ΑΚΑΛΥΠΤΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΠΡΩΤΑΚΙΑ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΕΜΒΟΛΙΩΝ

Εκτός αντιφυματικού εμβολιασμού 37 από τα 47 δημοτικά της Λάρισας!

Δημοσίευση: 06 Μαϊ 2015 11:15 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 16:47

Της Λένας Κισσάβου

…Ακάλυπτα από την ασπίδα του εμβολίου της φυματίωσης, έχουν μείνει εκατοντάδες παιδιά της Λάρισας, καθώς και φέτος παρατηρείται καθυστέρηση στο πρόγραμμα του εμβολιασμού τους, στα σχολεία.

Γονείς παιδιών της Α' τάξης δημοτικών σχολείων, έχουν φτάσει στα όρια της ανοχής τους, ενώ μαζί με τους διευθυντές των εκπαιδευτικών μονάδων, απευθύνονται καθημερινά στο αρμόδιο Αντιφυματικό Ιατρείο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, με την αγωνία να μάθουν γιατί σταμάτησε απότομα το πρόγραμμα εμβολιασμού, πότε θα συνεχιστεί και με έκδηλο τον φόβο τους μήπως τα παιδιά τους δεν εμβολιαστούν.

Είναι η δεύτερη χρονιά στη Λάρισα, που παρατηρείται αυτή η καθυστέρηση, στο πλαίσιο του εθνικού υποχρεωτικού αντιφυματικού εμβολιασμού, εξ αιτίας του ότι στο Αντιφυματικό Ιατρείο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, δεν έχουν αποσταλεί οι αναγκαίες ποσότητες εμβολίου ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των παιδιών της Α' τάξης δημοτικού στην πόλη μας.

Μάλιστα πέρυσι αν και στάλθηκε δεύτερη παρτίδα εμβολίων μέσα στη σχολική χρονιά, παρ' όλα αυτά ο αριθμός τους δεν έφτασε να καλύψει όλα τα παιδιά της Α΄ δημοτικού της πόλης, με αποτέλεσμα φέτος, προσθετικά με αυτήν την εκκρεμότητα να υπάρχουν αυξημένες ανάγκες σε ποσότητα εμβολίων που χρειάζεται η Λάρισα.

Τελικά όχι μόνο δεν έφτασαν ποτέ στο Αντιφυματικό Ιατρείο, αυτά

που χρειάζονται για να εμβολιστούν και οι μαθητές που πέρυσι έμειναν εκτός προγράμματος, αλλά ούτε κι αυτά που χρειάζονται για τον φετινό προγραμματισμό εμβολιασμού του αριθμού των μαθητών που φοιτούν στην Α' τάξη.

«Τα περιμένουμε… Ίσως έρθουν σύντομα», αόριστα λόγια και εικασίες, είναι οι απαντήσεις που λαμβάνει το Αντιφυματικό Ιατρείο του Νοσοκομείου, απευθυνόμενο στην αρμόδια για την προμήθειά τους Διεύθυνση Υγείας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η οποία με τη σειρά της βρίσκεται σε αναμονή ανταπόκρισης στο αντίστοιχο αίτημά της,

από το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Υγείας.

Να σημειωθεί ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια, δεν έχει προκύψει ποτέ τέτοιο πρόβλημα, ούτε καθυστερήσεις, καθώς οι απαραίτητες ποσότητες εμβολίων για την κάλυψη όλου του μαθητικού πληθυσμού της Λάρισας, στέλνονταν άμεσα από τον Σεπτέμβριο.

Φέτος στο Αντιφυματικό Ιατρείο του Νοσοκομείου αποστάλθηκε μια πρώτη παρτίδα εμβολίων το φθινόπωρο, η οποία έφτασε για να καλύψει μόνο δέκα σχολεία της πόλης, από τα 47 (45 δημόσια και 2 ιδιωτικά).

Ο τελευταίος εμβολιασμός αυτής της παρτίδας, έγινε στις 4 Μαρτίου, σε μαθητές του 32ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας.

Το εμβόλιο BCG: Το αντιφυματικό εμβόλιο (BCG), περιέχει εξασθενημένα μυκοβακτηρίδια φυματίωσης. Γίνεται στην ηλικία των 6 ετών, αφού προηγουμένως γίνει έλεγχος με δερμοαντίδραση Mantoux.

Για όσα παιδιά δεν εμβολιάστηκαν, για διάφορους λόγους στη συνιστώμενη ηλικία, ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει μέχρι την ηλικία των 12 ετών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες: «Πρέπει να γίνεται κάθε προσπάθεια ο εμβολιασμός να πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Το εμβόλιο γίνεται με ενδοδερμική ένεση.

Ο BCG εμβολιασμός θα πρέπει να αποφεύγεται στα άτομα με συγγενή ή επίκτητη διαταραχή του ανοσολογικού συστήματος».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass