Επιτυχίες στην επαγγελματική εκπαίδευση μαθητών

Δημοσίευση: 16 Απρ 2013 16:50 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:37
 

Το ότι δύο βραβεία του φετινού μαθητικού καλλιτεχνικού διαγωνισμού, που οργάνωσαν φορείς της Εκπαίδευσης του νομού, με τον ΟΚΑΝΑ και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, απέσπασε ένα σχολείο της Λάρισας, στην κατηγορία του Λυκείου, παρουσιάζοντας ξεχωριστές δημιουργίες, αναμφίβολα δεν είναι τυχαίο. Η δουλειά εφήβων, με έργα που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των προτιμήσεων κριτικής επιτροπής και απέσπασαν αντίστοιχα πρώτο και τρίτο βραβείο, ανήκει σε μαθητές που φοιτούν σήμερα στο 4ο ΕΠΑΛ Λάρισας και μάλιστα στην ειδικότητα εφαρμοσμένων και γραφικών τεχνών και αντίστοιχα σχεδιαστών δομικών έργων, μοναδικές στον νομό Λάρισας.

Επιλέγοντας οι μαθητές του 4ου ΕΠΑΛ, να ακολουθήσουν από τα μαθητικά τους χρόνια ένα αντικείμενο σπουδών, που τους δίνει τη δυνατότητα να εστιάσουν από νωρίς σε μια επαγγελματική πορεία, με προγραμματισμό για το μέλλον, οι διακρίσεις στον διαγωνισμό ήρθαν να επιβεβαιώσουν ουσιαστικά τη δουλειά που γίνεται στο σχολείο, στην εκπαίδευση των παιδιών. Παιδιά με στόχους για το αντικείμενο που διάλεξαν και αντίστοιχα εκπαιδευτικοί με όρεξη να μεταδώσουν στη νέα γενιά τη γνώση, εστιάζοντας στο να δώσουν τα καλύτερα εφόδια για να χτίσουν το μέλλον τους, αποτελούν τον καλύτερο συνδυασμό επιτυχίας σε μια σχολική κοινωνία.

Οι δυσκολίες και η οικονομική δυσπραγία των σχολικών μονάδων να ανταποκριθούν στο έργο τους, αποδεικνύεται ότι δεν σταματούν το ρόλο της παιδείας. Αποδεικνύεται ότι η νέα γενιά χρειάζεται τους δασκάλους της, για να χτίσει ένα καλό μέλλον και να ονειρευτεί καλύτερο αύριο, ακόμη κι αν αυτοί δεν πληρώνονται όπως χθες.

Η ανάγκη να συνεχίσουν οι εκπαιδευτικοί να είναι παιδαγωγοί και πηγές έμπνευσης και ενεργοποίησης των νέων, είναι το πολυτιμότερο στοιχείο που μπορεί να νικήσει κάθε δυσκολία.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι μαθητές που κέρδισαν τα βραβεία είναι οι εξής:

-1ο βραβείο : Αθανάσιος Καρανάσιος και  Παναγιώτης Μπούτας του τμήματος Γραφικών Τεχνών 

-3ο βραβείο : Θωμάς Στεφανής και Αντώνης Λαμπρούλης του τμήματος   σχεδιαστών δομικών έργων.

Να σημειωθεί ότι ο 2ος μαθητικός καλλιτεχνικός διαγωνισμός ν. Λάρισας, φέτος είχε θέμα «Ενημερώνομαι για το Αλκοόλ – Προστατεύω τον εαυτό μου». Η ιδέα γεννήθηκε στο πλαίσιο μιας καμπάνιας που ξεκίνησε ο ΟΚΑΝΑ ν. Λάρισας και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, να ενημερώσουν τη νέα γενιά για τις συνέπειες της χρήσης του αλκοόλ, καθότι πρόσφατη έρευνα έφερε στο φως αύξηση της χρήσης του, τα τελευταία χρόνια, από εφήβους του νομού Λάρισας.

Οι οργανωτές στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους, κάλυψαν δύο βασικά στοιχεία που πρέπει να περιλαμβάνει μια καμπάνια και συγκεκριμένα την ενημέρωση και την ενεργοποίηση των εφήβων σε επιλογές που απομακρύνουν από εξαρτήσεις δείχνοντας τους το δρόμο της δημιουργίας και της αναζήτησης των δεξιοτήτων τους, για να χτίσουν υγιείς βάσεις ισορροπημένων ατόμων και ενεργών πολιτών.

ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ακόμη μια σημαντική επιτυχία που καταγράφηκε φέτος στο ενεργητικό του 4ου ΕΠΑΛ Λάρισας, είναι η εισαγωγή μιας 17 χρονης μαθήτριας της τρίτης τάξης του σχολείου, στο τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ως ταλέντο, μετά από εξετάσεις που έδωσε, μέσα στη χρονιά.

Συγκεκριμένα η μαθήτρια Μαρία Παππά, συμμετείχε στις εισιτήριες (εκτός πανελληνίων) εξετάσεις με σκοπό την εισαγωγής της στο τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, στην ειδική κατηγορία υποψηφίων με ιδιαίτερη καλλιτεχνική προδιάθεση (ταλέντα), αφού είχε καταθέσει τον ανάλογο φάκελο με έργα της, όπως ορίζει η σχετική διαδικασία και κρίθηκε θετικά.

Κλήθηκε ακολούθως από τη Σχολή, ως ταλέντο, να δώσει εισιτήριες εξετάσεις, συναγωνιζόμενη περί τα χίλια άτομα και κατάφερε να πετύχει την εισαγωγή της στη σχολή, μεταξύ των 120 που επιλέχθηκαν τελικά να φοιτήσουν. Οι είκοσι υποψήφιοι εξ αυτών, αποτελούσαν άτομα που συμμετείχαν και εισήχθησαν στην κατηγορία ταλέντα.

 

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass