ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ:

Ένα σάντουιτς κατά του υποσιτισμού μαθητών

* Αιτήσεις υπέβαλαν 45 σχολεία του νομού Λάρισας, που αντιστοιχούν σε 4.670 μαθητές

Δημοσίευση: 24 Δεκ 2015 0:05

Της Λένας Κισσάβου

Το φαινόμενο του υποσιτισμού μαθητών στα σχολεία, αντιμετωπίζεται σήμερα με την ευαισθητοποίηση της ίδιας της κοινωνίας και όχι του κράτους, το οποίο απλά και μόνο δίνει την άδειά του για την εφαρμογή προγραμμάτων σίτισης σε μαθητές.

Ιδρύματα και Ινστιτούτα, έχουν αναλάβει, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητές τους, να προσφέρουν ένα φρούτο, ένα σάντουιτς και ένα ποτήρι γάλα, σε μαθητές στη χώρα, σε τακτική βάση, και συγκεκριμένα

σήμερα η εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος δρομολογείται με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Πρόκειται για το πρόγραμμα σίτισης και προώθησης υγιεινής διατροφής, μία πρωτοβουλία που ανέλαβε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος τον Απρίλιο του 2012, και υλοποιείται από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Prolepsis.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές δημοσίων σχολείων που βρίσκονται σε μη προνομιούχες περιοχές, οι οποίες πλήττονται περισσότερο από την κοινωνικοοικονομική κρίση και έχει διττό στόχο. Αφενός, έχει σκοπό να προσφέρει τη δυνατότητα σε όλους τους μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν, να λαμβάνουν καθημερινά ένα δωρεάν μικρό, υγιεινό γεύμα, καθώς ενισχύει, αφετέρου, την προαγωγή της υγείας μέσω της υγιεινής διατροφής τόσο των μαθητών όσο και των οικογενειών τους, μέσω ποικίλων δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν εξειδικευμένες ομιλίες, ειδικά σχεδιασμένο πληροφοριακό υλικό, σύντομα διατροφικά μηνύματα, καθώς και ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

ΕΚΤΟΣ ΦΕΤΟΣ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Φέτος, για το σχολικό έτος 2015-2016, λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης, το πρόγραμμα σίτισης μαθητών «Διατροφή», το οποίο υλοποιείται και με τη στήριξη χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και του προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», θα καλύψει το ένα δέκατο των σχολείων, σε σχέση με πέρυσι.

Ως εκ τούτου έχει γίνει «αφαιρετική» επιλογή στις αιτήσεις των σχολείων που έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα, με τα σχολεία του νομού Λάρισας να …μένουν όλα εκτός!

Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσαν στην «Ε» αρμόδιοι υλοποίησης του προγράμματος: «Τα σχολεία που υπέβαλαν αίτηση για την ένταξή τους στο πρόγραμμα «Διατροφή», το σχολικό έτος 2015-16, από την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, είναι 45 και αντιστοιχούν σε 4.670 μαθητές. Ωστόσο, δεν έχει καταστεί ακόμα εφικτή η συμμετοχή κάποιου σχολείου στο πρόγραμμα.

Αντίστοιχα τα σχολεία που υπέβαλαν αίτηση για την ένταξή τους, το σχολικό έτος 2015-16, από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, είναι 44 και αντιστοιχούν σε 4.942 μαθητές. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν δύο σχολεία από τον Δήμο Βόλου, με 380 μαθητές».

Συνολικά σε όλη τη χώρα έχουν κατατεθεί 2.050 αιτήσεις σχολείων, αλλά όπως υποστήριξαν οι ίδιοι, εξ αιτίας της ελλιπούς χρηματοδότησης, καλύπτεται μόνο ένα μικρό ποσοστό.

Αντίθετα με τους νομούς της Θεσσαλίας, στο πρόγραμμα αποφασίστηκε να ενισχυθούν άλλοι νομοί και ειδικότερα όπως ανακοινώθηκε: «50.000 δωρεάν υγιεινά γεύματα θα δοθούν σε 1.030 μαθητές, από 13 σχολεία σε ευάλωτες κοινωνικοοικονομικά περιοχές των περιφερειακών ενοτήτων Ξάνθης, Ροδόπης και Ημαθίας και θα διανεμηθούν μέχρι και τον Ιανουάριο 2016». Υποστηρίζεται δε πως: «Το ποσοστό των οικογενειών που βιώνουν επισιτιστική ανασφάλεια στα συγκεκριμένα σχολεία προσεγγίζει κατά μέσο όρο το 83% και το ποσοστό των οικογενειών που αντιμετωπίζει πείνα το 53%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας στους πέντε μαθητές των σχολείων αυτών είναι λιποβαρής, ενώ στο 41% των οικογενειών κανένας από τους δύο γονείς δεν έχει εισόδημα».

Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από το Ινστιτούτο Prolepsis κατά τη σχολική χρονιά 2014-2015 εμφανίζουν τη διασπορά του προβλήματος που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα 2.050 σχολεία που έχουν υποβάλει αίτηση το τρέχον σχολικό έτος για την ένταξη στο Πρόγραμμα «Διατροφή», βρίσκονται σε 71 από τις 74 περιφερειακές ενότητες και σε 276 από τους 324 δήμους της χώρας. Στις περιφερειακές ενότητες Ξάνθης, Ροδόπης και Ημαθίας οι αιτήσεις των σχολείων προς ένταξη στο πρόγραμμα φτάνουν τις 176, οι οποίες αντιστοιχούν σε 15.541 μαθητές.

Το έργο της επέκτασης του προγράμματος σε απομακρυσμένες και αγροτικές περιοχές, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

«Η οικονομική βοήθεια που έχει προσφέρει ο χρηματοδοτικός μηχανισμός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες» είναι ιδιαίτερα σημαντική και παράγει, αποδεδειγμένα, απτά αποτελέσματα στη μείωση, κατά 20%, του ποσοστού επισιτιστικής ανασφάλειας για τις οικογένειες μαθητών που φοιτούν σε σχολεία απομακρυσμένων περιοχών της Ελλάδας όπου υλοποιείται το Πρόγραμμα «Διατροφή». Ωστόσο, το πρόβλημα παραμένει τεράστιο και διαρκώς διογκώνεται.

Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους, τα αρμόδια υπουργεία, τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, και την ιδιωτική πρωτοβουλία να συστρατευθούν στον μεγάλο μας στόχο ώστε να μην υπάρχει κανένα παιδί πεινασμένο στα σχολεία», αναφέρει η κ. Αθηνά Λινού, καθηγήτρια και διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis.

ΤΑ ΓΕΥΜΑΤΑ

Τα γεύματα παρασκευάζονται από επιλεγμένους προμηθευτές που διαθέτουν τα απαιτούμενα συστήματα υγιεινής και οι οποίοι ακολουθούν συγκεκριμένες αυστηρές προδιαγραφές, τόσο κατά την παραγωγή όσο και κατά τη μεταφορά των γευμάτων στα σχολεία.

Ατομικές συσκευασίες παραδίδονται καθημερινά στα σχολεία που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα και διατίθενται στα παιδιά, συνήθως κατά το πρώτο διάλειμμα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass