Το ΜΑΣ για την ανασύνταξη του φοιτητικού κινήματος

Δημοσίευση: 19 Νοε 2015 18:18

Η Γραμματεία Λάρισας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως «την Πέμπτη 18/11 έγινε μετά από κάλεσμα της Τοπικής Γραμματείας Λάρισας του ΜΑΣ, σύσκεψη των Επιτροπών Αγώνα της πόλης που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, εκλεγμένων στα Δ.Σ. των φοιτητικών Συλλόγων και του «Συλλόγου Φοιτητριών/των Εστιών του ΑΤΕΙ Θεσσαλίας», επίσης μετά από κάλεσμα παραβρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμό εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ . Θέμα της σύσκεψης ήταν: «Απολογισμός δράσης και βασικοί στόχοι, με γνώμονα την ανασύνταξη του φοιτητικού κινήματος στις σημερινές συνθήκες»

            Η Γραμματεία Λάρισας του ΜΑΣ, χαιρετίζουμε όλους εκείνους τους φοιτητές, που μέσα από τη δράση τους, μέσα σε αρνητικούς συσχετισμούς για το φοιτητικό κίνημα, κράτησαν παλικαρίσιο ανάστημα, δεν συμβιβάστηκαν με τη λογική που θέλει τους νέους έξω από τον οργανωμένο αγώνα.

Το ΜΑΣ αποτελεί πόλο συσπείρωσης μέσα στο φοιτητικό κίνημα, στην κατεύθυνση να συγκροτηθεί ένα οργανωμένο, μαχητικό και αποφασισμένο φοιτητικό κίνημα, με στόχο την εξυπηρέτηση των σύγχρονων αναγκών μας για σπουδές και ζωή. Ο αγώνας για αυτό το σκοπό, δεν έχει κομματική ταυτότητα, όπως θέλουν να λένε πολλοί, είτε καλοπροαίρετοι είτε κακοπροαίρετοι. Έχει όμως ταξικό κριτήριο, μέσα στην κοινωνία δεν είμαστε όλοι ίσα κι όμοια, αυτό αποδεικνύεται περίτρανα αν αναλογιστούμε ότι την τελευταία 5ετία έχουν δοθεί 320 δις για την κάλυψη των αναγκών των τραπεζών, δίνονται φοροαπαλλαγές σε εφοπλιστές, ελαφρύνσεις και κρατικές επιδοτήσεις στους βιομηχάνους. Την ίδια 5ετία τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, οι σχολές μας ρημάζουν, πνίγονται από την υποχρηματοδότηση. Να λοιπόν γιατί ένας αγώνας χρειάζεται να δείχνει τον πραγματικό ένοχο, ανεξάρτητα το ποιος κρατάει τα ηνία της ψήφισης νόμων στη Βουλή.

Σήμερα χρειάζεται αλληλεγγύη και η συμμαχία λαού και νεολαίας, μέλος τέτοιας συμμαχίας είναι το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, τέτοιο πόλο συσπείρωσης μ αυτό το πλαίσιο, με συμμάχους μας αυτούς που αντικειμενικά χτυπιούνται από την αντιλαϊκή πολιτική που σήμερα εκφράζεται μέσω της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στην κατεύθυνση της Ε.Ε. Τη συμπόρευση μαζί με το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, το ΠΑΜΕ, με τους εργαζόμενους αυτούς που παράγουν τον πλούτο και είναι τιμή μας να σπουδάζουμε τη ζωή πλάι σ αυτούς που την παράγουν! Μαζί με τους φτωχούς αγρότες, τους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες, τις γυναικείες οργανώσεις.

            Εκατοντάδες είναι οι κινητοποιήσεις, οι παρεμβάσεις, η οργάνωση τελευταία της Πανελλαδικής Πανεργατικής Απεργίας, που πρέπει να γίνει εφαλτήριο για ποιό μαχητικούς, πιο μαζικούς αγώνες, στην κατεύθυνση της διεκδίκησης των σύγχρονων αναγκών μας. Παλεύουμε πλάι και μαζί με τον εργαζόμενο λαό, γιατί κοινή είναι η αφετηρία που μας βάζει εμπόδια να σπουδάζουμε σήμερα και αύριο να εργαστούμε.

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, αποτελείται από δεκάδες Επιτροπές Αγώνα, Επιτροπές Ετών, Τμημάτων και Σχολών που αποτελούν το οργανικό κύτταρο της συσπείρωσης φοιτητών, που αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα, αιχμές όξυνσης των προβλημάτων που υπάρχουν ανά χώρο. Με την άμεση ενεργή συμμετοχή των συναδέλφων στην πάλη για τη διεκδίκηση των επί μέρους ζητημάτων που προκύπτουν. Μέσα από αυτή τη δράση δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις, για να ζωντανέψουν οι Φοιτητικοί και Σπουδαστικοί Σύλλογοι, να γίνουν πραγματικά αποκούμπι των φοιτητών, όχι φερέφωνα συμβιβασμού, απάθειας, στην κατεύθυνση της ανοχής απέναντι στην κυβερνητική λογική.

Και εκεί που δεν υπάρχουν, έχουμε δώσει μάχη για την ίδρυση Συλλόγων, αποτελεί καρπό τέτοιας δράσης και στόχου, η ίδρυση εδώ στη Λάρισα, του Συλλόγου Φοιτητριών/των Εστιών στο ΤΕΙ, που δέχεται και δέχτηκε σφοδρή επίθεση πριν καν τη σύσταση του, από τη διοίκηση του ΤΕΙ, από τις δυνάμεις που θέλουν τους φοιτητές θεατές, να μην παλεύουν για τη ζωή τους και να δέχονται όλους τους σχεδιασμούς που ετοιμάζουν σε βάρος μας.

Οι Επιτροπές Αγώνα αποτελούν, το πυρήνα οργάνωσης του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, η επιτροπή αγώνα πρέπει να είναι το αποκούμπι του κάθε σπουδαστή, στην ζωντάνια- οργάνωση και αγωνιστική δράση της μέσα από το σύλλογο, που βρίσκεται στην αδράνεια, την απάθεια που καλλιεργείται και αναπαράγεται, από τις άλλες δυνάμεις.

Σήμερα που το φοιτητικό κίνημα βρίσκεται σε υποχώρηση, βρίσκουν πολύ πιο εύκολα τρόπους για να προχωρήσουν τέτοια μέτρα, που υποβαθμίζουν συνολικότερα τις σπουδές μας, είναι ανάγκη για το κεφάλαιο, ιδιαίτερα σε συνθήκες οικονομικής, καπιταλιστικής κρίσης, να ανοίξει ο δρόμος, ώστε να μπορούν επιχειρήσεις να επενδύσουν στον τομέα της εκπαίδευσης με στόχο να κερδοφορήσουν.

Είναι συνειδητή επιλογή και αυτής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, η απαξίωση των ιδρυμάτων. Η υποχρηματοδότηση έχει περικοπεί 80% σε σχέση με το 2009 και προβλέπεται νέα μείωση 20% της τρέχουσας χρηματοδότησης από το 2016, ως κομμάτι του 3ου Μνημονίου.

Η Ανώτατη Εκπαίδευση δε σχεδιάζεται με πραγματική ακαδημαϊκή προοπτική και επιστημονικό αντικείμενο, για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών με βάση τα τεχνολογικά επιτεύγματα εν έτη 2015, ούτε στοχεύει στην ολοκληρωμένη συνολική μόρφωση πάνω στο επιστημονικό αντικείμενο το οποίο σπουδάζουμε.

Η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει τη δουλειά που δεν ολοκλήρωσαν οι προηγούμενες. Τα θεμέλια για το που πάνε τα πράγματα μπήκαν, αρκετά χρόνια πριν, μέσω των κοινών στοχεύσεων των κρατών-μελών της Ε.Ε. που ψηφίστηκαν με τη συνθήκη της Μπολόνια το 98’. Σε πολλές χώρες τις Ε.Ε. ήδη εδώ και πολλά χρόνια, έχουν προωθηθεί και ψηφιστεί μία σειρά νόμοι, που ιδιωτικοποιούν και το έχουν κάνει, την Ανώτατη Εκπαίδευση. Στη χώρα μας, πολλά μέτρα καθυστέρησαν ή και ματαιώθηκαν κάτω από την πίεση που άσκησε, τα εμπόδια που έβαλε το φοιτητικό κίνημα, συνολικά το εργατικό – λαϊκό κίνημα της χώρας μας.

Κυρίαρχη είναι η λογική του «τίποτε δεν αλλάζει». Για κάθε νέο που σκέφτεται αυτό, κάθε επιχειρηματίας τρίβει τα χέρια του μ αυτά που του ετοιμάζει. 500€, μισοασφαλισμένος και με το 3ο μνημόνιο, που στην πράξη καταργεί την κοινωνική ασφάλιση, καθόλου ασφαλισμένος, όχι μόνο βλέψη για σύνταξη δεν θα έχει, αλλά και την κάλυψη σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νοσηλεία.

Θέλουν και το λαό και τη νεολαία σήμερα, να αναθεματίζει, να βρίζει, να αμφισβητεί τα πάντα, να τσουβαλιάζει με σύνθημα «όλοι το ίδιο είναι», αλλά όλα αυτά μέσα στο μαντρί που λέγεται Ε.Ε. και καπιταλισμός. Να αμφισβητείς τα πάντα, αλλά ότι αυτοί θα εξακολουθούν να αυξάνουν τα κέρδη τους στις πλάτες μας απαγορεύεται το αμφισβητείς.

Είναι ώρα ευθύνης και ξεσηκωμού για ΚΑΘΕ νέο, για κάθε σπουδαστή, που δεν του αρέσει αυτή η κατάσταση, δεν του αρέσει να μην μπορεί να σπουδάσει, να μην έχει καθηγητές, σημειώσεις, δωρεάν δωμάτιο στις εστίες, δωρεάν σίτιση στις λέσχες των ιδρυμάτων.

ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΤΩΡΑ!!! ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ!

Με βάση τα παραπάνω αποφασίστηκε :

  • Προετοιμασία μπροστά στην επόμενη απεργία που προετοιμάζεται τη μέρα που θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό στη Βουλή.
  • Οργάνωση παρέμβασης-κινητοποίησης για την ικανοποίηση των αναγκών σε σίτιση και στέγαση, για τη 1 Δεκέμβρη στη διοίκηση των Ιδρυμάτων.
  • Οργάνωση στις 16 Δεκέμβρη, κινητοποίησης σε Δήμο-Περιφέρεια για το ζήτημα της μετακίνηση ( κόστος εισιτηρίων ) και της στέγασης.
  • Στις αρχές του νέου έτους οργάνωση 2ήμερου αθλητικών δραστηριοτήτων στο χώρο του ΤΕΙ και αντίστοιχα 1ήμερο στο χώρο της Ιατρικής. Κορύφωση με κινητοποίηση για την επισκευή και συντήρηση των υποδομών του ΤΕΙ στους χώρους άθλησης. ( Γυμναστήριο – Γήπεδα κτλ. )

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση.
  • Άμεση χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων στο ύψος των αναγκών, για να μπορούν να λειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
  • Να επιστραφούν τώρα τα κλεμμένα αποθεματικά των Ιδρυμάτων.
  • Πρόσληψη μόνιμων καθηγητών για κάθε σχολή, ώστε να μπορούμε να κάνουμε μάθημα όπως πρέπει. Φτάνει πια στο κυνήγι του καθηγητή εξάμηνο το εξάμηνο.
  • Ούτε σκέψη για κατάργηση της παροχής δωρεάν συγγραμμάτων.
  • Δωρεάν Σίτιση για όλους τους φοιτητές. Εξασφαλισμένη για όσους μένουν στις εστίες, με την παραλαβή του δωματίου.
  • Δωρεάν μετακίνηση με τις γραμμές αστικών 4 και 9 με την επίδειξη του ΠΑΣΟ.
  • Πρακτική άσκηση εξασφαλισμένη με ευθύνη του Ιδρύματος άμεσα για όλους, με αμοιβή στο ύψος του βασικού μισθού που προβλέπεται από την Ε.Σ.Σ.Ε. και πλήρη ασφάλιση με συντάξιμα ένσημα.
  • Άμεση κατάργηση του Χαρατσιού των 150€ και 400€ για την παροχή δωματίου στις εστίες.
  • Να καταργηθεί ο αντιδραστικός κανονισμός των εστιών, διαμόρφωση νέου κανονισμού με τη συμμετοχή των εστιακών.
  • Ανέγερση νέων κτιρίων εστιών για την κάλυψη των αναγκών, να ενοικιαστούν με ευθύνη του ΤΕΙ-Δήμου-Περιφέρειας δωμάτια σε ξενοδοχεία για όσους απορροφήθηκε η αίτηση τους στις εστίες λόγο πληρότητας των δωματίων.
    • Μέριμνα για τις αθλητικές υποδομές του ΤΕΙ που ρημάζουν. Επισκευή των 2 γηπέδων ποδοσφαίρου, 1 μπάσκετ και βόλεϊ. Συντήρηση του εξοπλισμού του γυμναστηρίου και της αίθουσας μαχητικών αθλημάτων, ώστε να μπορούν να αθλούνται οι φοιτητές.

2ο Θέμα της σύσκεψης ήταν η εκλογή νέας Τοπικής Γραμματείας Λάρισας, που έχει ευθύνη για τη συγκέντρωση της εικόνας από όλους τους χώρους που παρεμβαίνει οργανωμένα το ΜΑΣ στη Λάρισα, οργανώνει τον κοινό σχεδιασμό και σε κεντρικά ζητήματα που αφορούν περισσότερους χώρους, αλλά και σταθμούς που η μάχη δίνεται ενιαία όπως η πανεργατική απεργία».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass