ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΤΟ 1ο GREEK YOUTH JUSTICE FORUM

Στο μικροσκόπιο νέων επιστημόνων οι γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις

Δημοσίευση: 21 Νοε 2015 20:01

 

Οι γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις και ειδικότερα οι αποζημιώσεις έναντι των ιδιωτών, οι αποζημιώσεις έναντι του ελληνικού δημοσίου και το κατοχικό δάνειο θα βρεθούν στο μικροσκόπιο του 1ου Greek Youth Justice Forum, που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 18-20 Μαρτίου 2016, στην Αθήνα.

Πρόκειται για την πρώτη έκφραση των δράσεων και των στόχων του GRistorical Justice Program, ενός διαρκούς επιστημονικού προγράμματος του Ελληνικού Ομίλου Νέων Πολιτικών Επιστημόνων (Ε.Ο.ΝΕ.Π.Ε.), το οποίο ασχολείται με νομικοπολιτικά ζητήματα Διεθνούς Δικαίου και ενδιαφέροντος, που αφορούν την Ελλάδα.

Το 1ο Greek Youth Justice Forum συνδιοργανώνεται από τον Ελληνικό Όμιλο Νέων Πολιτικών Επιστημόνων και την Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αττικής (Ε.Α.Ν.Δ.Α.).

Τελεί δε υπό την αιγίδα της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Πατρών αλλά και των σημαντικότερων Ιδρυμάτων και Επιστημονικών Φορέων της χώρας.

Η συμμετοχή του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας στην ιδιαίτερη αυτή πρωτοβουλία, καταδεικνύει και τη συμβολική σημασία της παρουσίας της ευρύτερης περιοχής, καθώς υφίσταται ήδη η Τσαριτσάνη ως επίσημος μαρτυρικός φορέας, με δεδομένο επιπλέον ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για τη συγκρότηση συλλόγου θυμάτων κατά τη γερμανική κατοχή.

Μεταξύ των μελών της Επιστημονικής Επιτροπής του φόρουμ είναι και ο Λαρισαίος δικηγόρος κ. Δημήτρης Κούρτης, υπ. δρ. διεθνούς δημοσίου δικαίου στο Νομική Σχολή του ΑΠΘ, με ειδίκευση στο διεθνές δίκαιο της γενοκτονίας.

Βασική επιδίωξη του Forum αποτελεί η πολύπλευρη και διεπιστημονική ανάδειξη του γενικότερου θέματος των γερμανικών επανορθώσεων με στόχο τη διατύπωση αναλυτικών επιστημονικών συμπερασμάτων.

Στόχο, επίσης, αποτελεί η ανάπτυξη διαλόγου, η απόκτηση και η μετάδοση γνώσης σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα μέσω της ευκαιρίας των συνέδρων να έρθουν σε επαφή και να ακούσουν τις ομιλίες και τις εισηγήσεις διακεκριμένων νομικών και επιστημόνων αλλά και ανθρώπων που έχουν κατεξοχήν συνδεθεί με το θέμα.

ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙΣ

Σημαντική συμβολή στον σχεδιασμό του φόρουμ έχει ο κ. Κούρτης, ο οποίος έχει ανέλαβε το project της Εικονικής Διαπραγμάτευσης με θέμα τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Όπως επισημαίνει μιλώντας στην «Ε», «στόχος της Διαπραγμάτευσης είναι η ανάδειξη της ουσίας του ζητήματος μέσα από έναν παραστατικό διάλογο αλλεπάλληλων επιχειρημάτων και αντεπιχειρημάτων που θα αναπτύσσονται από την κάθε διαπραγματευτική ομάδα αναφορικά με τις τρεις εννοιολογικές θεματικές των Πολεμικών Επανορθώσεων, ήτοι τις Αποζημιώσεις έναντι Ιδιωτών, έναντι Δημοσίου και το Κατοχικό Δάνειο.

Η κάθε διαπραγματευτική ομάδα, ερευνώντας, συγκροτώντας τα απαραίτητα στοιχεία, ντοκουμέντα, και επιστημονικά εργαλεία θα υπερασπιστεί τα επιχειρήματα προς το συμφέρον της χώρας που εκπροσωπεί.

Απώτερος στόχος είναι η σύνταξη και η υιοθέτηση ενός κειμένου συμπερασμάτων, που θα παρουσιάζεται η τελική κατάληξη της διαπραγμάτευσης.

Ως προς τη διαδικασία, προβλέπεται η σύσταση δύο ομάδων διαπραγμάτευσης: η ομάδα που θα εκπροσωπεί την Ελλάδα και η ομάδα που θα εκπροσωπεί τη Γερμανία. Επίσημες γλώσσες της διαπραγμάτευσης ορίζονται η Ελληνική και η Αγγλική. Η Εποπτεία και η διεύθυνση της Εικονικής Διαπραγμάτευσης θα γίνεται από Επιτροπή Παρατηρητών, η οποία θα αποτελείται από ειδικούς Επιστήμονες – Ακαδημαϊκούς, οι οποίοι θα είναι αρμόδιοι να φροντίζουν την ισοκατανομή λόγου και την τήρηση εν γένει των αρχών που διέπουν το Forum.

Γενικότερα, τώρα, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου φόρουμ, θα πραγματοποιηθούν ερευνητικά εργαστήρια (Workshops), στα οποία θα αναλυθούν και θα συζητηθούν διεξοδικά τα θέματα που πραγματεύεται.

Τα Workshops είναι τέσσερα: Ι. Αποζημιώσεις έναντι Ιδιωτών, ΙΙ. Αποζημιώσεις έναντι Ελληνικού Δημοσίου, ΙΙΙ. Το Κατοχικό Δάνειο, IV. Το Ιστορικό και Πολιτικό Υπόβαθρο των Αξιώσεων.

Η ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Αξίζει στο σημείο αυτό να τονιστεί ότι ξεκινούν από τη Δευτέρα οι εργασίες για τη συγκρότηση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τις Γερμανικές Πολεμικές Επανορθώσεις, ενώ έχει ήδη προσκληθεί να παραστεί στο 1ο Greek Youth Justice Forum και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος δέχτηκε την πρόσκληση με ιδιαίτερη χαρά.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass