ΥΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ«ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΙΙΙ» ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Πλούσιο το ερευνητικό έργο του ΤΕΙ Θεσσαλίας

Δημοσίευση: 30 Σεπ 2015 1:11

Πραγματοποιήθηκε χθες η δεύτερη επιστημονική ημερίδα με τίτλο «Αρχιμήδης ΙΙΙ– ΤΕΙ Λάρισας» στο συνεδριακό κέντρο του κτιρίου των Τμημάτων Διοίκησης Επιχειρήσεων και Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Στην έναρξή της χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Παν. Γούλας και η διοργάνωσή της αποτέλεσε μια κίνηση προώθησης του ερευνητικού έργου, που εκπονείται στο ΤΕΙ Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αρχιμήδης ΙΙΙ -Ενίσχυση Ερευνητικών Ομάδων στο ΤΕΙ Λάρισας» και εντάσσεται στην κατηγορία πράξης «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΙΙΙ» Ενίσχυση ερευνητικών ομάδων στα ΤΕΙ.

Μέσω του προγράμματος χρηματοδοτήθηκαν 18 ερευνητικά υποέργα, με επιστημονικά υπεύθυνους καθηγητές του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Στόχος του είναι η ανάπτυξη και ενίσχυση του εγχώριου επιστημονικού δυναμικού, η προώθηση της εξωστρέφειας των Ελλήνων ερευνητών, η εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού στο πεδίο της έρευνας και καινοτομίας, και η προώθηση της συνεργασίας ανάμεσα στα πανεπιστήμια, τα ερευνητικά κέντρα και τις επιχειρήσεις.

Η υλοποίηση του έργου έγινε στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2007 – 2013 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και διά βίου μάθηση». Η χρηματοδότηση του έργου έγινε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο - ΕΚΤ) και από Εθνικούς Πόρους ΕΣΠΑ 2007 – 2013. Φορέας υλοποίησης της πράξης είναι το ΤΕΙ Θεσσαλίας και γεωγραφική περιοχή υλοποίησης η περιφέρεια Θεσσαλίας.

Για το έργο "Αρχιμήδης ΙΙΙ στο ΤΕΙ Λάρισας" σημειώνεται ιδιαίτερα ο υψηλός βαθμός διεπιστημονικότητας και συνεργατικότητας με εκπαιδευτικά ιδρύματα του εσωτερικού αλλά και του εξωτερικού. Συγκεκριμένα τα διάφορα υποέργα εστίασαν στους τομείς της μοριακής βιολογίας, της ιατρικής, της επιστήμης διατροφής, των τροφίμων, των βιταμινών, της μοριακής επιδημιολογίας, των εφαρμοσμένων ιατρικών τεχνικών, της αξιοποίησης αποβλήτων, της διαχείρισης υδάτινων πόρων, της νανοτεχνολογίας, της ανακύκλωσης χαρτιού, της επεξεργασίας ξύλου, του οικολογικού οικιακού επίπλου, της προστασίας γεωργικών προϊόντων, της διαχείρισης πόρων σε ευρυζωνικά ασύρματα δίκτυα, της επιχειρησιακής αρχιτεκτονικής για ψηφιακές πόλεις, της επίλυσης δυναμικών συγκοινωνιακών προβλημάτων σε οδικές διασταυρώσεις, των γενετικών αλγορίθμων και της ποιοτικής συλλογιστικής για τον ευφυή έλεγχο και κατανόηση προγραμμάτων, της ταυτοποίησης χρωστικών σε ιστορικά υφάσματα, της ανάπτυξης λογισμικού σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, της λογιστικής και των χρηματοοικονομικών, της διατροφής ψαριών, κλπ.

H πρωτοτυπία των παραπάνω ερευνητικών έργων, τα καινοτόμα αποτελέσματα, το πλήθος των επιστημονικών δημοσιεύσεων σε περιοδικά και συνέδρια, η άμεση εφαρμοσιμότητα των αποτελεσμάτων των έργων, ο αριθμός των ερευνητών που απασχολήθηκαν, οι συνέργειες που δημιουργήθηκαν με επιχειρήσεις και εκπαιδευτικά ιδρύματα, οι διεθνείς συνεργασίες, η οικονομική και ακαδημαϊκή στήριξη άνεργων και αξιόλογων ερευνητών, οι προοπτικές αξιοποίησης κάποιων παραδοτέων για εμπορική εκμετάλλευση σε εθνικό και διεθνές επίπεδο αποτελούν τα ισχυρά σημεία του έργου.

Από την παρουσίαση των ερευνητικών δραστηριοτήτων και των επιστημονικών αποτελεσμάτων αναδείχτηκαν και τα εξαιρετικά οφέλη που απεκόμισε το ΤΕΙ Θεσσαλίας από την εκτέλεση του έργου. Συγκεκριμένα μέσω της on-line εφαρμογής για τη διαχείριση ερευνητικών προγραμμάτων (projectmgr.teilar.gr) και των εκθέσεων αξιολόγησης για την υλοποίηση μελλοντικών έργων/δράσεων διαχείρισης προγραμμάτων προτυποποιήθηκε η διαδικασία διαχείρισης, ενημέρωσης και αξιολόγησης. Επιπλέον με την αγορά του αναγκαίου εξοπλισμού για την εκτέλεση των έργων το ΤΕΙ Θεσσαλίας ισχυροποίησε τις ερευνητικές του υποδομές και ταυτοχρόνως τις εκπαιδευτικές του υποδομές. Η ισχυροποίηση των ερευνητικών του υποδομών καθιστά το ΤΕΙ Θεσσαλίας ικανό να πραγματοποιήσει νέες ερευνητικές συνεργασίες και να εκτελέσει καινούρια ερευνητικά προγράμματα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass