ΚΟΠΗΚΕ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΗ ΔΙΑΒΑ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ*ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ Η ΠΕΡΙΟΧΗ

Φονική κακοκαιρία

* Νεκρός 47χρονος στις Σέρρες* Μεγάλες ζημιές σε ολόκληρη τη χώρα * Ηπιότερης έντασης η χιονόπτωση στα ορεινά του ν. Λάρισας *Επικίνδυνοι οι δρόμοι λόγω παγετού

Δημοσίευση: 18 Ιαν 2016 1:23

Ενας 47χρονος άνδρας έχασε τη ζωή του στις Σέρρες εξαιτίας της κακοκαιρίας που πλήττει όλη τη χώρα τις τελευταίες ώρες. Κακοκαιρία που συνεχίστηκε χθες με χιονοπτώσεις σε περιοχές ακόμη και με χαμηλό υψόμετρο, τον παγετό να καθιστά επικίνδυνο το οδικό δίκτυο ενώ τα ορμητικά νερά χειμάρρων και ποταμών προκάλεσαν ζημιές, όπως συνέβη το βράδυ του Σαββάτου στη Διάβα Καλαμπάκας όπου έπεσε γέφυρα.

Το μέγεθος των ζημιών, κυρίως στην περιοχή της Καλαμπάκας θα αποτιμηθεί σήμερα με το πρώτο φως της ημέρας και με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κων. Αγοραστό να εισηγείται στα αρμόδια υπουργεία να κηρύξουν την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της θεομηνίας.

Σε ό,τι αφορά στο νομό Λάρισας, όπως επισήμανε χθες βράδυ στην «ΕτΔ» ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας Χρ. Καραμπούζης, «τα καιρικά φαινόμενα στο νομό ήταν ηπιότερα καθώς η χιονόπτωση ήταν ασθενής σε όλα τα ορεινά του νομού αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Ωστόσο δέκα οχήματα έριχναν αλάτι χθες βράδυ στο οδικό δίκτυο, εστιάζοντας στα ορεινά και σε γέφυρες για να προληφθούν καταστάσεις από τον αναμενόμενο παγετό».

Τα καιρικά φαινόμενα θα συνεχισθούν και σήμερα, καθώς η ΕΜΥ, για σήμερα Δευτέρα, προβλέπει νεφώσεις με χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά- ημιορεινά και χιονόνερο σε πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου, στα ορεινά θα είναι χαμηλότερη ενώ το βράδυ αναμένεται να πέσει και υπό το μηδέν, με τα φαινόμενα - σύμφωνα με την πρόβλεψη - να εξασθενούν από σήμερα το βράδυ.

ΓΕΦΥΡΑ

Εξαιτίας των ορμητικών νερών, έπειτα από τις σφοδρές βροχοπτώσεις, έσπασε στα δύο η κεντρική γέφυρα του Πηνειού ποταμού στη Διάβα Καλαμπάκας, το βράδυ του Σαββάτου και από θαύμα δεν υπήρξαν θύματα.

Η αστυνομία απέκλεισε τον δρόμο, μιας και είναι αδύνατη η προσπέλαση πλέον και η επικοινωνία με τα χωριά θα γίνεται μέσω Σαρακίνας ή μέσω Μουργκανίου. Η γέφυρα που παραδόθηκε στην κυκλοφορία το 1982 συνδέει την Καλαμπάκα με τον ορεινό όγκο και η αποκατάστασή της «θεωρείται ζωτικής σημασίας» όπως τονίζει στην «ΕτΔ» ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός που σήμερα, αναμένεται να εισηγηθεί την κήρυξη της περιοχής της Καλαμπάκας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σημειώνεται πως σε τμήμα της ίδιας γέφυρας είχαν γίνει εργασίες συντήρησης το 2012 αλλά προχθές βράδυ, ένας πυλώνας δεν άντεξε στα ορμητικά νερά.

ΣΕΡΡΕΣ

Στις Σέρρες, ένας 47χρονος άνδρας εγκλωβίστηκε στο αυτοκίνητό του, όταν αυτό παρασύρθηκε από τον ορμητικό χείμαρρο που είχε σχηματιστεί από τις σφοδρές βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα να αφήσει την τελευταία του πνοή.

Η πυροσβεστική εντόπισε το όχημα στο ρέμα Κρουσοβίτης στο Σιδηρόκαστρο και δύτες της ΕΜΑΚ βούτηξαν στα νερά προκειμένου να απεγκλωβίσουν τον άνδρα, που ήταν στη θέση του συνοδηγού, όμως ανασύρθηκε νεκρός.

Με τη βοήθεια εκσκαφέα κατάφεραν να βγάλουν από το ποτάμι και το κατεστραμμένο αυτοκίνητο ενώ ο πατέρας του που τον αναζητούσε ολόκληρη τη νύχτα ενημερώθηκε από τους αστυνομικούς για την τραγωδία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Σιδηροκάστρου ο άτυχος άνδρας υπερεκτίμησε την κατάσταση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πυροσβέστες που έφτασαν στο σημείο δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν το αυτοκίνητο λόγω των ορμητικών νερών γι' αυτό και αναγκάστηκαν να ζητήσουν τη βοήθεια της ΕΜΑΚ.

Η βροχή έπεφτε αδιάκοπα τις τελευταίες 48 ώρες και φούσκωσε τον ποταμό λένε οι κάτοικοι της περιοχής που γνώριζαν ότι η γέφυρα ήταν επικίνδυνη.

Ο 48χρονος όμως που ζούσε τα τελευταία χρόνια στη Γερμανία δεν το ήξερε ενώ στο σημείο δεν υπήρχαν και προειδοποιητικές πινακίδες για να τον αποτρέψουν με αποτέλεσμα να παρασυρθεί από τα νερά.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Σε ό,τι αφορά στην υπόλοιπη χώρα, στη Λέσβο, χθες τα ξημερώματα υπερχείλισε ο ποταμός που διαπερνά την Καλλονή εξαιτίας της ισχυρής βροχόπτωσης που έπληξε το νησί, με αποτέλεσμα οι δρόμοι να μετατραπούν σε ποτάμια. Ευτυχώς η βροχόπτωση σταμάτησε χωρίς να δημιουργηθούν ζημιές σε περιουσίες. Την ίδια ώρα, συνεργεία του Δήμου καθαρίζουν τους κεντρικούς δρόμους, καθώς σημειώθηκαν κατολισθήσεις, ενώ πρόβλημα υπήρξε με την ηλεκτροδότηση στο χωριό Παράκοιλα, καθώς εκδηλώθηκε φωτιά σε κολόνα της ΔΕΗ λόγω βραχυκυκλώματος. Μικροπροβλήματα υπήρξαν από την ισχυρή βροχόπτωση και στην πόλη της Μυτιλήνης ιδιαίτερα στην περιοχή της Προκυμαίας.

ΘΡΑΚΗ

Προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία που έπληξε από το απόγευμα του Σαββάτου διάφορες περιοχές της Θράκης, με την έντονη βροχόπτωση και τους θυελλώδεις ανέμους να αφήνουν πίσω τους καταστροφές.

Στην Ξάνθη, η βροχή έκανε αισθητή την παρουσία της, με τους ουρανούς να ανοίγουν και τους δρόμους να γεμίζουν νερό. Στον ορεινό Εχίνο η στάθμη του ποταμού ανέβηκε σημαντικά, ενώ κάτι αντίστοιχο συνέβη και μέσα στην πόλη της Ξάνθης. Στο Δασικό Χωριό, που είχε ντυθεί στα λευκά τις τελευταίες ημέρες, τα χιόνια επέστρεψαν δειλά δειλά χθες το πρωί.

Οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ωρών προκάλεσε υπερχείλιση ποταμών στο νομό Ροδόπης, κυρίως στα δυτικά.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην περιοχή των οικισμών Παραδημής, Μεγάλου και Μικρού Κρανοβουνίου και Παγουρίων, που ανήκουν στον δήμο Κομοτηνής, όπου επιχειρούν οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας του δήμου Κομοτηνής και της αντιπεριφέρειας της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης. Κλειστή παρέμεινε η επαρχιακή οδός Κομοτηνής –Μέσης στο ύψος του οικισμού της Παραδημής μέχρι να υποχωρήσει η στάθμη του νερού, η οποία είχε φτάσει έως και τα 40 εκατοστά.

Τα νερά μπήκαν σε αυλές, σπίτια και μετέτρεψαν σε λίμνες τις αγροτικές εκτάσεις.

ΗΠΕΙΡΟΣ

Τις τελευταίες ώρες, έντονη είναι η χιονόπτωση στα ορεινά της Ηπείρου και σε υψόμετρο άνω των 1.000 μέτρων. Μηχανήματα δουλεύουν πυρετωδώς για να καθαρίσουν τους δρόμους σε δεκάδες χωριά στην Κόνιτσα, το Ζαγόρι, τα Τζουμέρκα και το Μέτσοβο.

Παράλληλα, η βροχή που έπεφτε ασταμάτητα τις δύο τελευταίες ημέρες πλημμύρισε καλλιεργήσιμες εκτάσεις στους κάμπους της Αρτας και των Φιλιατών. Επίσης προβλήματα δημιουργήθηκαν στο επαρχιακό δίκτυο λόγω πτώσεως βράχων τα οποία αντιμετωπίζονται με μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass