ΜΕ ΤΗ ΛΗΞΗ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΥ 8ΜΗΝΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ

Θέμα ωρών η απόλυση 200 καθηγητών

* Εκδόθηκαν χθες οι οριστικοί πίνακες κατάταξης της 8ης προκήρυξης του ΑΣΕΠ

Δημοσίευση: 22 Μαρ 2014 1:54 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 14:22
Θέμα ωρών θεωρείται πλέον η απόλυση περισσοτέρων από 200 καθηγητών της τεχνικής εκπαίδευσης, ανάμεσά τους και Λαρισαίοι, που το περασμένο καλοκαίρι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Το 8μηνο της διαθεσιμότητας λήγει σήμερα Σάββατο και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι καθηγητές θα απολυθούν άμεσα, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στα εκπαιδευτικά χρονικά της χώρας.
Λαρισαίοι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν χθες στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που έγινε στην Αθήνα και στα υπουργεία Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, διευκρινίζοντας στην «Ε», πως το «βασικό αίτημα της κινητοποίησης αφορά στην επανατοποθέτηση όλων των εκπαιδευτικών για να μην απολυθεί κανένας» και στο πλαίσιο αυτό στη συνάντηση που έγινε χθες το απόγευμα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη, τέθηκε εκ νέου το αίτημα για προκήρυξη 200 ακόμη θέσεων.
«Αυτό ωστόσο που μας ανησυχεί» τόνισαν στην «Ε» μέλη της Επιτροπής Αγώνα και της ΕΛΜΕ Λάρισας αφορά στο γεγονός «ότι δεν έχει δοθεί ακόμη επισήμως παράταση για όλους όσοι έκαναν αίτηση μετάταξης ενώ εκπνέει η προθεσμία» με το ΑΣΕΠ, να δημοσιεύει χθες τους οριστικούς πίνακες κατάταξης, που αφορά σε μέρος των ειδικοτήτων εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα.
Στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας της ΟΛΜΕ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώθηκε χθες από την ΕΛΜΕ Λάρισας στο Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας, με υποτονική ωστόσο συμμετοχή των καθηγητών.
Στο πάζλ των χθεσινών εξελίξεων, προστέθηκε και συνέντευξη (Ant1) του υπουργού Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλου, ο οποίος παραδέχθηκε πως θα γίνουν απολύσεις καθηγητών, με την ΟΛΜΕ να τον καλεί να επιλέξει ή να μην υπογράψει τις απολύσεις και να επανατοποθετηθούν όλοι οι εκπαιδευτικοί σε νέες θέσεις ή να παραιτηθεί.
ΠΙΝΑΚΕΣ
Αναλυτικότερα, χθες αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ οι τελικοί ενιαίοι πίνακες κατάταξης και διάθεσης εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα με βάση την υπ’ αριθ. 8/2013 ανακοίνωση. Σημειώνεται πως οι πίνακες κατάταξης της 8ης Ανακοίνωσης, αφορά σε καθηγητές ειδικοτήτων: ΤΕ Αισθητικής, Αργυροχρυσοχοϊας, Βοηθοί Παιδ. Βρεφον., Γραφ. Τεχνών, Διακοσμητών, Βοηθών Ιατρ. Εργαστηρίων, Κομμωτικής, Οδοντοτεχνιτών, Χημικοί Εργαστ., Υπαλλ. Λογιστ. και, Χειρ. Ιατρ. Συσκευών.
ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ
 «Αντιλαμβάνομαι» τόνισε χθες ο κ. Αρβανιτόπουλος σε συνέντευξή του «την εύλογη αγωνία και οργή των εκπαιδευτικών που δεν επανατοποθετούνται και οδηγούνται στην απόλυση. Και κάνουμε μία ύστατη προσπάθεια, γιατί είπαμε από την αρχή ότι δεν περισσεύει κανένας εκπαιδευτικός.
Από την αρχή είπαμε επίσης ότι άλλο κινητικότητα και άλλο απολύσεις. Γιατί η κινητικότητα, ως μέτρο, μπορεί να είναι ευεργετικό, για την αναδιάρθρωση του Δημοσίου. Θα ήθελα, πάντως, να σας θυμίσω, ότι πριν από ένα χρόνο, μιλούσαν για 7.500 εκπαιδευτικούς, που έπρεπε να απολυθούν από το Υπουργείο Παιδείας.
Κάναμε αξιολόγηση των δομών μας, παρουσιάσαμε ένα στελεχιακό σχέδιο του Υπουργείου και πείσαμε την Τρόικα ότι, όχι μόνο δεν υπάρχουν αυτά τα νούμερα και δεν περισσεύει κανείς, αλλά και ότι μπορούμε να βάλουμε σε κινητικότητα – λόγω των μεταρρυθμίσεων που σχεδιάζουμε - γύρω στους 1.800 ανθρώπους. Κάναμε επίσης περίπου 4.500 μετατάξεις από την Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.
Θα σας πω, λοιπόν, πού βρισκόμαστε σήμερα. Αρχικά, ήταν ένας αριθμός 2.500 εκπαιδευτικών που βρήκαν σε διαθεσιμότητα που με τις εξαιρέσεις έφτασε στους 1.850. Για τους 1.600, ήδη έχουν βγει προσκλήσεις και τοποθετούνται. Για να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα με τους χρόνους, πέρασε και τροπολογία στη Βουλή, την περασμένη εβδομάδα, μέσα στο σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ώστε, εφόσον έχουν γίνει οι προσκλήσεις, όταν εξαντληθεί ο χρόνος, να μην χάσουν τη δουλειά τους.
Τώρα, έχουν μείνει 250 συνάδελφοι. Για τους 250 αυτούς εκπαιδευτικούς, εμείς, τον περασμένο μήνα, με Νομοσχέδιο που περάσαμε, δημιουργήσαμε κενές οργανικές θέσεις. Γιατί υπάρχουν πράγματι κενά. Στους χώρους της Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης, στους χώρους της κατάρτισης, στις δομές του Υπουργείου Παιδείας.
Εκεί, λοιπόν, υπάρχει ένα θέμα γενικότερο, το οποίο αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση στο σύνολό της και πρέπει να το δούμε, διότι η Κυβέρνηση βρίσκεται αυτή τη στιγμή και αντιμετωπίζει κάποιες δεσμεύσεις, που έγιναν από προηγούμενες Κυβερνήσεις, όσον αφορά ορισμένους αριθμούς διαθεσιμοτήτων, ορισμένους αριθμούς απολύσεων. Εκεί, λοιπόν, είναι ένα ζήτημα και ένα πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζουμε» κατέληξε ο υπουργός.
ΟΛΜΕ
Απαντώντας στον υπουργό Παιδείας, η ΟΛΜΕ στην ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «καλούμε και απαιτούμε από τον Υπουργό Παιδείας και την Κυβέρνηση την ύστατη αυτή ώρα να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε στις 23 Μάρτη να μην υπάρξει ούτε ένας απολυμένος καθηγητής.
Απευθυνόμαστε στον κύριο Αρβανιτόπουλο, τον Υπουργό Παιδείας, τον «συνάδελφο Πανεπιστημιακό», όπως συνήθως δηλώνει ο ίδιος. Θυμηθείτε τις δικές σας δεσμεύσεις κύριε Υπουργέ. Θα επιλέξετε να είστε ο πρώτος Υπουργός Παιδείας, μετά από 100 χρόνια που θα υπογράψει απολύσεις εκπαιδευτικών;
Εχετε δύο επιλογές: Να μην υπογράψετε τις απολύσεις και να τοποθετηθούν όλοι οι εκπαιδευτικοί σε νέες θέσεις αλλιώς, υπάρχει και ο δρόμος της παραίτησης» καταλήγει η ΟΛΜΕ.
ΠΑΡΑΤΑΣΗ
Λαρισαίοι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν χθες στο συλλαλητήριο της Αθήνας επισήμαναν στη «Ε» πως «πέραν του αιτήματος να επανατοποθετηθούν όλοι οι καθηγητές που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα», «μετέωρες είναι και οι θέσεις που προκηρύχθηκαν σε φορείς όπως τα ΙΕΚ και τα Νοσοκομεία καθώς επισήμως δεν έχει δοθεί ακόμη παράταση για να εκδοθούν οι οριστικοί πίνακες» ενώ σήμερα εκπνέει η προθεσμία.
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
Την ίδια ώρα του συλλαλητηρίου στην Αθήνα, η ΕΛΜΕ Λάρισας διοργάνωσε συγκέντρωση στο χώρο του Αρχαίου Θεάτρου. Τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «μέσα στην ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε οι εργαζόμενοι από Κυβέρνηση - EE - ΔΝΤ, ξεχωριστή σημασία αποχτά η 22 Μαρτίου, μέρα που ολοκληρώνεται η περίοδος της διαθεσιμότητας και εκατοντάδες εκπαιδευτικοί, μαζί με χιλιάδες άλλους υπάλληλους, θα ανοίξουν το χορό των απολύσεων και στο Δημόσιο.
Όπως όλο το διάστημα του οχταμήνου, έτσι και τώρα , με το συλλογικό μας αγώνα, με τις πολύμορφες κινητοποιήσεις μας, με την απεργία, με τη διεύρυνση των συμμαχιών με τα άλλα τμήματα των εργαζομένων - ανέργων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μπορούμε να αποτρέψουμε τις απολύσεις, να επιβάλουμε λύσεις. Απαιτούμε να προκηρυχθούν τώρα τόσες θέσεις όσοι και οι εκπαιδευτικοί που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα.
Κατανοούμε ότι ο αγώνας μας για να δικαιωθεί απαιτεί σύγκρουση με τις πολιτικές των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και όλων των υποχρεώσεων που απορρέουν απ' αυτές. Απαιτεί να ενταθεί η πάλη ενάντια στο σύμφωνο σταθερότητας που επιβάλλει η EE, άρνηση του χρέους. Φτάνει μέχρι την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης - κεφαλαίου - EE - ΔΝΤ και κάθε κυβέρνησης που θα εφαρμόζει την ίδια πολιτική. Ένα μαζικό, μαχητικό, εργατικό κίνημα μπορεί να σαρώσει τις αντεργατικές - αντιλαϊκές πολιτικές».
ΣΥΝΕΚ
Για το ίδιο θέμα οι Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις Λάρισας σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους πως «εκατοντάδες συνάδελφοι εκπαιδευτικοί οδηγούνται στην απόλυση. Η Κυβέρνηση Σαμαρά –Βενιζέλου,ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα είναι η πρώτη κυβέρνηση , μετά από 100 χρόνια περίπου, που θα απολύσει δημόσιους υπάλληλους.
Καλούμε και απαιτούμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, την Κυβέρνηση και τα κόμματα που την στηρίζουν έστω και την τελευταία στιγμή να δώσουν άμεσα λύση ώστε στις 23 Μάρτη να μην οδηγηθεί κανείς εκπαιδευτικός στην ανεργία. Αυτές οι απολύσεις δεν είναι αποδεκτές».
ΤΣΙΑΠΛΕΣ
Επίσης ο πρόεδρος του ΕΚΛάρισας σε δήλωσή του μεταξύ άλλων σημειώνει πως «οι εκατοντάδες εργαζόμενοι, που βρίσκονται στο κατώφλι της απόλυσης και της ανασφάλειας, αποτελούν τη ζωντανή απόδειξη ότι διαθεσιμότητα σημαίνει απολύσεις.
Ακόμη και αυτή τη στιγμή απαιτούμε από την κυβέρνηση να εξασφαλίσει το δικαίωμα στην εργασία, για όλους όσους χάνουν τη δουλειά τους. Να υιοθετήσει την ουσία της τροπολογίας που κατέθεσε το ΚΚΕ, γιατί όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι είναι και χρήσιμοι και απαραίτητοι».
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass