ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ ΖΗΤΑΝΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΑΚΥΡΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Το Υπ. Παιδείας πετάει έξω από το ΕΣΠΑ την έρευνα

Δημοσίευση: 17 Νοε 2015 0:00

Την παρέμβαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κων. Αγοραστού ζητάνε μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με αφορμή την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να ακυρώσει ουσιαστικά πρόγραμμά του, το οποίο αφορούσε στην «ανάδειξη καινοτόμων ιδεών της Ακαδημαϊκής Κοινότητας για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ΑΕΙ».

Όπως σημειώνει η Επιτροπή Πρωτοβουλίας των Καθηγητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Υπουργείο Παιδείας ενώ προκήρυξε το έργο τον Σεπτέμβριο 2014 και ενώ εξελίχθηκε κανονικά η συμμετοχή, αιφνιδιαστικά και μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ανακοίνωσε προχθές, 14 μήνες μετά και ενώ το ΕΣΠΑ οδεύει προς ολοκλήρωση, ότι οι υποβληθείσες προτάσεις θα επιστραφούν με κούριερ «χωρίς αξιολόγηση» καθώς «ανακαλείται η Πρόσκληση με κωδ.184».

Όπως σημειώνουν στην «Ε» πανεπιστημιακοί, «οι καθηγητές που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση εκφράζουν σήμερα την έντονη αντίδρασή τους για αυτό τον χειρισμό. Για κάθε πρόταση καινοτομίας που υποβλήθηκε, εργάσθηκαν εντατικά καθηγητές και ερευνητές, ενώ σε διάστημα περισσότερο του ενός χρόνου, δεν έγινε καμία αξιολόγηση από το Υπουργείο και οι προτάσεις απλώς επιστρέφονται χωρίς καμία αιτιολόγηση.

Η χρηματοδότηση των προτάσεων θα σήμαινε την εισροή ερευνητικών κονδυλίων που τόσο πολύ χρειάζεται το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ θα δημιουργούσε εκατοντάδες θέσεις εργασίας για τους μορφωμένους νέους και νέες της περιοχής.

Εξάλλου, όλες οι προτάσεις περιγράφουν ερευνητικά σχήματα που περιλαμβάνουν υποχρεωτικά τον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή εταιρίες που θα αξιοποιούσαν τα ερευνητικά αποτελέσματα, δίνοντας μια ευκαιρία στους φοιτητές και διδάκτορες που θα απασχολούνταν να έρθουν σε επαφή με τον «πραγματικό κόσμο» και να αποκτήσουν εμπειρία και πρόσβαση σε ευκαιρίες από αυτή τη διάδραση».

«Ταυτόχρονα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει επανειλημμένως τονίσει την πρόθεσή της να διαθέσει κονδύλια του ΕΣΠΑ για καινοτόμα έρευνα που να μπορεί να εφαρμοσθεί και να αξιοποιηθεί από τον ιδιωτικό τομέα, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και αξιοποιώντας τους πόρους, τις δεξιότητες και τις ιδιαιτερότητες της Περιφέρειας. Αυτή άλλωστε είναι και η λογική του στρατηγικού σχεδίου που έχει αναπτύξει η Περιφέρεια και αναμένεται η εφαρμογή του σε αξιόλογες δράσεις που θα οδηγήσουν σε ερευνητικές προσπάθειες με μεγάλη προστιθέμενη αξία για την περιοχή».

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας των Καθηγητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας «θεωρεί ότι είναι μοναδική η ευκαιρία για την Περιφέρεια να αξιοποιήσει τον πλούτο ιδεών που υποβλήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας και «πήγε στον κάλαθο απορριμμάτων» και να αξιολογήσει τις προτάσεις που υποβλήθηκαν με σύννομες διαδικασίες ένα χρόνο πριν.

Η Επιτροπή ζητά από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό να εξετάσει αυτό το αίτημα και να συζητήσει τις πιθανότητες ένταξης των προτάσεων στο νέο ΕΣΠΑ, μια και η αξιοποίηση των προτάσεων θα έχει πολλαπλά οφέλη για τη Θεσσαλία, αφού τα αντικείμενα όλων των προτάσεων έχουν πεδίο εφαρμογής στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η υλοποίησή τους θα συμβάλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στη Θεσσαλία, στην πολυπόθητη ανάπτυξη της Περιφέρειας, και μάλιστα σε ζητήματα αιχμής και καινοτομίας.

Η Επιτροπή είναι αισιόδοξη και πιστεύει ότι ο περιφερειάρχης, ως καθηγητής ΑΕΙ ο ίδιος, μπορεί να έχει ευήκοα ώτα και να κατανοήσει τέτοια ζητήματα καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο πολιτικό και πολιτειακό παράγοντα» καταλήγει η Επιτροπή.

Β.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass