Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΤΑΞΗ ΤΟΥΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΜΟΝΟ ΕΝΝΙΑ ΩΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Λαρισαίοι μαθητές αποκλεισμένοι από τη μόρφωση

* Επέλεξαν την επαγγελματική ειδικότητα της αργυροχρυσοχοΐας αλλά διδάσκονται μόνο γαλλικά και καλλιτεχνικά!

Δημοσίευση: 05 Νοε 2015 0:13

 

Της Λένας Κισσάβου

Μαθητές Επαγγελματικού Λυκείου της Λάρισας δεν πάνε στο σχολείο τους γιατί δεν υπάρχουν καθηγητές να τους διδάξουν. Από τον Σεπτέμβριο, μπορούν να μπουν στη σχολική τάξη τους μόνο επτά ώρες την εβδομάδα και αυτές για να διδαχθούν Γαλλικά και καλλιτεχνικά, και όχι τα μαθήματα της επαγγελματικής ειδικότητας που επέλεξαν να φοιτήσουν, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αφού καθηγητές αυτής, δεν έχουν φτάσει ποτέ.

Ο τρίτος μήνας του σχολικού έτους τους βρίσκει να είναι αποκλεισμένοι από τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, καθώς η έλλειψη οργάνωσης και η μεγάλη καθυστέρηση εφαρμογής της απόφασης της τελευταίας στιγμής του υπουργείου Παιδείας, να επαναλειτουργήσουν οι καταργημένες ειδικότητες στην τεχνική εκπαίδευση φέτος, τους έφερε στη δύσκολη θέση να βρίσκονται σε μια τάξη Επαγγελματικού Λυκείου στην οποία λόγω έλλειψης καθηγητών ειδικότητας, δεν γίνεται ποτέ μάθημα.

Βιώνουν την απόλυτη απαξίωση, ως συνέπεια της αδυναμίας του κράτους να στηρίξει τις εκπαιδευτικές δομές του, και παράλληλα εξ αιτίας αυτού, βλέπουν το μέλλον τους να γκρεμίζεται και να χάνουν μια χρονιά, χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτα. Με λίγα λόγια νιώθουν εξαπατημένοι!

Η περίπτωσή τους αποτελεί ακράδαντο παράδειγμα, ότι η επαναλειτουργία των καταργημένων ειδικοτήτων στην τεχνική εκπαίδευση, σε κάποια τμήματα έμεινε μόνο στα χαρτιά, με καταστροφικές συνέπειες για μια γενιά που εμπιστεύθηκε τα πολιτικά λόγια, που δεν έγιναν πράξη.

Ποια απάντηση να δώσεις στους μαθητές που εγγράφηκαν στην ειδικότητα της αργυροχρυσοχοΐας, στο 7ο ΕΠΑΛ Λάρισας

(η ειδικότητα λειτουργούσε στην ΕΠΑΣ, αλλά αφού καταργήθηκαν φέτος οι ΕΠΑΣ, οι ειδικότητες μεταφέρθηκαν στα ΕΠΑΛ), και σήμερα αφού δεν έχουν προσληφθεί ακόμη καθηγητές να τους τη διδάξουν, δεν κάνουν μάθημα; Τι μπορείς να τους πεις για τα σχέδια που έκαναν για το μέλλον τους; Ότι συγγνώμη ατυχήσατε;

Από τον Σεπτέμβριο περιμένουν καθηγητές, αλλά οι ελπίδες τους αρχίζουν να τους εγκαταλείπουν. Βέβαια εξακολουθούν να πηγαίνουν στο σχολείο τους, μόνο επτά ώρες την εβδομάδα (από τις 23 ώρες που θα έπρεπε να έχουν μαθήματα), διδασκόμενοι από δύο όλους κι όλους καθηγητές, επτά ώρες καλλιτεχνικά και 2 ώρες γαλλική γλώσσα, χωρίς να έχουν διδαχθεί ακόμη αργυροχρυσοχοΐα.

Αναζητώντας μια απάντηση σε όλα αυτά, στράφηκαν στη Διεύθυνση του σχολείου και στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Λάρισας, για να λάβουν ουσιαστικά τη ίδια απάντηση, ότι δηλαδή και οι δύο πλευρές έκαναν το καθήκον τους και έχουν αποστείλει στο υπουργείο Παιδείας τις ανάγκες που υπάρχουν σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Από κει και πέρα, υποστηρίζουν ότι είναι θέμα του υπουργείου Παιδείας.

Τελικά οι μαθητές της Β’ τάξης της ειδικότητας Αργυροχρυσοχοΐας του 7ου ΕΠΑΛ Λάρισας, αποφάσισαν να στραφούν στο υπουργείο Παιδείας καταθέτοντας το αίτημά τους και ζητώντας σε σχετική επιστολή τους προς τον υπουργό, διορισμό αναπληρωτών καθηγητών ειδικοτήτων ΠΕ18.34 ή ΤΕ01.25 αργυροχρυσοχοΐας. Αναλυτικότερα, αναφέρουν σε αυτή: «Όπως γνωρίζετε μετά την κατάργηση των ΕΠΑΣ καταργήθηκε και η ειδικότητα της αργυροχρυσοχοΐας.

Με την επανίδρυση της ειδικότητας, στο 7ο ΕΠΑΛ Λάρισας δημιουργήθηκε ένα τμήμα Β’ τάξη με 10 εγγεγραμμένους – παρακολουθούντες μαθητές.

Είμαστε όλοι τελειόφοιτοι Γενικού Λυκείου, απαλλαγμένοι από τα μαθήματα γενικής παιδείας και παρακολουθούμε μόνο τα μαθήματα ειδικότητας.

Μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί μία καθηγήτρια ΠΕ 8 Καλλιτεχνικών για 7 ώρες και μία ΠΕ5 Γαλλικής για 2 ώρες.

Στο σχολείο πάμε δύο φορές την εβδομάδα, λόγω έλλειψης καθηγητών. Τα μαθήματα είναι εργαστηριακά και οι καθηγητές ΠΕ8 Καλλιτεχνικών ουδεμία σχέση έχουν με την κατασκευή ή την παραγωγή κοσμήματος και ως εκ τούτου είναι λάθος η ανάθεση σε αυτούς εργαστηριακών μαθημάτων στην αργυροχρυσοχοΐα.

Αυτά τα μαθήματα πρέπει να γίνονται από καθηγητές ΠΕ18.34 ή ΤΕ01.25 Αργυροχρυσοχοΐας και μόνο.

Παρακαλούμε να διορίσετε άμεσα αναπληρωτές καθηγητές ΠΕ18.34 ή ΤΕ01.25 Αργυροχρυσοχοΐας, γιατί μας οδηγείτε στο να εγκαταλείψουμε το σχολείο και στη διάλυση της ειδικότητας αργυροχρυσοχοΐας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass