ΕΞΑΣΘΕΝΗΜΕΝΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

Άρωμα καταλήψεων στη Λάρισα

* Καταλήψεις σε πέντε σχολεία στον νομό

Δημοσίευση: 03 Νοε 2015 0:48

Της Λένας Κισσάβου

Πέντε σχολεία στον νομό Λάρισας, συμμετείχαν χθες στον πανελλήνιο …ρυθμό των μαθητικών κινητοποιήσεων, που κήρυξαν Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα Σχολείων των Αθηνών, καλώντας όλους τους μαθητές της χώρας να ακολουθήσουν, με αποκορύφωμα το μαθητικό συλλαλητήριο που οργάνωσαν στα Προπύλαια στην πρωτεύουσα.

Με το μαθητικό κάλεσμα να παρακινεί «να ακουστεί η φωνή μας σε όλα τα σχολεία, τις πόλεις, παντού», τα βασικά αιτήματα των κινητοποιήσεων αφορούσαν στην κάλυψη των κενών εκπαιδευτικών στα σχολεία, στην προμήθεια διδακτικών βιβλίων και γενικότερα στην εξασφάλιση χρηματοδότησης για τη λειτουργία των σχολείων.

Μαθητές της Λάρισας και γενικότερα του νομού, δεν έδειξαν και ιδιαίτερο ενδιαφέρον συμμετοχής στο πανελλήνιο κάλεσμα, καθώς σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας καταλήψεις, ως συμπαράσταση και συμμετοχή στον πανελλήνιο αγώνα μαθητών, πραγματοποιήθηκαν στο 2ο Λύκειο Λάρισας, στο 5ο Λύκειο Λάρισας, στο 13ο Λύκειο Λάρισας, στο ΕΠΑΛ Φαρσάλων και στα Γυμνάσιο και Λύκειο Συκουρίου.

Χθες βέβαια στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση μαθητών, με τη συμπαράστασή τους να δηλώνουν η ΟΛΜΕ και σύλλογοι γονέων, στηρίζοντας τα αιτήματά τους, για τα οποία οι μαθητικές αγωνιστικές επιτροπές ανακοίνωσαν τα εξής: «το υπουργείο και η κυβέρνηση να εξασφαλίσουν τώρα χρηματοδότηση για να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία μας. Να αντιμετωπιστούν τα κενά, οι ελλείψεις σε καθηγητές, να δοθούν λεφτά για αναλώσιμα, υποδομές και ό,τι άλλο χρειάζεται για να λειτουργήσουν τα σχολεία μας. Να δοθούν όλα τα βιβλία που λείπουν. Ούτε 1 ευρώ από την τσέπη των γονιών μας για τη μόρφωσή μας. Να δοθεί δωρεάν το βιβλίο των Αγγλικών.

Να μην μας στοιβάζουν στις τάξεις, να μην καταργούν - συγχωνεύουν σχολεία και τμήματα. Κάθε τμήμα να έχει 20 μαθητές για να μπορεί να γίνεται μάθημα.

Δωρεάν και ασφαλής μεταφορά για όλους τους μαθητές, όλες τις ώρες της μέρας. Ένα γεύμα για όλους τους μαθητές.

Να μπορούμε να δίνουμε εισαγωγικές εξετάσεις όσες φορές θέλουμε, κρατώντας βαθμολογία στα μαθήματα που επιθυμούμε και οι εξετάσεις να γίνονται μετά το τέλος του Λυκείου.

Η πρακτική άσκηση στα ΕΠΑΛ να είναι ενταγμένη στη μάθηση. Πτυχίο στα 3 χρόνια και κατάργηση κάθε εμποδίου στην άσκηση επαγγέλματος. Να καταργηθεί το έτος μαθητείας.

Να διοριστούν μόνιμοι καθηγητές για να καλυφτούν οι ανάγκες των σχολείων μας. Διεκδικούμε δημόσια δωρεάν Παιδεία για όλους».

ΟΛΜΕ

Παράλληλα, η ΟΛΜΕ είχε κηρύξει χθες στάση εργασίας, από τις 11.00 έως τις 14.00 καλώντας σε συμμετοχή τους καθηγητές, στη μαθητική κινητοποίηση.

Η ΟΛΜΕ δήλωσε την έμπρακτη αλληλεγγύη της στον αγώνα των μαθητών και των γονιών ενώ κάλεσε τις ΕΛΜΕ να πάρουν όλες εκείνες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες που θα στηρίξουν αυτόν τον αγώνα και τονίζει ότι "η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε με παλιά και νέα προβλήματα, με αποτέλεσμα μαθητές και γονείς να αντιμετωπίζουν δραματικές καταστάσεις: χιλιάδες κενά, Πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα που δεν διδάσκονται, αποκλεισμοί μαθητών από τμήματα των ΕΠΑΛ, τραγικές ελλείψεις σε υποδομές με αποτέλεσμα πολλά σχολεία να πλημμυρίσουν και μαθητές να κινδυνέψουν, ενώ οι γονείς για ακόμα μια χρονιά καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη όχι μόνο για φροντιστήρια, αλλά και για υλικά, ακόμα και για τη λειτουργία των σχολείων μας».

ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Με κατ' επείγον έγγραφό της, η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ζήτησε χθες από διευθυντές και καθηγητές σχολείων που βρίσκονταν υπό κατάληψη, να «ενημερώσουν» τους μαθητές ότι «η συμπεριφορά τους αυτή (κατάληψη σχολικών συγκροτημάτων και διακοπή λειτουργίας των σχολείων), συνιστά αξιόποινη πράξη (παράβαση άρθρου μόνο της από 4.12.199 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως κυρώθηκε με Ν. 2811/200), η οποία διώκεται αυτεπάγγελτα και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης από 6 μήνες έως 5 έτη».

Παράλληλα, η Εισαγγελέας έσπευσε να «προειδοποιήσει» και τους γονείς ότι «σε περίπτωση που παραλείπουν να αποτρέψουν τα ανήλικα τέκνα τους - μαθητές, από τη διάπραξη του παραπάνω αδικήματος, τελούν αυτεπαγγέλτως διωκόμενη αξιόποινη πράξη της παραμέλησης της εποπτείας ανηλίκων (άρθρο 360 Π.Κ.)».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass