ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

«Πρώτες Βοήθειες» στο... διάβασμα!

Δημοσίευση: 01 Απρ 2013 19:55 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:14

 

Κείμενο: Χαρίκλεια Βλαχάκη

Λ και α, Λα, Λ και Ο, Λο... και ξανά και ξανά, μέχρι το πρωτάκι να μάθει την άλφα- βήτα, να μάθει να διαβάζει και να γράφει τα πρώτα του χοροπηδητά γραμματάκια. Και να οι ασκήσεις για το σπίτι και να οι επαναλήψεις, πρόσθεση, αφαίρεση, πολλαπλασιασμός, μήλα που μπαίνουν στο καλάθι, μετά από λίγο εξαφανίζονται και η μαμά ρωτά: «πόσα μήλα μας έχουν μείνει;», «Ποια είναι η πρωτεύουσα του νομού Ημαθίας;», «Πότε έγινε η μάχη της Αλαμάνας;». Δύσκολο πράγμα το δημοτικό, πόσο μάλλον για τους γονείς, οι οποίοι στις περισσότερες περιπτώσεις καλούνται να προετοιμάσουν τα παιδιά τους για την επόμενη ημέρα στο σχολείο, υποκαθιστώντας το ρόλο των δασκάλων και κυρίως αναπληρώνοντας τις αδυναμίες του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος.

 Αυτή ακριβώς την ανάγκη για εκτός σχολείου μελέτη, έρχεται να καλύψει μια νέα παιδαγωγική δομή στη Λάρισα, με στόχο την καθημερινή και εξατομικευμένη υποστήριξη μαθητών δημοτικού. Πρόκειται για το Κέντρο Μελέτης «Σχολική Μελέτη», το οποίο αναλαμβάνει την προετοιμασία των παιδιών όλων των τάξεων Δημοτικού και Γυμνασίου πάνω στα μαθήματα του σχολείου, έτσι ώστε να είναι πλήρως προετοιμασμένα για την επόμενη διδακτική ημέρα. Όπως θα πει η φιλόλογος, απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας με ειδίκευση στην ψυχολογία παιδιών, κ. Μαριέττα Νάτσιου, ιδιοκτήτρια του Κέντρου, πρόκειται για την πρώτη ανάλογη δομή που λειτουργεί στη Λάρισα και απευθύνεται σε γονείς που θέλουν το παιδί τους πάντα άρτια διαβασμένο στα μαθήματα του σχολείου και επιπλέον να έχει χρόνο για παιχνίδι και δραστηριότητες.

 «Προσωπικά, πιστεύω ότι η λειτουργία του Κέντρου μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια στους εργαζόμενους γονείς, των οποίων ο χρόνος είναι περιορισμένος αλλά και σε γονείς οι οποίοι θέλουν να βοηθήσουν με τον καλύτερο τρόπο στο διάβασμα των παιδιών τους». Ίσως πολλοί βιαστούν να κρίνουν αρνητικά, κάνοντας λόγο για φροντιστήριο από το δημοτικό, δεν πρόκειται όμως περί αυτού. Πρόκειται για μια εκπαιδευτική δομή, η οποία επιθυμεί να δείξει στο παιδί τον τρόπο που οργανώνουμε το διάβασμα. «Ουσιαστικά, δείχνουμε στον μαθητή πώς να μελετά μόνος του και να μην "εξαρτάται" από το γονιό, κάτι που κακά τα ψέματα δεν μπορεί να γίνει στο σπίτι, με την τηλεόραση ανοιχτή, με τα παιχνίδια, τα τηλέφωνα», σημειώνει η κ. Νάτσιου.

 «Ας μην ξεχνάμε ότι οι γνώσεις που αποκομίζουμε στο δημοτικό είναι εκείνες που θεμελιώνουν τη μετέπειτα πορεία μας. Ένας μαθητής που δεν θα πάρει τις βάσεις στο δημοτικό- και αναφέρομαι κυρίως στη γλώσσα, τη γραμματική και τα μαθηματικά- δεν θα έχει τις βάσεις ούτε στην τρίτη λυκείου. Οπότε, όταν λέμε διάβασμα, δεν εννοούμε να λύσουμε τις ασκήσεις που παρέδωσε ο δάσκαλος (ή να μας τις λύσει η μαμά) αλλά να μάθουμε πώς λύνουμε ασκήσεις. Είναι πολύ βασικό, ο μαθητής να πάρει τις σωστές βάσεις, ώστε να μπορεί να οργανώσει τη σκέψη του και να συντάσσει σωστά το λόγο του προφορικώς και γραπτώς στις μεγαλύτερες τάξεις Δημοτικού και Γυμνασίου. Όταν κάποιος μαθητής ξέρει να χειρίζεται σωστά το λόγο, νιώθει περισσότερη αυτοπεποίθηση».

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Τα ωράρια μελέτης στο «Κέντρο Μελέτης» ορίζονται ανάλογα με το πρόγραμμα του κάθε παιδιού, προσαρμόζονται ανάλογα με τις εξωσχολικές του δραστηριότητες, αν και η κ. Νάτσιου τονίζει ότι η καλύτερη ώρα είναι λίγο μετά το σχολείο και πριν το παιχνίδι, γιατί έχει αποδειχτεί ότι το παιχνίδι απορροφά όλη τους την ενέργεια- σωματική και πνευματική- οπότε έπειτα από αυτό, δύσκολα μπορούν να συγκεντρωθούν πάνω από ένα βιβλίο. Οι ώρες μελέτης μπορούν να είναι από 1 έως τρεις καθημερινά, σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε παιδιού. Πρωτίστως στη γλώσσα και τα μαθηματικά και δευτερευόντως σε μαθήματα όπως ιστορία, γεωγραφία κ.ά. «Όταν το παιδί γνωρίζει ότι βάσει προγράμματος θα διαβάσει σε συγκεκριμένο χρόνο σε ένα όμορφο περιβάλλον, με κάποιον που πραγματικά θα ενδιαφερθεί να του εξηγήσει τις απορίες του, να του αφιερώσει χρόνο και κυρίως ότι μετά θα μπορεί να παίξει ελεύθερο και ανενόχλητο μέχρι την ώρα που θα πάει για ύπνο, είναι πιο ευτυχισμένο. Μπορεί να ακουστεί περίεργο, υπάρχουν όμως παιδιά τα οποία όλο το απόγευμα ξεχνιούνται στο παιχνίδι και το βράδυ, όταν συνειδητοποιούν ότι ξημερώνει η επόμενη ημέρα για το σχολείο, έχουν άγχος γιατί δεν έχουν διαβάσει», εξηγεί η ιδιοκτήτρια του «Κέντρου Μελέτης».

 Σε ό,τι αφορά στον τρόπο διδασκαλίας, αυτός είναι εξατομικευμένος για το κάθε παιδί. Δεν υπάρχει δηλαδή πίνακας όπου γίνεται παράδοση, αλλά ένας δάσκαλος ο οποίος κάθεται στο πλάι του παιδιού, του εξηγεί τι πρέπει να κάνει, διορθώνει τα λάθη του και το βάζει να αναγνώσει φωναχτά κάτι που πολλά παιδιά δεν κάνουν. «Οι λέξεις είναι σκέψεις- λέει η κ. Νάτσιου- και ένα παιδί που δεν έχει διαβάσει δεν έχει σκέψεις, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αρθρώσει σωστό λόγο, να συγκροτήσει προτάσεις, πόσο μάλλον να γράψει εκθέσεις. Επίσης σε κάθε παιδί δίνεται χρόνος για να σκεφτεί. Ο χρόνος της σκέψης, το πώς δηλαδή θα αφομοιώσει με το δικό του τρόπο τα όσα έμαθε είναι πολύ σημαντικός στην εκπαιδευτική διαδικασία. Για αυτό εκτός από τις αίθουσες των μαθημάτων στο «Κέντρο Σχολικής Μελέτης» λειτουργεί και αναγνωστήριο, στο οποίο το παιδί μπορεί να απασχοληθεί δημιουργικά αμέσως μετά τη μελέτη των σχολικών του μαθημάτων, δηλαδή μπορεί να διαβάσει εξωσχολικά βιβλία, κάποια περιοδικά ή εφημερίδες, να ζωγραφίσει και να παραμείνει στο χώρο μέχρι την ώρα που θα μπορούν να το παραλάβουν οι γονείς του».

Στο πρότυπο Κέντρο Σχολικής Μελέτης υπάρχει επίσης η δυνατότητα προετοιμασίας μαθητών Γυμνασίου, στην έκθεση, τα αρχαία και τα μαθηματικά. (Περισσότερες πληροφορίες: Ιάσονος 41 με Τσιμισκή, τηλ.: 6944.947567)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass