ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΝΩ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΕΚΔΟΣΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ

«Εμφύλιος» εργαζομένων για τη διαθεσιμότητα

* Διοικητικοί υπάλληλοι, με αναφορές τους, ζητούν έλεγχο των τυπικών προσόντων που δήλωσαν συνάδελφοί τους και βρέθηκαν σε καλύτερη θέση στον Πίνακα του ΑΣΕΠ

Δημοσίευση: 30 Νοε 2013 20:08 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:12
 
Ανεξέλεγκτες διαστάσεις τείνει να προσλάβει ο υπόγειος προς το παρόν, «εμφύλιος» διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ενώ τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να εκδοθούν οι ατομικές διαπιστωτικές πράξεις με τις οποίες θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.
Η πρόσφατη δημοσίευση στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ, των τελικών πινάκων κατάταξης υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, χωρίς μεταβολές έναντι του προσωρινού πίνακα φθίνουσας σειράς βαθμολογίας προσωπικού, έριξε «λάδι στη φωτιά» της αντιπαράθεσης μεταξύ των εργαζομένων που προσπαθούν να διασώσουν τη θέση εργασίας τους.
Όλα ξεκίνησαν όταν «υποψήφιοι» προς διαθεσιμότητα εργαζόμενοι, διαπίστωσαν ότι βρέθηκαν στις χαμηλότερες θέσεις (σειρά) του Πίνακα καθώς «υστερούσαν» σε προσόντα έναντι συναδέλφων τους. Εργαζόμενοι που μεταξύ τους γνωρίζονται χρόνια, αμφισβητούν ευθέως τα προσόντα που δήλωσαν συνάδελφοί τους και, όπως σημειώνουν στην «Ε» εξετάζουν πλέον κάθε ενδεχόμενο και «δεν αποκλείουμε τη χρήση κάθε ένδικου μέσου».
Με ότι βεβαίως μπορεί να σημάνει αυτό για τους θιγόμενους, όταν έρθει η ώρα οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες να εξετάσουν τη γνησιότητα των πτυχίων που δηλώθηκαν.
Πιθανότατα και από αύριο Δευτέρα, να εκδοθούν οι πρώτες 17 ατομικές διαπιστωτικές πράξεις για ισάριθμους διοικητικούς υπαλλήλους του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (σ.σ. από τους 33 συνολικά σύμφωνα με τον αρχικά σχεδιασμό του Υπ. Παιδείας) ενώ προηγήθηκε διαπιστωτική πράξη του υπουργού Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλου σύμφωνα με την οποία, 5 ακόμη υπάλληλοι διοικητικοί υπάλληλοι (Δ.Ε. Τεχνικού) «τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, από 15/10/2013 ως υπηρετούντες σε θέσεις κατά κατηγορία κλάδο και ειδικότητα οι οποίες καταργήθηκαν»!
Ενόψει λοιπόν της έκδοσης των διαπιστωτικών και με αφορμή την δημοσιοποίηση στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ των οριστικών πινάκων, διοικητικοί υπάλληλοι διαπίστωσαν έκπληκτοι πως βρέθηκαν στις χαμηλότερες θέσεις κατάταξης του πίνακα προσόντων, έναντι άλλων συναδέλφων τους.
Πράγμα που σημαίνει πως εφόσον το Υπουργείο Παιδείας θέτει, σε πρώτη φάση, σε διαθεσιμότητα 17 διοικητικούς υπαλλήλους του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όσοι δήλωσαν «πλασματικά» πτυχία – σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες – θα διατηρήσουν τη θέση τους έναντι των συναδέλφων τους που δήλωσαν πραγματικά πτυχία και κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους.
Όλα βεβαίως θα αποσαφηνισθούν εφόσον, είτε το Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Υπουργείου Παιδείας είτε το ΑΣΕΠ, αποφασίσουν να εξετάσουν τη γνησιότητα των πτυχίων που δηλώθηκαν από τους ίδιους τους υπαλλήλους, στην ειδική φόρμα απογραφής του υπουργείου Παιδείας.
Η δημοσιοποίηση του οριστικού Πίνακα από το ΑΣΕΠ αποτελεί το κύριο αντικείμενο των συζητήσεων μεταξύ των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ενώ ορισμένοι υπάλληλοι που διαπιστώνουν ότι απειλείται η θέση τους από την εξέλιξη προσέφυγαν ήδη κατά της διαδικασίας τονίζοντας στην «Ε» ότι «δεν αποκλείουμε τη χρήση και κάθε ένδικου μέσου».
Εκτιμώντας ότι «ορισμένοι συνάδελφοι θα σκέφθηκαν πως μπορεί να δηλώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα προσόντα, εκμεταλλευόμενοι το «σφιχτό» χρονοδιάγραμμα του Υπ. Παιδείας προκειμένου να συμπληρωθούν τα αριθμητικά μεγέθη για τη διαθεσιμότητα, ελπίζοντας παράλληλα ότι δεν θα ελεγχθεί επί της ουσίας η δήλωσή τους».
Αυτές τις ημέρες οι «ψίθυροι» δίνουν και παίρνουν στις συζητήσεις μεταξύ των εργαζομένων και γίνεται αντιληπτό πως το όλο θέμα θα προσλάβει άλλες διαστάσεις εφόσον ο έλεγχος επιβεβαιώσει τους καταγγέλλοντες.
Άλλοι εργαζόμενοι σημειώνουν πως δεν δηλώθηκαν, από πρόθεση εσφαλμένα στοιχεία ως προς τα τυπικά προσόντα (διοικητική εμπειρία, τρόπο εισαγωγής στη δημόσια διοίκηση και υπηρεσιακή αξιολόγηση κ.λπ.) και πως έγιναν λάθη στη «φόρμα» του υπ. Παιδείας με αποτέλεσμα να υπολογισθούν λανθασμένα τα μόρια.
Άλλοι, ανταπαντώντας, τονίζουν ότι «δεν μπορεί κάποιος να έκανε λάθος δηλώνοντας ότι προσελήφθη μέσω ΑΣΕΠ ενώ εντάχθηκε στο δυναμικό του Πανεπιστημίου μέσω… του νόμου Παυλόπουλου!» Οι αρμόδιες αρχές έχουν πάντως στα χέρια τους, τις πρώτες αναφορές εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που ζητούν επανεξέταση και ο έλεγχος θα αποδείξει την αλήθεια.
ΠΡΑΞΕΙΣ
Οι διαπιστωτικές πράξεις αναμένεται να εκδοθούν άμεσα, εξέλιξη που καθυστέρησε με αφορμή και το «μέτωπο» του Υπουργείου Παιδείας με τα κλειστά Πανεπιστήμια, κυρίως της Αθήνας.
Μέχρι σήμερα και σε ότι αφορά πάντα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, από το υπουργείο Παιδείας εκδόθηκε μόνο μία Διαπιστωτική η οποία θέτει, αναδρομικά από τις 15/10/2013, σε «διαθεσιμότητα 5 διοικητικούς υπαλλήλους του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας λόγω κατάργησης θέσεως» σύμφωνα «με την αριθμ.135211/Β2/23-09-2013 (ΦΕΚ 2384/τ.Β’/24-09-2013) κοινή Απόφαση, όπως τροποποιήθηκε με την αριθμ.150539/Β2/15-10-2013 (ΦΕΚ 2601/τ.Β’/15-10-2013) κοινή Απόφαση, περί κατάργησης χιλίων τριακοσίων σαράντα εννέα (1.349) οργανικών και προσωποπαγών θέσεων μόνιμου και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου διοικητικού προσωπικού των Πανεπιστημίων, κατ’ εφαρμογή της παρ. 1 του άρθρου 90 του ν. 4172/13 (Α’167)».
Είναι οι πρώτοι πέντε εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που είδαν την «πόρτα της εξόδου» από το θεσσαλικό ίδρυμα και ελπίζουν το υπουργείο Παιδείας τηρήσει τη δέσμευσή του, να τους τοποθετήσεις δηλαδή σε κενές θέσεις άλλων ιδρυμάτων, όπως στο ΤΕΙ Λάρισας για παράδειγμα.
Το υπουργείο Παιδείας έχει «δεσμευθεί» επίσης ότι θα θέσει σε διαθεσιμότητα και τους υπαλλήλους που απείχαν της διαδικασίας απογραφής, όπως έπραξαν ορισμένοι διοικητικοί του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Άσχετα με τα προαναφερόμενα μεγέθη, οι διοικητικοί αναμένουν σε πρώτη φάση την έκδοση ατομικών διαπιστωτικών πράξεων για άλλους 17 συναδέλφους τους, που περιλαμβάνονται στους επίμαχους πίνακες του ΑΣΕΠ και θα προκύψουν – όπως και αρχικά είχε ανακοινωθεί – από τους κλάδους: ΔΕ Διοικητικού Λογιστικού, ΠΕ Βιβλιοθηκονόμων – μιας, ΤΕ Βιβλιοθηκονόμων - μιας και, ΤΕ Διοικητικού Λογιστικού.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass