ΤΙ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ Η ΕΚΛΟΓΗ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗ ΝΔ

Μεγάλες αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό φέρνει ο Κυριάκος

* Μπρα ντε φερ κεντροδεξιάς-κεντροαριστεράς στον ορίζοντα * Τα μηνύματα και οι κινήσεις της πρώτης εβδομάδας * Δευτέρα ανακοινώνονται οι αντιπρόεδροι Γεωργιάδης- Χατζηδάκης * Μέσα στην εβδομάδα συντονιστές-τομεάρχες * Το συνέδριο και οι 111 μέρες

Δημοσίευση: 16 Ιαν 2016 19:32

 

Της Μαρίνας Αποστολοπούλου

Ούριος άνεμος πνέει εδώ και μία εβδομάδα στα πανιά της Νέας Δημοκρατίας, μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία του κόμματος.

Η πρώτη εβδομάδα μετά την εκλογή του νέου προέδρου υπήρξε κυριολεκτικά «πυκνή» σε εξελίξεις αλλά και σε «μηνύματα» τόσο προερχόμενα από την ίδια την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας όσο όμως και από τις άμεσες επιπτώσεις που είχε στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό, δημιουργώντας άμεσα την αίσθηση ότι το ζητούμενο «ανανέωσης» του κόμματος και διεύρυνσης της κεντροδεξιάς έχει σοβαρές πιθανότητες να επιτύχει.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ

Η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη αυτή-καθεαυτή αντικατοπτρίζει μία αλλαγή στάσης του εκλογικού σώματος τόσο απέναντι στη ΝΔ όσο όμως και ευρύτερα απέναντι στην αντίληψη των πραγμάτων. Γιατί όταν ένας δηλωμένος «μεταρρυθμιστής» και οπαδός του κέντρου, κάνει την έκπληξη και αναλαμβάνει τα ηνία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυτή η εξέλιξη καταδεικνύει ότι και το εκλογικό σώμα που τον εξέλεξε στρέφει το βλέμμα προς μια νέα κατεύθυνση, ελπίζοντας ότι θα είναι καλύτερη από τις προηγούμενες. Χωρίς βεβαίως να παραβλέπουμε ότι στην εκλογή του έπαιξαν σημαίνοντα ρόλο και οι συμμαχίες που λειτούργησαν υπέρ του μετά τον πρώτο γύρο.

Από την αρχή είχαμε επισημάνει ότι η εκλογή Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ θα σηματοδοτήσει εξελίξεις στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό αλλά και θα προσδώσει μία νέα δυναμική στις σχέσεις της χώρας με τους εταίρους οι οποίοι –όπως φάνηκε και εξακολουθεί να φαίνεται και από τα ξένα δημοσιεύματα- βλέπουν με θετικό μάτι την εκλογή ενός εκ θέσεως και αντιλήψεως μεταρρυθμιστή στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εν δυνάμει πρωθυπουργού. Και κατά συνέπεια ενδεχομένως περισσότερο «ασφαλείς» σε σχέση με τις μελλοντικές εξελίξεις.

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΗΝΥΜΑΤΩΝ

Στην πρώτη εβδομάδα μετά την εκλογή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε:

* Να κάνει έναν κύκλο επαφών με τους τρεις συνυποψηφίους του για την προεδρία του κόμματος και να τονίσει τη συμβολή τους στην ανανέωση του κόμματος αλλά και τον σημαντικό ρόλο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στη μεταβατική περίοδο που ήταν πρόεδρος, κατά την πρώτη ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

* Να συναντηθεί και με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή (τον οποίο μάλιστα είδε πρώτο από όλους) και τον Αντώνη Σαμαρά. Σημαντικές συναντήσεις και οι δυο-ιδιαίτερα με τον Κώστα Καραμανλή ο οποίος στήριζε την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη οπότε η τήρηση των ισορροπιών με το καραμανλικό στρατόπεδο-που είναι και το μεγαλύτερο εντός ΝΔ είναι ιδιαίτερα σημαντική. Αλλά βεβαίως και η συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά, που εμμέσως αλλά σαφώς στήριξε την εκλογή του στον δεύτερο γύρο, είναι εξίσου κρίσιμη για την τήρηση των ισορροπιών.

* Επίσης, να επισημάνουμε, ότι σε εσωκομματικό επίπεδο έχει ήδη φροντίσει να καλύψει τα νώτα του προς τα δεξιά με τον Άδωνι Γεωργιάδη οπότε απερίσπαστος μπορεί να ασχοληθεί με τη διεύρυνση της ΝΔ προς τα αριστερά της.

* Εξάλλου ανακοίνωσε σχεδόν με το «καλημέρα» σας, το στενό επιτελείο των συνεργατών του αλλά και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, τον νέο γραμματέα της ΚΟ τον οποίο πρότεινε και έγινε αποδεκτός, όπως και οι αναπληρωτές του, περνώντας το μήνυμα λόγω των επιλογών που έκανε ότι είναι «ενωτικός» και στην πράξη.

Ωστόσο για να λέμε και τα πράγματα με το όνομά τους, στην πραγματικότητα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων δεν υπήρχε (γιατί τώρα βεβαίως και θα... αβγατίσει με γεωμετρική πρόοδο) «πυρήνας βουλευτών Κυριάκου Μητσοτάκη» οπότε, έτσι κι αλλιώς δεν έχει πληθώρα επιλογών μεταξύ των «δικών του».

* Παράλληλα προέβη σε μία κίνηση με σημασία, ορίζοντας ως αναπληρωτή γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ τον βουλευτή Λευτέρη Αυγενάκη (αυτός ανήκε στον περιορισμένο «πυρήνα» βουλευτών που τον υποστήριξαν ανοιχτά) προφανώς και για να προετοιμάσει το κόμμα για το συνέδριο και για να προετοιμαστεί ο ίδιος για τη θέση του επόμενου γραμματέα. Ενώ η «συμβίωση» με τον Ανδρέα Παπαμιμίκο, μέχρι το συνέδριο και μετά τη συνάντηση των δύο, διαγράφεται «αρμονική».

* Το στίγμα της αντιπολιτευτικής του τακτικής το έδωσε επίσης με το «καλημέρα σας». Ανοιχτή ρήξη, «πόλεμος» στον λαϊκισμό και «στενό μαρκάρισμα» στην Κυβέρνηση με τις Σκουριές που κατά συγκυρία βρέθηκαν στην επικαιρότητα να αποτελούν το πρώτο «μέτωπο» αντιπαράθεσης. Και ακόμη, τον δημόσιο τομέα να έχει την... τιμητική του στην αντιπαράθεση- και είναι προφανές ότι πρόκειται για θέμα που θα απασχολήσει αρκετά στο μέλλον- και το ασφαλιστικό να αποτελεί την πρώτη αναμέτρηση που θα εξελιχθεί στο «πεδίο της μάχης». Δηλαδή στη Βουλή.

* Η «καινοτομία» της νέας αντιπολιτευτικής τακτικής της ΝΔ είναι επίσης ότι δεν απορρίπτει απλώς το ασφαλιστικό και δεν ασκεί αρνητική κριτική στο περιεχόμενό του, αλλά με εντολή του νέου προέδρου συστάθηκε ομάδα εργασίας η οποία θα παρουσιάσει την πρόταση της ΝΔ για το ασφαλιστικό. Με τον τακτική αυτή απαντά, εμμέσως αλλά με σαφήνεια στην «πρόκληση» της κυβέρνησης η οποία δηλώνει ότι αντιπολίτευση κάνει κριτική για το ασφαλιστικό αλλά δεν έχει προτάσεις που, αν υπήρχαν, θα ήταν καλοδεχούμενες.

ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΟΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΑΡΤΗ

Πέραν των εσωκομματικών αλλαγών που ξεκίνησαν και θα συνεχιστούν με ταχείς ρυθμούς, η εκλογή Μητσοτάκη προκάλεσε και θα συνεχίσει ως φαίνεται να προκαλεί αναταράξεις, ενδεχομένως και τεκτονικές αλλαγές στον ευρύτερο πολιτικό χάρτη της χώρας.

Μοιάζει σαν η παρουσία του να παίζει καταλυτικό ρόλο σε ένα κουρασμένο από πάσης πλευράς πολιτικό σκηνικό που αναζητά διεξόδους σχεδόν τόσο όσο και οι ψηφοφόροι που το στηρίζουν. Οι οποίοι, μετά την απογοήτευση από την «πρώτη φορά αριστερά» βλέπουν να έχει «εξαντληθεί» η βεντάλια των πολιτικών επιλογών τους (όσον αφορά στο υφιστάμενο πολιτικό σκηνικό) και αναζητούν εναλλακτικές σε πρόσωπα πλέον.

Με το «καλημέρα σας» λοιπόν η εκλογή Μητσοτάκη προκάλεσε αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ και «πρόβλημα» στο ΠΑΣΟΚ, που οδήγησε στη διαγραφή Γρηγοράκου, η οποία με τη σειρά της δημιούργησε πρόβλημα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, καθώς η Φ. Γεννηματά δεν είχε ενημερώσει τον εταίρο της, δηλαδή τη ΔΗΜΑΡ, ότι προτίθεται να μειώσει τη ήδη συρρικνωμένη κοινοβουλευτική ομάδα της κατά έναν βουλευτή.

Ενώ και το «Ποτάμι»... γλυκοκοιτάζει την περίπτωση του «κεντρώου» και «μεταρρυθμιστή» Μητσοτάκη και παρακολουθεί τις εξελίξεις τηρώντας στάση αναμονής.

Η δε Φώφη Γεννηματά, μοιάζει ως να... αφυπνίστηκε από τις εξελίξεις της εβδομάδας που πέρασε βλέποντας τον κίνδυνο «άλωσης» του μεσαίου χώρου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με άρθρο της στα «ΝΕΑ» απηύθηνε κάλεσμα για τη δημιουργία μίας παράταξης τύπου ιταλικής «Ελιάς». Ζήτησε δε, να ξεκινήσουν άμεσα οι διεργασίες τόσο με το Ποτάμι, όσο και με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, με στόχο μία μεγάλη συνδιάσκεψη, η οποία θα οδηγήσει τελικά στην εκλογή προέδρου της νέας αυτής παράταξης από τη βάση τον ερχόμενο Μάιο.

Και βεβαίως, αυτή είναι μόνον η αρχή.

Γιατί ο χώρος του «συγκεχυμένου» αυτή την εποχή πολιτικά κέντρου, αποτελεί ιδανικό πεδίο «αλίευσης» δυνάμεων είτε μιλάμε για τη δημιουργία μίας μεγάλης και ανοιχτής κεντροδεξιάς, όπως είναι ο στόχος το Κυριάκου Μητσοτάκη, είτε αντίστοιχα μίας κεντροαριστεράς. Και ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης βλέποντας τον «κίνδυνο» δεν έχει άλλη επιλογή: Ή θα στραφεί προς τα αριστερά του όπου δεν υπάρχει και μεγάλο πεδίο «αλίευσης» πλέον μετά και την πλήρη αλλοίωση λόγω κυβερνητικών επιλογών του όποιου αριστερού προφίλ «ευαγγελιζόταν» Ή θα στραφεί προς τα δεξιά του προκειμένου να ενισχύσει τις δυνάμεις του.

Το επόμενο διάστημα σε επίπεδο εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων και ανακατατάξεων θα έχει σίγουρα ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Στα συμβάντα της πρώτης εβδομάδα Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ περιλαμβάνεται επίσης και η πρώτη δημοσκόπηση μετά την εκλογή του, η οποία, για πρώτη φορά εδώ και καιρό (και όχι σε προεκλογική περίοδο) δείχνει τη ΝΔ να προηγείται κατά τρεισήμισι μονάδες περίπου του ΣΥΡΙΖΑ και τα ποσοστά των λοιπών κομμάτων να καθιζάνουν από το 4,5% και κάτω.

ΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΙ

ΟΙ ΤΟΜΕΑΡΧΕΣ

Τώρα την εβδομάδα που έρχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί τόσο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όσο και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, την εκλογή του οποίου στο ύπατο αξίωμα, ως γνωστόν, δεν είχε στηρίξει.

* Ακόμη αύριο Δευτέρα σύμφωνα με πληροφορίες θα ανακοινωθούν οι δυο αντιπρόεδροι του κόμματος οι οποίοι θα είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης που θα είναι υπεύθυνος συντονισμού του κοινοβουλευτικού έργου και ο Κωστής Χατζηδάκης που θα είναι υπεύθυνος για το κυβερνητικό πρόγραμμα.

Παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υποστηρίξει ότι ο θεσμός των αντιπροέδρων δεν λειτουργούσε, ωστόσο, έχει υπόψη του τη διαφορετική ενεργοποίησή τους αυτή τη φορά στο πλαίσιο ενός ευρύτερου συντονισμού του κόμματος.

Η αξιοποίηση του έτερου υποψήφιου για την προεδρία, Απόστολου Τζιτζικώστα παραμένει ένα ανοιχτό ζήτημα καθώς υπάρχει η αντικειμενική δυσκολία ότι δεν είναι κοινοβουλευτικός, οπότε εκ των πραγμάτων οι αρχικές εικασίες ότι θα μπορούσε να ήταν αυτός ένας εκ των αντιπροέδρων δεν θα μπορούσαν να έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Όσο για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη έχει ξεκαθαρίσει ότι επιθυμεί να είναι απλός στρατιώτης και βουλευτής του κόμματος.

* Εντός αυτής της εβδομάδας επίσης θα ανακοινωθούν και οι τομεάρχες και συντονιστές της ΝΔ επιλεγμένοι από τη «δεξαμενή» όλων τον βουλευτών όπως έγινε και με τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις.

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

ΟΙ 111 ΜΕΡΕΣ

Όσον αφορά στην ανασυγκρότηση του κόμματος ισχύει και βρίσκεται ήδη με έναν τρόπο σε εξέλιξη το πρόγραμμα των 111 ημερών που είχε ανακοινώσει ως υποψήφιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ώστε το Πάσχα, όπως είχε δηλώσει και στην τελευταία προ της Κυριακής των εκλογών συνέντευξή του στην «Ε», η ΝΔ να είναι καθ’ όλα έτοιμη.

Προς την κατεύθυνση αυτή, θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται το επόμενο διάστημα πρωτοβουλίες οι οποίες θα έχουν να κάνουν με σημαντικές εσωκομματικές αλλαγές. Μία εκ των οποίων είναι βεβαίως και η αλλαγή γραφείων του κόμματος προκειμένου να βρεθεί μία πιο οικονομική στέγη η οποία θα συμβάλει στη βελτίωση των οικονομικών του. Γιατί εκτός των άλλων η αντιμετώπιση του οικονομικού προβλήματος της ΝΔ είναι άμεσης και επιτακτικής ανάγκης για τον νέο πρόεδρο.

Κορυφαία διαδικασία στην «πορεία» αυτών των 111 ημερών το Συνέδριο το κόμματος, το οποίο τοποθετείται πλέον στα τέλη Μαρτίου ώστε να είναι «τακτικό συνέδριο» (το οποίο ούτως ή άλλως ήταν προγραμματισμένο για το τέλος της άνοιξης) προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα να εκλεγούν και νέα όργανα, γιατί μόνον από τακτικό συνέδριο μπορεί να γίνει αυτό. Και παράλληλα να αποτελέσει ένα βήμα διαλόγου για την αντιμετώπιση όλων των ανοιχτών εσωκομματικών ζητημάτων που εξακολουθούν να τελούν σε εκκρεμότητα αφού ποτέ δεν συζητήθηκαν.

Αναμφίβολα το επόμενο χρονικό διάστημα κατά το οποίο η ΝΔ θα «μοντάρεται» ώστε ανανεωμένη και ενισχυμένη όπως πιστεύει να παίξει τον ρόλο της, οι εξελίξεις θα είναι και πυκνές και ενδιαφέρουσες τόσο εσωκομματικά όσο και σε εθνικό επίπεδο. Όσο για τον νέο πρόεδρο της ΝΔ θα μπορούσε να πει κανείς ότι «τώρα αρχίζουν τα δύσκολα» γιατί τώρα καλείται να απαντήσει στις προκλήσεις εσωκομματικές και εθνικές που και ο ίδιος εν πολλοίς έθεσε και να αποδείξει ότι μπορεί να κάνει πράξη όσα στη θεωρία υποστήριζε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass