ΚΝΕ: «Κινδυνεύουν τμήματα στο ΤΕΙ Θεσσαλίας λόγω υποχρηματοδότησης»

Δημοσίευση: 16 Δεκ 2015 19:03


«Η χρηματοδότηση προς το ΤΕΙ Θεσσαλίας από 24εκ ευρώ το 2010, σήμερα είναι στα 6,5εκ ευρώ και με το 3ο μνημόνιο μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα για την εκπαίδευση, θα φτάσει στα 5,7εκ ευρώ, που σήμαινε λιγότερο εκπαιδευτικό προσωπικό κατά 53% και δεν θα μπορούν να καλυφτούν οι ανάγκες για συνολικά τη λειτουργία του ΤΕΙ.

Όλο και περισσότερα τμήματα του ΤΕΙ Θεσσαλίας, όπως της ΣΤΕΓ της Δ.Ε έχουν συγχωνευτεί. Μια σειρά από τμήματα σε Τρίκαλα και Καρδίτσα δεν έχουν περισσότερους από δέκα καθηγητές, δεν είναι αυτοδύναμα όπως και τα τμήματα στη Λάρισα (π.χ. Ηλεκτρολογία, Πληροφορική, Λογιστική, Νοσηλευτική, Ιατρικά Εργαστήρια) με αποτέλεσμα να είναι από τα πρώτα υποψήφια τμήματα που θα συγχωνευτούν ή κλείσουν με το σχέδιο «Αθηνά 2»», υποστηρίζει η Τομεακή Οργάνωση του ΤΕΙ Λάρισας της ΚΝΕ, η οποία πραγματοποίησε χθες εκδήλωση για τις εξελίξεις στα ΤΕΙ, με ομιλητή το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ, κ. Νίκο Σοφιανό.

Ο κ. Σοφιανός παρουσίασε τη σημερινή κατάσταση των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και κατέθεσε τις θέσεις του ΚΚΕ.

Οι φοιτητές δε της ΚΝΕ, αναφέρουν: «Μέσα από τη φοίτηση μας στο ΤΕΙ θέλουμε να μορφωθούμε να αποκτήσουμε ολοκληρωμένη σχέση με το επιστημονικό αντικείμενο που σπουδάζουμε, να μπορούμε να έχουμε όσο γίνεται περισσότερα εφόδια για να βρούμε μια δουλειά πάνω στο αντικείμενό μας. Σήμερα, όσο σημαντικό είναι από την πλευρά μας όλο και περισσότεροι να αγωνιζόμαστε για να μπορούμε να σπουδάσουμε, δηλαδή για σίτιση, στέγαση, δωρεάν σημειώσεις - συγγράμματα για όλους, άλλο τόσο σημαντικό είναι να συζητήσουμε - διεκδικήσουμε την εκπαίδευση που έχουμε ανάγκη σήμερα. Εκπαίδευση που δεν θα διαχωρίζει τη θεωρητική από την εφαρμοσμένη γνώση, ούτε θα δημιουργεί ιδρύματα, σχολές και τμήματα πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Έχουμε ανάγκη από μια πραγματικά Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση που θα διασφαλίζει ο κάθε σπουδαστής να έχει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται ολοκληρωμένα το αντικείμενο που σπουδάζει, να του παρέχεται θεωρητική και πρακτική εφαρμογή κάθε επιστήμης.

Κι όμως σε αναγκάζουν να ακριβοπληρώνεις την γνώση, αφού πληρώνεις για στέγαση, σίτιση, μετακίνηση, σημειώσεις, ποδιές και μια σειρά άλλα αναλώσιμα. Καταργούνται μαθήματα γενικής γνώσης όπως η φυσική στη μηχανολογία, αλλάζουν συνεχώς το πρόγραμμα σπουδών στη ΣΕΥΠ και όσοι καθηγητές κάνουν τα μαθήματα πολλές φορές δεν είναι ειδικευμένοι πάνω στο αντικείμενό τους. Μετατρέπουν τα εργαστήρια σε ασκήσεις πράξεις και κάνεις μάθημα στοιβαγμένος σαν τις σαρδέλες πολλές φορές μέσα στην αίθουσα και χωρίς θέρμανση. Χωρίζουν το τμήμα στη μέση γιατί είναι πολυάριθμο με αποτέλεσμα να χάνεται το μισό μάθημα.

Μας παρουσιάζουν σαν λύση σήμερα ότι είναι ανάγκη και μονόδρομος να ενισχυθεί η επιχειρηματική παρέμβαση στο ΤΕΙ. Γίνεται όλο και καθημερινό φαινόμενο μια σειρά εταιρίες να κάνουν συνέδρια και σεμινάρια, ώστε να μας πουν στο τέλος ότι μέσα από εδώ θα βρεις δουλειά και θα σωθείς…».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass