ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΠΟΥ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΩΣ

Τραπεζάκια διαμαρτυρίας στην πόρτα του ΕΟΠΥΥ

Δημοσίευση: 20 Ιαν 2016 0:40 | Τελευταία ενημέρωση: 20 Ιαν 2016 0:49

Του Δημήτρη Βάλλα

Σε ανοιχτή συγκέντρωση και συνέντευξη Τύπου στήνοντας τα …τραπεζάκια έξω από τα γραφεία του ΕΟΠΥΥ προχώρησαν χθες οι συνταξιούχοι του νομού Λάρισας όπου και παρουσίασαν στους περαστικούς αλλά και σε πολλούς Λαρισαίους που συγκεντρωθήκαν για να δουν τι συμβαίνει τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους ενόψει του νέου νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό.

Εκ μέρους των συνταξιουχικών οργανώσεων του νομού Λάρισας μίλησε ο πρόεδρος των συνταξιούχων του ΙΚΑ κ. Αθανάσιος Κουματζέλης που περιέγραψε τις συνθήκες εξαθλίωσης υπό τις οποίες καλείται να ζήσει ο κλάδος.

«Η ζωή μας, τόνισε ο κ. Κουματζέλης, καθώς η ζωή των παιδιών μας και των εγγονών μας, όλων όσον τα περασμένα χρόνια ζούσαν ήδη σε δύσκολες συνθήκες, επιδεινώνεται τραγικά.

Ήδη σήμερα εκατομμύρια εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, καλούνται να ζήσουν σε συνθήκες, ανεργίας, απόλυτης ή σχετικής φτώχειας, εξαθλίωσης, χωρίς να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις στοιχειώδεις ανάγκες, να πληρώσουν ενοίκιο, Εφορία, ΔΕΗ, τηλέφωνα, νερό, κοινόχρηστα, θέρμανση, φάρμακα. Ιδιαίτερη ζοφερή είναι η κατάσταση για τα νέα παιδιά πού δεν έχουν δουλειά, ασφάλιση, υγεία, δεν μπορούν να κάνουν οικογένειες.

Έρχονται νέες ανατροπές σε συντάξεις, κύριες και επικουρικές, μειώσεις σε εφάπαξ, εισφορές των εργοδοτών, μεγαλύτερη εσκεμμένη καθυστέρηση απονομής των συντάξεων, και κρίσεων από τις επιτροπές αναπηρίας. Θα διακοπεί η καταβολή του επιδόματος ΕΚΑΣ μέχρι το 2019 σε όλους. Ο στόχος τους είναι η απαλλαγή του κράτους και των εργοδοτών από τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος. Πάμε σε ένα σύστημα που η «δημόσια» σύνταξη θα είναι μια «βασική» προνοιακού χαρακτήρα μέχρι 360 ευρώ, και η «αναλογική» που θα εξαρτάται από τις εισφορές των εργαζομένων. Αυτή θα είναι η «βασική πηγή χρηματοδότησης» της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Τα μέτρα μας αφορούν όλους, συνταξιούχους και εργαζόμενους αλλά ιδιαίτερα τους νέους εργαζόμενους, αυτούς που θα βγουν στη σύνταξη τα επόμενα χρόνια.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

 Απευθύνοντας κάλεσμα σε όλους τους συνταξιούχους να βγουν στους δρόμους, ο πρόεδρος των συνταξιούχων ΙΚΑ ζήτησε να υπάρξει μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο του Εργατικού Κέντρου το ερχόμενο Σάββατο 23 Ιανουαρίου στα 11.30 π.μ. στην Κεντρική πλατεία με κυρίαρχα αιτήματα:

* Την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των εφαρμοστικών νόμων που επηρεάζουν την κοινωνική ασφάλιση.

* Επαρκή χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων και εξασφάλιση της χορήγησης των συντάξεων και παροχών με εξειδίκευση ανά κλάδο, ηλικία και φύλο.

* Αποκατάσταση των κύριων και επικουρικών τους συντάξεων.

Επαναφορά 13ης και 14ης κύριας και επικουρικής σύνταξης. Άμεση αποκατάσταση των απωλειών από τις περικοπές επιδομάτων και συντάξεων σε ειδικές ομάδες, όπως συντάξεις αναπηρίας, χηρείας και έμμεσα ασφαλισμένων.

* Να σταματήσουν οι καθυστερήσεις, στην έκδοση και απονομή των συντάξεων.

* Να καταργηθούν οι αυξήσεις των εισφορών των εργαζόμενων που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια.

* Να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία για τα ελλείμματα στα ταμεία. Κάλυψη, με κρατική χρηματοδότηση, του συνόλου των απωλειών των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων.

* Αναπλήρωση όλων των επιπτώσεων του PSI με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.

* Απόσυρση των αποθεματικών των Ταμείων από κάθε λογής "τζόγο". Κατάργηση κάθε διάταξης για τζογάρισμα των αποθεματικών σε μετοχές και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα.

* Καμία περικοπή στα φάρμακα και τις δαπάνες. Δωρεάν φάρμακα. Να καταργηθούν οι λίστες.

* Αποκλειστικό δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας. Κατάργηση της εισφοράς στον κλάδο της Υγείας. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

* Πλήρης, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ανανέωση των βιβλιαρίων του ΙΚΑ και των άλλων ταμείων, για όλους τους ανέργους και τις οικογένειές τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

* Να επιταχυνθεί η διαδικασία εξέτασης των ασθενών από τις υγειονομικές επιτροπές.

* Άμεση απονομή του αναπηρικού επιδόματος και της σύνταξης για τα ανασφάλιστα ΑμεΑ.

* Αποκλειστικά Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, Πρόνοια, Υγεία για όλους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass