ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ «ΜΗΝΥΜΑ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥΣ ΈΔΩΣΑΝ 400 ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Προϊόντα «από τον τόπο σου…»

Δημοσίευση: 28 Απρ 2013 13:30 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:55

«Ξέρω ένα όμορφο χωριό

πολύ ψηλά σ’ ένα βουνό

έχει όμορφα σπιτάκια

 και πανέμορφα δρομάκια…»

 

Με αυτούς τους στίχους, ο μικρός Ονούφριος, μαθητής στη δευτέρα δημοτικού στη Βερδικούσα ξεκινά την αφήγηση για τις ομορφιές του χωριού του. Ένας-ένας, οι μικροί μαθητές «μυούν» τους πιθανούς επισκέπτες στα αξιοθέατα και τα μονοπάτια του χωριού τους.

 

Ο Φώτης και ο Σωκράτης, πάλι, από το 2ο Γενικό Λύκειο Λάρισας προτίμησαν να αφήσουν να μιλήσει η… μουσική, αλλά και τα προϊόντα του νομού της Λάρισας: κεράσια, κάστανα, αμύγδαλα, σιτάρι, βαμβάκι, φέτα και γιαούρτι, ρόδι, φακές και φασόλια –κι όλα αυτά, λίγα βήματα από την κοιλάδα των Τεμπών, τα παράλια Αγιοκάμπου-Βελίκας-Σωτηρίτσας, το Αρχαίο Θέατρο στο κέντρο της Λάρισας.

 

Το κάλεσμα της φύσης, άγριας και ήμερης, «επικαλέστηκαν» οι 54 μαθητές γυμνασίου-λυκειακών τάξεων στο Λιβάδι Ελασσόνας, με τη δημιουργία τους να δείχνει σε πρώτο πλάνο τη φύση και τα πλάσματά της, αλλά με την παρουσία του ανθρώπινου νου παντού ολόγυρα –τα κουδουνίσματα από τα κοπάδια, το γάβγισμα του τσοπανόσκυλου, το λάκτισμα των αλόγων, η καινούρια ζωή, το ξέφρενο τρεχαλητό του λαγού, αλλά και η μαεστρία των ανθρώπων του χωριού που φτιάχνουν ξινοτύρι και ρυζόγαλο, πίτες και γλυκά του κουταλιού, κατεργάζονται το μαλλί των προβάτων και «φορτώνουν» κάποια από αυτά στη… σούβλα.

 

michou@eleftheria.gr

 

 

400 μαθητές από 15 σχολεία του Νομού Λάρισας συμμετείχαν στο διαγωνισμό «Μαθαίνω Τοπικά», μια πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Λάρισας, που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, κατά το σχολικό έτος 2012-2013. Οι δημιουργίες των μαθητών του Λιβαδίου, του 2ου ΓΕΛ και της Βερδικούσας ήταν αυτές που βρέθηκαν στις τρεις πρώτες θέσεις – ένα από τα κοινά χαρακτηριστικά και των τριών δημιουργιών ήταν ότι στην εισαγωγή τους αξιοποίησαν το βουνό του Ολύμπου, ένα από τα χαρακτηριστικότερα τοπωνύμια σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης, στην τελετή βράβευσης που έγινε πριν από μερικές ημέρες στο ΕΒΕΛ, ήταν εξαιρετικά δύσκολη η επιλογή των καλύτερων δημιουργιών. Παράλληλα, τα μέλη της διοίκησης του Επιμελητηρίου Λάρισας υποστήριξαν πως η «ματιά» των παιδιών στις ομορφιές και τα προϊόντα του τόπου τους επανέφερε πολλά από τα… δεδομένα και αυτονόητα στη σωστή τους βάση –όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο α’ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, Δημήτρης Αδάμ. Με τον δικό τους ξεχωριστό και γλαφυρό τρόπο, οι μικροί μαθητές έδωσαν τη δική τους ματιά στον τρόπο που ζουν, αντιλαμβάνονται και προβάλλουν την καθημερινότητα του τόπου τους, τα προϊόντα και τις ομορφιές του.  

 

 

ΓΥΜΝΑΣΙΟ & Λ.Τ ΛΙΒΑΔΙΟΥ

 

Γεώργιος Γαζέτης, Αθανάσιος Γεράσης, Ελευθέριος Δάμαλης, Χαράλαμπος Κιτσούλης, Ιωάννης Ματσέλος, Ιωάννης Μπατζάκης, Ιωάννης Μπατζογιάννης, Ευάγγελος Ντάμπος, Έλσι Ντρέου, Αθανάσιος Σαλαβάτης, Χριστίνα Σούρδη, Αντώνιος Φτεργιώτης, Ιωάννης Χαλκιάς (α΄γυμνασίου), Παναγιώτης Γαζέτης, Δημήτριος Γεράσης, Αντωνία Γκρίζου, Νικόλαος Επιτρόπου, Μαρία Καραϊσκου, Νικόλαος Ματσέλος, Κωνσταντίνα Μπίσμπα, Αναστασία Ορμένι, Αντώνιος Ραχωβίτης, Παναγιώτης Σαλαβάτης, Γεωργία Σιάτρα, Βασίλειος Τζημαγιώργης, Άννα Τσανούσα (β’ γυμνασίου), Παναγιώτης Βαρβαρέζος, Νικόλαος Κρατσιώτης, Μαρία Ματσέλου, Γεώργιος Μεταξιώτης, Γεωργία Μόκα, Σωτήριος Ντάμπος, Δήμητρα Ντάμπου, Κωνσταντίνος Σαλαβάτης, Ιρίνα Σκαλά, Λουλιέτα Σκαλά, Θεανώ Σούγλη, Ελευθερία Τζημαγιώργη, Αλίκη Τσανούσα, Λάζαρος Τσανούσας, Στέφανος Τσανούσας (γ’ γυμνασίου), Αθανάσιος Κιτσούλης, Αθανάσιος Ραχωβίτης (α’ λυκείου), Αικατερίνη Μπίσμπα, Αντώνιος Παρτάλας, Ευανθία Σαλαβέρη, Φανή Σιάτρα, Αικατερίνη Σούρδη, Σοφία-Μαρία Τζημαγιώργη, Αλίκη Τσανούνα, Νικολέτα Τσανούσα, Δήμητρα Τσαχαλίνα, Γρηγορία Τσάλιου και Διονύσιος Φτεργιώτης (β’ λυκείου).

 

2ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

 

Φώτης Δημουλέας και Σωκράτης Σταβάρας (α’ λυκείου)

 

 

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΕΡΔΙΚΟΥΣΑΣ

 

Ονούφριος Γκέκας, Θεόδωρος Γκουντιλιάνης, Ευθυμία Καζάκη, Κωνσταντίνα Καρκατσέλα, Ελευθερία Στατήρη, Αικατερίνη Φατούρα, Μιχάλης Μιχαλές (β’ τάξη), Ιωάννα Αβδούρα, Ηλίας Γκαμζέλας, Αθανάσιος Καρκατσέλας, Σταματία Κατσάνου, Θεοφανία Μπλιαμπλιά, Μαρία Οικονόμου, Παναγιώτης Παναγιώτου, Αθανάσιος Πανταζής, Αλέξανδρος Ρόκος, Άγγελος Συνάπαλος, Φίλιππος Τέλιος, Κωνσταντίνος Τσέτσιλας και Αναστασία Γκόγκου (δ΄τάξη).

 

 

Τα βίντεο των μαθητών έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Λάρισας (www.larissa-chamber.gr ) και στο κανάλι του Επιμελητηρίου στο youtube (http://www.youtube.com/chamberlarissa ), ενώ θα «ταξιδέψουν» στο εξωτερικό και να προβληθούν στις σημαντικότερες κλαδικές εκθέσεις τροφίμων-ποτών και τουρισμού στις οποίες θα λάβει μέρος το Επιμελητήριο Λάρισας.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass