ΣΤΗΘΗΚΑΝ ΜΠΛΟΚΑ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

«Αιχμάλωτος» αγροτών ο Αποστόλου

Δημοσίευση: 21 Ιαν 2016 0:19

ΑΘΗΝΑ

Σε κατάληψη της Εγνατίας οδού στο κόμβο των Κερδυλλίων προχώρησαν γεωργοί και κτηνοτρόφοι με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 700 τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα.

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτών και Κτηνοτρόφων Γιάννης Παναγής ζήτησε από την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, καλώντας τους πολίτες «να ενισχύσουν τα μπλόκα των αγροτών, ώστε να γίνουν τα μπλόκα των Ελλήνων πολιτών», ενώ ο συνδικαλιστής από το Παγγαίο Καβάλας Τρύφωνας Αράπογλου ανέφερε ότι σημερα σχεδιάζεται αποκλεισμός του οδοστρώματος και στις δύο κατευθύνσεις.

Σε συμβολικούς δίωρους αποκλεισμούς προχωρούν και οι αγρότες του Νομού Δράμας στο μπλόκο Κοκκινογείων, με τον κ. Χρήστο Γκόντια, επικεφαλής της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτών και Κτηνοτρόφων, να ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου και την εκ νέου κατάρτιση του με τη συμβολή των αγροτών.

Στο τελωνείο του Προμαχώνα, το μπλόκο των αγροτών και κτηνοτρόφων που αριθμεί περισσότερα από 1.300 τρακτέρ και αγροτικά οχήματα, προχωρά σε συμβολικούς αποκλεισμούς.

Λίγο πριν από τις 5.00 το απόγευμα αποχώρησαν από το κέντρο της Θεσσαλονίκης αγρότες και κτηνοτρόφοι του δήμου Δέλτα, οι οποίοι από νωρίς το πρωί παρέταξαν τα 500 τρακτέρ και αγροτικά τους οχήματα στην είσοδο του λιμανιού της πόλης.

Η παρουσία τους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ήταν συμβολικής σημασίας και είχε ως στόχο να ενδυναμώσει και την κινητοποίηση των αλιέων του Νομού, οι οποίοι από νωρίς το είχαν έρθει με τα καΐκια τους στο Θερμαϊκό Κόλπο.

Από την πλευρά τους οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του δήμου Δέλτα κατευθύνθηκαν στα διόδια Μαλγάρων, όπου θα στήσουν το μπλόκο τους, το οποίο θα διατηρήσουν για «όσο απαιτηθεί και κριθεί αναγκαίο», όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης Χαλάστρας, Αχιλλέας Καμπούρης.

Στο μεταξύ, ύστερα από την αποχώρηση των αγροτών και κτηνοτρόφων του δήμου Δέλτα, οι αλιείς στη συνέλευσή τους αποφάσισαν να αποχωρήσουν και αυτοί με τη σειρά τους από το Θερμαϊκό Κόλπο, ανανεώνοντας ωστόσο το ραντεβού τους με τη Θεσσαλονίκη στις 28 Ιανουαρίου, ημερομηνία έναρξης της Agrotica.

Επίσης, σε αποκλεισμούς προχωρούν στο κόμβο Νισελίου στην Αλεξάνδρεια, στον κόμβο Μακροχωρίου και στην Χαλκηδόνα, ενώ την Παρασκευή οι αγρότες προτίθενται να κλείσουν το δρόμο στο μπλόκο της Κουλούρας, σύμφωνα με όσα είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, μέλος της Πρωτοβουλίας Αγροτών.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Δημήτρης Καμπούρης και μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων ανέφερε ότι αύριο αναμένεται αντιπροσωπεία τους να συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, τον επικεφαλής της ΛΑΕ Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.

Ήπειρος

Άνοιξαν τα μπλόκα στο Κομπότι της Άρτας και στο κέντρο των Ιωαννίνων που έστησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι το πρωί κατέβηκαν με τα τρακτέρ στους δρόμους.

Στα Ιωάννινα θα επιστρέψουν χωρίς τα γεωργικά μηχανήματα στις 6:00, στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν φορείς και οργανώσεις ενάντια στο ασφαλιστικό. Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Άρτας διοοργανώνει συλλαλητήριο για το ερχόμενο Σάββατο το πρωί, 23 Ιανουαρίου, στο κέντρο της πόλης.

Επίσης, οι αγροτικοί σύλλογοι στη Θεσπρωτία και την Πρέβεζα ετοιμάζουν κινητοποιήσεις για τις επόμενες ημέρες.

Αχαΐα- Ηλεία- Αιτωλοακαρνανία

Σε τρία σημεία της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου έχουν συγκεντρωθεί αγρότες της Αχαΐας και της Ηλείας, οι οποίοι έχουν παρατάξει στην άκρη του δρόμου τρακτέρ, χωρίς, όμως, να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων.

Συγκεκριμένα, αγρότες της Αχαΐας έχουν παρατάξει τρακτέρ στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας, ενώ αγρότες της Ηλείας τους κόμβους Μαραθιάς και Κουρτεσίου.

Στην Αιτωλοακαρνανία, αγρότες του νομού έχουν παρατάξει τρακτέρ στις περιοχές Αγγελόκαστρο, Νεοχώρι, Γουριά και Κατοχή. Επίσης, αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας αναμένεται να παρατάξουν τρακτέρ αύριο, στις 12:00, στην εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων, στο ύψος του κόμβου της Ερμίτσας κοντά στο Αγρίνιο, έπειτα από κάλεσμα που απηύθυναν η ομοσπονδία αγροτικών συλλόγων το νομού και αγροτικοί σύλλογοι.

Μαγνησία

Στις Μικροθήβες και το Αερινό είναι το σημερινό ραντεβού των αγροτών της Μαγνησίας, που ανεβαίνουν στα τρακτέρ και βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

Οι αγρότες παίρνουν θέση μάχης, δηλώνουν αποφασισμένοι να κλείσουν κομβικά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου και να μείνουν στα μπλόκα τους για όσο καιρό χρειαστεί.

Από το Βελεστίνο και τη γύρω περιοχή, με πορεία πάνω στα τρακτέρ αγρότες της περιοχής, κατευθύνονται στις Μικροθήβες, όπου θα συναντηθούν με τους αγρότες της περιοχής του Αλμυρού και θα στήσουν ένα ενιαίο μεγάλο μπλοκο.

Από χωριά επίσης του κάμπου και της Κάρλας οι αγρότες κατευθύνονται με τα τρακτέρ τους στον κόμβο του Αερινού όπου θα στηθεί το δεύτερο μπλόκο για σήμερα, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγροτοσυνδικαλιστής Νίκος Αγγελής.

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται τόσο για το σχέδιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση, όσο και για τη φορολογία των αγροτών, υποστηρίζοντας ότι δεν αντέχουν το υψηλό κόστος φορολόγησης και ότι πρέπει να μπει φραγμός στα σχέδια της κυβέρνησης για να μην καταρρεύσει η πρωτογενής παραγωγή της χώρας.

Σε δηλώσεις τους ενόψει της σημερινής κινητοποίησης οι αγροτοσυνδικαλιστές Χρ. Πάντζιος και Δημ. Σπαθής υπογράμμισαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «είμαστε αποφασισμένοι να στρατοπεδεύσουμε στα μπλόκα και δεν θα επιτρέψουμε το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς».

Με ομόφωνο ψήφισμα του Διοικητικού της Συμβουλίου της, η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), με ομόφωνο ψήφισμα του Διοικητικού Συμβουλίου της, συμπαρίσταται στις κινητοποιήσεις των αγροτών ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

«Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στον δίκαιο αγώνα τους και θα είμαστε στο πλευρό τους, προκειμένου να ανατρέψουμε κάθε κατάσταση -που είναι εις βάρος τους- γιατί ότι εξοντώνει τους αγρότες, έμμεσα εξοντώνει και κάθε έναν από εμάς και συνολικά την πατρίδα μας, που αποστερείται κάθε παραγωγικής βάσης» υπογραμμίζει στο ψήφισμά της η ΕΝΠΕ.

Και προσθέτει: «ενώνουμε τις φωνές μας με τους αγρότες και τον λαό της Ελλάδας για την απόσυρση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου».

Ηράκλειο

Ένταση δημιουργήθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας των αγροτών στο Ηράκλειο, ο οποίοι κατάλαβαν συμβολικά το περιφερειακό κατάστημα του ΟΓΑ.

Την ώρα που εκπρόσωποι των αγροτών επέδιδαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στα γραφεία της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, κάποιοι από τους διαμαρτυρόμενους αγρότες πέταξαν αυγά και ντομάτες στην είσοδο των γραφείων, χωρίς ωστόσο το θέμα να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις χάρη στη παρέμβαση των ψυχραιμότερων.

Ρόδος

Την πλατεία Δημαρχείου στην πόλη της Ρόδου κατέλαβαν το μεσημέρι, με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα, οι αγρότες του νησιού, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το προωθούμενο νομοσχέδιο που αφορά το ασφαλιστικό καθεστώς.

Η πορεία διαμαρτυρίας ξεκίνησε λίγο μετά τις 9:00 από την περιοχή της Νότιας Ρόδου, όπου βρίσκεται ο αγροτικός πληθυσμός του νησιού, και το μεσημέρι έφθασαν στο κέντρο της πόλης, κλείνοντας τον δρόμο μπροστά από το δημαρχείο.

«Με την κινητοποίησή μας θέλουμε να στείλουμε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα επιτρέψουμε να εφαρμοστούν εξοντωτικές αποφάσεις σε βάρος μας» τόνισαν εκπρόσωποί τους, οι οποίοι συναντήθηκαν με εκπροσώπους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

«ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΣ» Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Σε συμπλοκές ανάμεσα σε ομάδες αγροτών και ΜΑΤ εξελίχθηκε η διαμαρτυρία έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, στην Κομοτηνή. Οι αγρότες επιχείρησαν να μπουν μέσα στο κτίριο προκειμένου να συναντήσουν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, ωστόσο αποκρούστηκαν βιαίως από τους άνδρες της Αστυνομίας.

Ο κ. Αποστόλου παρέμενε ως αργά εγκλωβισμένος στο κτίριο της Περιφέρειας από αγρότες που αρνήθηκε να συναντήσει. Ο ίδιος τόνισε, μετά τη συνάντηση με αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων: «Θα τους περιμένω όση ώρα χρειαστεί να έρθουν να κουβεντιάσουμε».

Η είσοδος ήταν περικυκλωμένη από εξαγριωμένους παραγωγούς, οι οποίοι ζητούσαν να δουν τον υπουργό, καλώντας τον να τους δεχθεί όλους, να αποσύρει η κυβέρνηση τα φορολογικά μέτρα που τους θίγουν και να μην περάσει τα όσα προβλέπει το προσχέδιο του ασφαλιστικού.

Οι αγρότες δηλώνουν πρόθυμοι να παραμείνουν εκεί μέχρι την αυγή.

Πληροφορίες της εφημερίδας Χρόνους αναφέρουν ότι ματαιώθηκε το πρόγραμμα του υπουργού σε Ξάνθη και Καβάλα, το οποίο εξάλλου είχε καθυστερήσει.

Τα πρωινά επεισόδια

Οι αγρότες οργίστηκαν από την αρχική άρνηση του υπουργού να συνομιλήσει με όλους τους συγκεντρωμένους, ως εκ τούτου επιχείρησαν να εισέλθουν στο κτίριο για να συνομιλήσουν με τον κ. Αποστόλου.

Κατόπιν ζήτησαν από τον υπουργό να βγει έξω από το κτίριο και να τους μιλήσει, ωστόσο εκείνος δεν πήγε, με αποτέλεσμα οι αγρότες να προσπαθήσουν να εισβάλουν στο κτίριο.

Οι άνδρες των ΜΑΤ του απώθησαν, με τους αγρότες να πετούν καπνογόνα και άλλα αντικείμενα και τους αστυνομικούς να απαντούν με χρήση χημικών.

Η ένταση κλιμακώθηκε ότι οι αγρότες παραβίασαν την είσοδο της πρώην Νομαρχίας Ροδόπης και οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών μέσα στο κτίριο.

Τελικώς, αντιπροσωπεία αγροτών συναντάται με τον υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου.

Ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι στην Αντιπεριφέρεια Ροδόπης στην Κομοτηνή, η συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης με αντιπροσωπεία αγροτών από τη Ροδόπη και τον Έβρο.

Οι αγρότες εξερχόμενοι από τη συνάντηση δήλωσαν ότι ζήτησαν από τον κ. Αποστόλου να αποσυρθεί στο σύνολό του το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση και ότι θα παραμείνουν έξω από τις εισόδους της πρώην νομαρχίας αναμένοντας την έξοδο του υπουργού και των συνεργατών του.

Αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στον χώρο, ωστόσο δεν έχουν προχωρήσει σε κάποια επιχείρηση εξόδου του υπουργού και των συνεργατών του από την πρώην νομαρχία Ροδόπης.

Στη σύσκεψη των φορέων της Ροδόπης με τον υπουργό, που προηγήθηκε, οι εκπρόσωποι των αγροτών είχαν δηλώσει ότι δεν δέχονται να μετέχουν στον διάλογο για το ασφαλιστικό, όπως τους είχε ζητήσει ο κ. Αποστόλου, ζητώντας και από τους υπόλοιπους φορείς να αποχωρήσουν.

Ο κ. Αποστόλου σε δηλώσεις του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης με τους φορείς, είπε πως είναι διατεθειμένος να συνομιλήσει με τους αγρότες, να μεταβεί για διάλογο ακόμα και σε αγροτικά μπλόκα, αρκεί αυτό να το θέλουν οι αγρότες και οι εκπρόσωποι των συλλόγων και των συνδικαλιστικών τους φορέων, σημειώνοντας ότι «δεν είναι στην κουλτούρα της Αριστεράς ούτε η βία ούτε τα ΜΑΤ».

Όριο ακατάσχετου των επιδοτήσεων

Η προστασία των επιδοτήσεων από κατασχέσεις έναντι χρεών πρόκειται άμεσα να θεσπιστεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο πλαίσιο της ευρείας σύσκεψης που είχε στην Κομοτηνή ο Β. Αποστόλου.

Συγκεκριμένα θα τεθεί όριο ακατάσχετου των επιδοτήσεων ως εξής: για επιδοτήσεις μέχρι 5.000 ευρώ θα μπορεί να κατασχεθεί το 10% του ποσού, για επιδοτήσεις μέχρι 10.000 ευρώ θα μπορεί να κατασχεθεί το 20% του ποσού και για επιδοτήσεις πάνω από 10.000 ευρώ θα μπορεί να κατασχεθεί το 50% του ποσού.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ισχύει το αφορολόγητο των αγροτικών ενισχύσεων που είναι κάτω από 12.000 ευρώ.

«Πρόκειται», είπε, «για πρωτοβουλία της κυβέρνησης που προστάτεψε με αυτόν τον τρόπο τους αγρότες, αφού από τα 2,6 δισ. ευρώ των ετήσιων ενισχύσεων, τα 2,2 δισ. μένουν αφορολόγητα».

Αναφορικά με το ασφαλιστικό των αγροτών, είπε ότι σήμερα είναι «στον αέρα» και αντιμετωπίζει προβλήματα μεγαλύτερα από το ασφαλιστικό άλλων κλάδων.

«Το 85% των ποσών που καταβάλλονται στους αγρότες για τις συντάξεις τους το πληρώνει ο κρατικός προϋπολογισμός. Επίσης 350.000 αγρότες, περίπου οι μισοί από τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ, δεν πληρώνουν τα ασφάλιστρά τους», σημείωσε.

Χαρακτήρισε ευνοϊκό σε σχέση με άλλους κλάδους το προτεινόμενο νέο πλαίσιο, αφού εξασφαλίζεται η προσαρμογή των ασφαλίστρων σε βάθος τετραετίας, μέχρι το 2019, και το εισόδημα που ορίζεται ως βάση για τον υπολογισμό της κατώτατης ασφαλιστικής εισφοράς είναι το 80% του κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργαζόμενου.

Δηλαδή, τα 468 ευρώ το μήνα, ή 5.600 ευρώ το χρόνο.

Όπως είπε, σύμφωνα με το Σχέδιο Κατρούγκαλου για τη συντριπτική πλειονότητα των ασφαλισμένων αγροτών (το 88%, δηλαδή 466.000 αγρότες) τα ετήσια ασφάλιστρα θα αυξηθούν σταδιακά από 946 ευρώ που είναι σήμερα, στα 1.544 ευρώ το 2019.

«Είναι μια αύξηση συνολικά 63% στην τετραετία, αλλά πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εξαντλήσει, κατά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, κάθε περιθώριο για τη μείωση της επιβάρυνσης που θα έχουν οι αγρότες από τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού», τόνισε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass