ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

Συλλογική ευθύνη για τα ναρκωτικά στα σχολεία

* «Έχουμε ένα σχολείο που ασχολείται μόνο με τους καλούς *Το μεγάλο στοίχημα θα πρέπει να είναι η φροντίδα των αδύναμων…» υποστήριξε ο καθηγητής κ. Π. Κουτρουβίδης

Δημοσίευση: 12 Δεκ 2015 1:34

Της Λένας Κισσάβου

Το φλέγον θέμα, ναρκωτικά στα σχολεία, που υφίσταται χρόνια, αλλά εκπαιδευτικοί και γονείς δεν τολμούν να αγγίξουν, για να προχωρήσουν ένα βήμα παρακάτω στην αντιμετώπισή του «κλείνοντας τα μάτια τους σε αυτό», παρουσιάστηκε χθες σε εκδήλωση στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο Λάρισας.

Άνθρωποι που το γνωρίζουν καλά, στο πλαίσιο της επαγγελματικής τους ασχολίας, μίλησαν γι’ αυτό, επικεντρώνοντας όλοι στο ότι πρέπει να υπάρχει ουσιαστική πρόληψή του και αντίστοιχα ειδική παρέμβαση στο σχολείο, σε περιπτώσεις μαθητών που κάνουν χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, στους οποίους σήμερα εφαρμόζεται η «παραδοσιακή τακτική»: αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος!

«Οι μαθητές που κάνουν χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, δεν είναι «καμένα χαρτιά»! Οι έρευνες απέδειξαν πως με την ανάλογη αντιμετώπιση και θεραπεία τους, επανασυνδέονται με την εκπαίδευση και πετυχαίνουν στόχους…», ανάφερε χθες, ο κ. Παν. Κουτρουβίδης, καθηγητής - σύμβουλος σε προγράμματα σπουδών Εκπαίδευσης Ενηλίκων, που πραγματοποίησε έρευνα (1993-2003) για το θέμα αυτό, με μαρτυρίες μαθητών χρηστών και των γονιών τους, την οποία παρουσιάζει στο βιβλίο του «Σχολείο και χρήστες ναρκωτικών».

Ο κ. Κουτρουβίδης, υποστήριξε ότι «η πραγματικότητα είναι πως οι μαθητές μπορούν να βρουν ναρκωτικά και στο σχολικό περιβάλλον…

Η εκπαιδευτικοί των σχολείων, δεν το συζητούν ανοιχτά και μαζί με τους γονείς κλείνουν τα μάτια στο πρόβλημα.

Εκπαιδευτικοί και γονείς δεν συνεργάζονται μεταξύ τους και συνήθως αλληλοκατηγορούνται, σε περιπτώσεις παιδιών που δεν διαβάζουν, που δημιουργούν προβλήματα…., ενώ έχουν και οι δύο την ευθύνη να τα βοηθήσουν.

Το σχολείο βέβαια δεν αποτελεί πηγή παραπομπής προς ένα θεραπευτικό πλαίσιο, αλλά και οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν την εκπαίδευση να αντιμετωπίσουν τέτοιους είδους περιπτώσεις παιδιών και να βοηθήσουν. Πρέπει να ξανασυζητήσουμε τον παιδαγωγικό ρόλο του, καθώς σήμερα έχουμε ένα σχολείο που ασχολείται μόνο με τους καλούς. Το μεγάλο στοίχημα όμως θα πρέπει να είναι η φροντίδα των αδύναμων…».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης που οργάνωσε ο Δήμος Λαρισαίων σε συνεργασία με το ΚΕ.Θ.Ε.Α.- ΕΞΟΔΟΣ και το Κέντρο Πρόληψης ΟΚΑΝΑ, μίλησαν επίσης: η κ. Ελένη Αναστασοπούλου, Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, η οποία παρουσίασε τις παρεμβάσεις πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, που υλοποιούνται με προγράμματα του υπουργείου Παιδείας, στα σχολεία και τόνισε ότι: «Η πολιτεία έχει χρέος διά μέσου των θεσμών της και φυσικά με πρώτο και καλύτερο το σχολείο, να φροντίζει για την ψυχολογική ενδυνάμωση των παιδιών, τη διασύνδεση σχολείου-οικογένειας, την κοινωνική, συναισθηματική και ηθική ανάπτυξη, την οριοθέτηση των σχέσεων και άλλων παραγόντων που βοηθούν στον μετασχηματισμό της ανησυχίας σε πρόληψη.

Δυστυχώς, στατιστικές έρευνες υποστηρίζουν ότι ένας στους δέκα μαθητές ηλικίας 14-17 ετών, στην περίοδο της εφηβείας, έχει κάνει, έστω και κάποια στιγμή στη ζωή του, χρήση κάποιας παράνομης ουσίας.

…Οι προσπάθειες εκφοβισμού και απειλών των εφήβων συνήθως έχουν αντίθετα αποτελέσματα, από τα προσδοκώμενα. Η αποδοχή, η αγάπη, ο σεβασμός, η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, η ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων, θετικών στάσεων και συμπεριφορών είναι ο στόχος και τα εργαλεία».

Επίσης μίλησαν, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Δ. Δεληγιάννης, ο οποίος υποστήριξε μεταξύ άλλων: «Όλοι χρειάζεται να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες, αυτές που τους αναλογούν. Εκπαιδευτικοί, γονείς, θεραπευτές και όσοι συμμετέχουν στα κέντρα λήψης αποφάσεων πρέπει να προβληματιστούν και να επαναπροσεγγίσουν ζητήματα που θίγει το βιβλίο του Π. Κουτρουβίδη. Η επαναφορά της πραγματικής έννοιας του όρου «εκπαιδευτική κοινότητα», η σημασία της εκπαιδευτικής σχέσης, ο ρόλος της οικογένειας, η ευθύνη του εκπαιδευτικού, η πραγματική δεύτερη ευκαιρία του νέου ανθρώπου που έχει χάσει τον δρόμο του πρέπει να ξανασυζητηθούν. Και αυτό ως όρος επιβίωσης μιας κοινωνίας που μέσα στην παραζάλη των πολιτικών που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια, εν μέσω πανελλαδικών και αναζήτησης της «καλύτερης» σχολής, χάνει τα παιδιά της».

Η ψυχολόγος, επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης ΟΚΑΝΑ Λάρισας κ. Ειρήνη Κουφάκη αναφέρθηκε στο έργο του Κέντρου και ο κοινωνιολόγος, υπεύθυνος Θεραπευτικού Προγράμματος του ΚΕΘΕΑ «ΕΞΟΔΟΣ», κ. Σωτ. Μπουντής, ενημέρωσε πως δημιουργείται στη Λάρισα ένα δίκτυο μεταξύ σχολείων Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσης με το θεραπευτικό πρόγραμμα, έτσι ώστε να προλαμβάνουν καταστάσεις εμπλοκής μαθητών με τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στο πρώιμο στάδιό τους».

Την εκδήλωση συντόνιζε ο διευθυντής 2ου ΣΔΕ και δημοσιογράφος κ. Γ. Τράντας.

Σήμερα Σάββατο, θα ακολουθήσει βιωματικό σεμινάριο με θέμα : «Από τη σχολική αποτυχία στη σχολική επανένταξη» (10:00-13:00) στην αίθουσα του εναλλακτικού σχολείου του ΚΕ.Θ.Ε.Α. Λάρισας. Το σεμινάριο απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και των ειδικοτήτων της δημόσιας ή της ιδιωτικής εκπαίδευσης και σε κάθε επαγγελματία που δραστηριοποιείται σε άλλες εκπαιδευτικές δομές (Μεταλυκειακή ή Ακαδημαϊκή Εκπαίδευση , Εκπαίδευση Ενηλίκων κλπ).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass