, προσθέτοντας ότι οι δράσεις θα συνεχιστούν σε συναφή αντικείμενα.
«Με την αξιοποίηση της καινοτομίας και της γνώσης που αναπτύσσεται στα σχολεία, παρόμοια προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης συμβάλλουν στον εμπλουτισμό και την ενδυνάμωση του εκπαιδευτικού έργου», ανέφερε ο κ. Χρήστος Κίτσιος, διευθυντής του 39ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, ο οποίος συνεχάρη τις εκπαιδευτικούς για την πρωτοβουλία τους αυτή, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τον διευθυντή του Ι.Χ.Τ.Ε.Λ. κ. Χρ Τσαντήλα και τους υπαλλήλους του για την άμεση ανταπόκριση στο κάλεσμα για την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass