Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΧΕΙ ΘΥΜΑΤΑ: ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Αγωνία και εκνευρισμός έχουν «χτυπήσει» κόκκινο!

Δημοσίευση: 11 Μαϊ 2013 22:34 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:08
Της Σοφίας Ορφανιώτη
Από τη μία το υπουργείο Παιδείας, από την άλλη οι εκπαιδευτικοί και στη μέση της αντιπαράθεσής τους, οι υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων.
Με την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΜΕ να προχωρήσει στην προκήρυξη απεργίας την 1η μέρα των εξετάσεων και στην πρόταση – εισήγηση στις κατά τόπους ΕΛΜΕ για πενθήμερη απεργία από τις 20 έως τις 24 Μαΐου, οι μαθητές έχουν μετατραπεί σε «σάκους του μποξ», με την κάθε πλευρά να προσπαθεί να εκτονωθεί και να υπερισχύσει έναντι της άλλης, με τις όποιες συνέπειες μπορεί να έχει μια τέτοια τακτική για τα ίδια τα παιδιά, τις οικογένειες τους και κυρίως το μέλλον τους.
Η προκήρυξη της απεργίας έχει επιτείνει στο έπακρο την αγωνία, το άγχος και τον εκνευρισμό, των υποψηφίων λίγες μόλις μέρες πριν τις εξετάσεις.
Η «Ε» θέλοντας να καταγράψει από κοντά τις αντιδράσεις των μαθητών, βρέθηκε στο χώρο κεντρικού φροντιστηρίου της Λάρισας και συνομίλησε με υποψήφιες που «ρίχνονται» στη μάχη των εξετάσεων κάτω από αυτές τις συνθήκες.
«Αναμφίβολα ήταν εξαιρετικά δύσκολη αυτή η χρονιά, με το σχολείο και τις ατέλειωτες ώρες στο φροντιστήριο. Διάβασμα αρκετό και αγωνία για το αποτέλεσμα. Η απόφαση για απεργιακές κινητοποιήσεις των καθηγητών, εν μέσω εξετάσεων είναι ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί. Είναι ιδιαίτερα ψυχοφθόρο να περιμένεις να ακούσεις κάτι που σε αφορά και μάλιστα τη δεδομένη χρονική στιγμή», θα πει η Εμμανουέλλα, που μόλις τέλειωσε το σχολείο παρακολουθώντας μαθήματα θεωρητικής κατεύθυνσης και στόχος της είναι να εισαχθεί σε κάποια στρατιωτική σχολή.
Θεωρεί άστοχη την απόφαση των καθηγητών να απεργήσουν τη δεδομένη χρονική στιγμή, διότι κάτι τέτοιο όπως επισημαίνει επιδρά αρνητικά στην ευόδωση των δικών τους προτεραιοτήτων».
Την δική της αγωνία εκφράζει και η Κατερίνα που στόχος της είναι η Φιλολογία.
«Προσπαθώ και εγώ και η οικογένειά μου να είμαστε χαλαροί και να βλέπουμε μόνο την επίτευξη του στόχου. Φτάσαμε ως εδώ και τώρα για μένα έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση».
Η Αγγλική Φιλολογία είναι ο στόχος της Βασιλικής, κόρης εκπαιδευτικού, η οποία κρίνει με επιείκεια την απεργία των συναδέλφων τους πατέρα της και χαρακτηρίζει θύματα του συστήματος και τις δύο πλευρές: τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους υποψηφίους.
Ο υψηλός στόχος της εισαγωγής στην Ιατρική σχολή για τη Λαμπρινή δεν της αφήνει περιθώρια για χάσιμο χρόνου. «Είναι άδικο για μας, να αποφασίζουν την εξαγγελία αλλά και την προκήρυξη της απεργίας λίγες μέρες πριν τη διεξαγωγή των εξετάσεων θα πει στην «Ε». Εκείνη συνεχίζει απαρέγκλιτα το καθημερινό της πρόγραμμα, με διάβασμα στο σπίτι και μαθήματα στο φροντιστήριο.
Στο ερώτημα αν ένα τρίωρο αρκεί για να κρίνει το μέλλον της, χαρακτηρίζει χωρίς δεύτερη σκέψη το σύστημα αξιολόγησης των πανελλαδικών εξετάσεων απηρχαιωμένο, αφού εφαρμόζεται για πολλές δεκαετίες.
Της θετικής κατεύθυνσης είναι και η Μαρία που δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για την κινητοποίηση των καθηγητών, αλλά προσηλωμένη στον στόχο της, που είναι να περάσει στην Ιατρική, δεν βλέπει τίποτε πέρα απ’ αυτό.
«Αν είχαν στο μυαλό τους να απεργήσουν, ας το έκαναν πιο πριν, ή μετά τις εξετάσεις. Είμαστε οι πιο αδύναμοι κρίκοι και στον βωμό των δικών τους συμφερόντων, εμείς είμαστε τα θύματα» προσθέτει με αγανάκτηση.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΛΑΡΙΣΑΣ
Να αποσύρει το Προεδρικό Διάταγμα για τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών κάλεσε από την πλευρά του, τον υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λάρισας κ. Μιχάλης Τζιατζιάς, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι η απόφαση του υπουργείου για το συγκεκριμένο ζήτημα που είναι και το φλέγον -και όχι οι επιπλέον ώρες εργασίας-, διαλύει τις οικογένειες των εκπαιδευτικών, που τις αναγκάζει να αλλάξουν πόλη μετά από 20 και 25 χρόνια υπηρεσίας στη δουλειά.
Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ λέει χαρακτηριστικά ότι «για την εξέλιξη αυτή υπεύθυνο είναι το υπουργείο παιδείας που αναγκάζει τους εκπαιδευτικούς να βάζουν τα παιδιά στη μέση της αντιπαράθεσης».
Ενώ στέλνει το δικό του μήνυμα στους μαθητές, τους γονείς αλλά και στην κοινωνία, σημειώνοντας ότι οι έννοιες των καθηγητών απέναντι στους μαθητές τους, είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές του κάθε υπουργού...
 
 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass