ΥΠ. ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ:Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Εντείνονται οι διαμαρτυρίες για τα Κέντρα προσφύγων

Δημοσίευση: 08 Φεβ 2016 0:01

ΑΘΗΝΑ

Ένταση επικράτησε στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, έξω από το στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, όπου πρόκειται να δημιουργηθεί το κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων. Κάτοικοι που συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν, έριξαν τον φράχτη και εισέβαλαν στον χώρο.

Άμεσα διμοιρίες των ΜΑΤ παράχθηκαν μπροστά τους προκειμένου να μην τους αφήσουν να προσεγγίσουν τον χώρο των εργασιών.

Οι ψυχραιμότεροι προσπάθησαν να ηρεμήσουν την κατάσταση.

Αντιπροσωπεία των κατοίκων με επικεφαλής τον δήμαρχο Δέλτα Μίμη Φωτόπουλο, ζήτησε από το στρατό να σταματήσει τις εργασίες, όσο θα διαρκέσει η διαμαρτυρία.

Οι κάτοικοι χαρακτήρισαν υποκριτική τη στάση της διοίκησης του δήμου, καθώς όπως λένε επέτρεψε να έρθει στην περιοχή το κέντρο μετεγκατάστασης και τώρα κάνει πίσω λόγω των αντιδράσεων.

Να σημειωθεί ότι τελικά υπό την πίεση των διαμαρτυριών τα συνεργεία που πραγματοποιούσαν τις εργασίες αποχώρησαν και οι εργασίες σταμάτησαν.

ΕΔΕ ΓΙΑ ΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ

Εν τω μεταξύ Διοικητική έρευνα διατάχθηκε απο το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, σχετικά με τις ενέργειες των αστυνομικών των ΜΑΤ στην Κω, οι οποίες βγήκαν στο φως της δημοσιότητας μέσω βίντεο, που προβλήθηκαν σε ιστοσελίδες και ενημερωτικές εκπομπές.

Σημειώνεται οτι οι επίμαχες σκηνές που προκάλεσαν την αντίδραση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, είναι οι βιαιοπραγίες σε βάρος πολίτη, οι φθορές σε δίκυκλα αλλά και υβριστικές εκφράσεις αστυνομικών των ΜΑΤ, κατα την διάρκεια επεισοδίων που σημειώθηκαν κατα τις εκδηλώσεις των κατοίκων του νησιού, που αντιδρούν στην κατασκευή hot spot.

Η ΕΔΕ ανατέθηκε σε ανώτατο αξιωματικό, με την εντολή να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρόνο, προκειμένου να επιβληθούν κυρώσεις στους υπευθύνους.

ΤΟ ΥΠ. ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Η παρεμπόδιση της δημιουργίας δομών, όπου θα καταγράφονται και θα ταυτοποιούνται πρόσφυγες και μετανάστες, «μόνο αναταραχή στις τοπικές κοινωνίες προκαλεί», σχολιάζει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, με αφορμή τις αντιδράσεις κατοίκων και δημοτικών αρχών για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής.

«Η απόσειση των ευθυνών των τοπικών αρχών, μόνο επιβάρυνση των τοπικών κοινωνιών επιφέρει και σ’ αυτό συμφωνεί η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων της χώρας, αλλά και των πολιτικών δυνάμεων του τόπου», επισημαίνει επίσης το υπουργείο σε σχετική του ανακοίνωση.

«Μέσα σ’ ένα κλίμα απειλών από μεριάς ευρωπαϊκών κρατών, ενόψει της ανεξέλεγκτης εισόδου μεγάλου αριθμού μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη μέσω της πατρίδας μας, μοναδική απάντηση αποτελεί η οργανωμένη και ελεγχόμενη διαχείριση των εισερχομένων πληθυσμών σε κέντρα υποδοχής, τόσο στα σημεία εισόδου όσο και στην ενδοχώρα, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς δεσμεύσεις και υποχρεώσεις της χώρας», προσθέτει.

Όπως διευκρινίζεται, στα σημεία εισόδου επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η συντομότερη δυνατή παραμονή των εισερχομένων, ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο συγκέντρωσης μεγάλων πληθυσμών. «Η διαχείριση σε οργανωμένους χώρους δεν επιβαρύνει τους κατοίκους, δεν διαταράσσει την καθημερινότητά τους και προστατεύει τόσο τους πρόσφυγες όσο και τον ντόπιο πληθυσμό.

Ειδικά στα νησιά, των οποίων η οικονομία κατά κύριο λόγο εξαρτάται από τον τουρισμό, η οργανωμένη διαχείριση των προσφύγων και των μεταναστών αποτελεί προϋπόθεση για την αποφυγή φαινομένων που δυσφημούν την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό», υπογραμμίζεται.

Στην ενδοχώρα η λειτουργία δομών φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και προσώπων υπό εθελούσια επιστροφή και προαναχωρησιακών κέντρων για τις αναγκαστικές επιστροφές (τα τελευταία ανήκουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη), «συμπληρώνει το πλέγμα των δομών που είναι αναγκαίες για τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, αλλά και για τη διατήρηση του ελέγχου και της ασφάλειας που επιζητούν οι τοπικές κοινωνίες και προτάσσει η ΕΕ».

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα θα συνεδριάσει η Επιτροπή Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προσφυγικών Ροών, που απαρτίζεται από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, προκειμένου να συζητήσει το θέμα της χωροθέτησης και λειτουργίας των κέντρων μετεγκατάστασης προσφύγων. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της ΚΕΔΕ.

ΑΥΣΤΗΡΗ ΧΩΡΑ ΓΙΑ ΑΣΥΛΟ

Λίστα με τις χώρες στις οποίες έχουν περισσότερες πιθανότητες οι αιτούντες άσυλο δημοσίευσε το ολλανδικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με τα στοιχεία, που προέκυψαν με βάση τον συνολικό αριθμό αιτήσεων στην ΕΕ το 2014, η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Ρουμανία είναι οι πιο "αυστηρές".

Στη λίστα, που περιλαμβάνονται 20 χώρες, η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Ρουμανία θα δέχονταν τους λιγότερους πρόσφυγες και η Φινλανδία, η Ιταλία, η Τσεχία και Βουλγαρία τους περισσότερους. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποια κράτη είχαν πολύ λίγες αιτήσεις για άσυλο, προκειμένου να γίνει στατιστικά ασφαλής σύγκριση, ενώ σε άλλες περιπτώσεις- όπως η Αυστρία- δεν υπήρχαν στοιχεία.

Πιο συγκεκριμένα, η Βουλγαρία θα έπρεπε να χορηγήσει άδεια στο 51% των αιτούντων και η Ελλάδα στο 23%.

Επίσης, όσοι προέρχονται από ρημαγμένες από τον πόλεμο χώρες έχουν περισσότερες πιθανότητες, ενώ τόσο η ηλικία όσο και το φύλο των αιτούντων κάνει διαφορά. Για παράδειγμα, όσοι είναι από τη Συρία και την Ερυθραία έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάρουν άδεια παραμονής στην Ολλανδία (91% ποσοστό αποδοχής), ενώ όσοι είναι από τη δυτική Αφρική είναι απίθανο να εξασφαλίσουν παραμονή, με εξαίρεση την Ιταλία.

Η μελέτη του ολλανδικού υπουργείου Δικαιοσύνης έγινε προκειμένου να αποδειχθεί ποιες χώρες είναι στην πραγματικότητα οι πιο αυστηρές.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass