ΖΗΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΛΗΡΩΤΟΥΣ

Κινητοποίηση ΕΚΛ στα γραφεία του ΟΑΕΔ

* Πανεργατικό συλλαλητήριο την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου

Δημοσίευση: 14 Οκτ 2015 0:37

Του Δημήτρη Βάλλα

Με πανό και πλακάτ τα μέλη της Διοίκησης του ΕΚΛ και εργαζόμενοι πραγματοποίησαν χθες αγωνιστική κινητοποίηση- παρέμβαση έξω από τα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας του ΟΑΕΔ διεκδικώντας τη λήψη άμεσων μέτρων για τη στήριξη των ανέργων και των απλήρωτων εργαζομένων και τον περιορισμό της ανεργίας.

Συγκεκριμένα, αντιπροσωπεία του Δ.Σ. του ΕΚΝΛ, μαζί με συνδικαλιστές σωματείων και ανέργους και εργαζόμενους, επέδωσε υπόμνημα με μια σειρά αιτημάτων στην περιφερειακή διευθύντρια του ΟΑΕΔ κ. Όλγα Τσιούρβα, ζητώντας να το μεταφέρει στη διοικήτρια και το Δ.Σ. του ΟΑΕΔ.

ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Στο υπόμνημα που υποβλήθηκε επισημαινόταν μεταξύ άλλων ότι το πρόβλημα της ανεργίας μαστίζει σήμερα ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων της χώρας και του Νομού Λάρισας, ως συνέπεια της καπιταλιστικής κρίσης και των ταξικών πολιτικών που ακολουθούνται διαχρονικά από τις κυβερνήσεις της χώρας και την Ε.Ε.

«Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, συνέχιζε το υπόμνημα, δεν συμφωνεί με την κατασπατάληση των χρημάτων του ΟΑΕΔ, από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, στους επιχειρηματίες για να κάνουν δήθεν προσλήψεις, που αποδεδειγμένα ανακυκλώνουν την ανεργία, εξασφαλίζοντας δωρεάν εργατικό δυναμικό στις επιχειρήσεις και ζεστό χρήμα στους εργοδότες.

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, διεκδικεί σταθερά:

* Να αυξηθεί το επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ το μήνα και να δίνεται σε όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις και για όσο είναι άνεργοι. Να το δικαιούνται και οι μικροί ΕΒΕ που έκλεισαν και οι απόφοιτοι ΑΕΙ-ΤΕΙ που δεν βρίσκουν δουλειά.

* Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

* Καμία διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και σταθερών τηλεφώνων. Μείωση των τιμολογίων τους στο 50% για τους άνεργους, απλήρωτους.

* Διαγραφή του 50% των οφειλών εφόσον το ύψος των δανείων δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ για στεγαστικά δάνεια, τις 30.000 ευρώ για καταναλωτικά και τις 20.000 ευρώ για τις πιστωτικές κάρτες.

* Αναστολή κάθε είδους υποχρέωσης για δάνειο. Καμία κατάσχεση ή πλειστηριασμό σε κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία που ανήκει στον άνεργο.

* Δωρεάν μετακινήσεις στις αστικές συγκοινωνίες.

* Να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος το διάστημα της ανεργίας χωρίς επιβάρυνση των ανέργων. Να βαρύνονται κράτος και εργοδότες.

* Κατάργηση των μειωμένων αποζημιώσεων απόλυσης με προειδοποίηση και επέκταση της υπαλληλικής αποζημίωσης σε όλους τους εργάτες.

* Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του απ’ το κράτος.

* Να αρθεί ο περιορισμός για τα παιδιά των ανέργων που δεν τα παίρνουν στους Παιδικούς Σταθμούς. Να καταργηθεί κάθε πληρωμή των γονιών.

* Κρατική αγορά, συγκέντρωσης και διάθεσης δωρεάν τροφίμων σε ανέργους, μερικά απασχολούμενους και χαμηλοσυνταξιούχους. Δημιουργία κρατικών πρατηρίων για ανάγκες ένδυσης, υπόδησης, υγιεινής σε τιμές κόστους.

Μέτρα περιορισμού της ανεργίας – πλήρη και σταθερή δουλειά:

* Καμία απόλυση συμβασιούχων σε ιδιωτικό & δημόσιο τομέα. Κατάργηση της ελαστικής και ανασφάλιστης εργασίας. Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους.

* Μαζικές προσλήψεις στους τομείς Υγείας, Πρόνοιας, Εκπαίδευσης και σε άλλα έργα κοινωνικών υποδομών για μείωση της ανεργίας και κάλυψη των κενών που υπάρχουν, σε θέσεις εργασίας μόνιμης, πλήρους εργασίας.

* Μείωση των ωρών εργασίας σε 7ωρο-5θήμερο-35ωρο, χωρίς μείωση, αλλά με αύξηση μισθών με ΣΣΕ και δικαιώματα.

* Να επαναλειτουργήσουν τα εργοστάσια Ζάχαρης & Οινοπνεύματος στη Λάρισα, από το κράτος.

* Επανασύσταση του ΟΕΚ. Κατασκευή νέων Εργατικών Κατοικιών στη Λάρισα.

* Έργα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας, ύδρευσης, αποχέτευσης, βιολογικών καθαρισμών σε δήμους που δεν έχουν ή δεν καλύπτουν τις ανάγκες, υποδομές στη δημόσια υγεία και εκπαίδευση.

Και για την πληρωμή των απλήρωτων εργαζόμενων:

* Άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων σε όλες τις επιχειρήσεις, επιβολή αυστηρών μέτρων για την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία.

* Για όσο διάστημα οι εργαζόμενοι δεν πληρώνονται, να δικαιούνται βοήθημα από τον ΟΑΕΔ, όπως αυτοί που είναι σε επίσχεση εργασίας.

* Σε περίπτωσης πτώχευσης επιχειρήσεων, να επανέλθει το παλιό καθεστώς πληρωμής των εργαζόμενων κατά απόλυτη προτεραιότητα.

ΠΙΚΕΤΟΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

Εν τω μεταξύ πικετοφορία διοργανώνει το ΠΑΜΕ, στις 6.30, μεθαύριο Παρασκευή εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή του για τα μέτρα του 3ου μνημονίου.

Η πικετοφορία θα ξεκινήσει από τον χώρο του ΕΚΛ.

Ακόμα ΠΑΜΕ και ΕΚΛ καλούν τους εργαζόμενους σε πανεργατικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 21 Οκτωβρίου, στις 7 μ.μ., στην Κ. πλατεία αλλά και στην πανεργατική πανελλαδική απεργία που προγραμματίζεται στις 12 Νοεμβρίου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass