Γ. Λαμπρούλης: Τα οξυμμένα προβλήματα των οδηγών φορτηγών

Δημοσίευση: 19 Φεβ 2016 12:46

 

Στις συνθήκες εργασίας των επαγγελματιών οδηγών στις χερσαίες οδικές μεταφορές και τα οξυμμένα προβλήματα στον κλάδο, αναφέρεται ερώτηση έξι βουλευτών του ΚΚΕ, μεταξύ των οποίων και ο Λαρισαίος Γ. Λαμπρούλης, την οποία κατέθεσαν προς τον υπουργόΕργασίας, ζητώντας τη λήψη απαραίτητων μέτρων και επισημαίνοντας: «Η ανεργία στον κλάδο χτυπάει κόκκινο. Πολλοί οδηγοί πλέον είναι μακροχρόνια άνεργοι και προσπαθούν να επιβιώσουν χωρίς καμία στήριξη.

Οι συμβάσεις εργασίας που υπογράφονται, για τις ελάχιστες θέσεις που υπάρχουν, είναι ατομικές, 4ωρες, αλλά με εργασία ακόμη και 12 ωρών, χωρίς ανάλογο μισθό και ένσημο, με πληρωμή αν και όταν «μπορεί και θέλει ο εργοδότης». Τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί σε μεγάλο βαθμό η ανασφάλιστη εργασία. Κάτω από το φόβο της ανεργίας πολλοί οδηγοί, για να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για τις οικογένειές τους, αναγκάζονται να εργασθούν χωρίς ασφάλιση, με συνέπεια να μην έχουν την απαραίτητη ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Επιπλέον οι μεγαλοεργοδότες εκμεταλλευόμενοι τα νομικά στηρίγματα που τους έχουν δώσει οι κυβερνήσεις, ασκούν πίεση στους εργαζόμενους για να εργάζονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών. Έτσι απαλλάσσονται από ασφάλιση, δώρα, άδειες, επιδόματα. Υπό την εκβιαστική απειλή της απόλυσης οι οδηγοί αναγκάζονται να δουλεύουν με οχήματα κακοσυντηρημένα, υπέρβαρα, με επικίνδυνα φορτία, ατελείωτες ώρες πάνω στο τιμόνι, κάτω από την πίεση για γρήγορες παραδόσεις. Προκειμένου οι εργοδότες να μειώσουν το κόστος μεταφοράς, δεν διαθέτουν απαραίτητους βοηθούς, με αποτέλεσμα οι οδηγοί να αναγκάζονται να κάνουν και εργασίες εκτός της οδήγησης (π.χ. σε βυτία μεταφοράς λυμάτων, σε διανομή μεγάλων ποσοτήτων εμπορευμάτων εντός του αστικού οδικού δικτύου κλπ.). Αυτά θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των επαγγελματιών οδηγών, αλλά και γενικότερα αυξάνονται οι κίνδυνοι ατυχημάτων στο οδικό δίκτυο, γιατί οι εργοδότες μπροστά στην αύξηση των κερδών τους, δεν υπολογίζουν ούτε τις ανθρώπινες απώλειες.

Παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ατυχημάτων σχετίζεται άμεσα με τις παραπάνω συνθήκες μέσα στις οποίες είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν οι επαγγελματίες οδηγοί, σε μόνιμη βάση χρεώνονται ως υπεύθυνοι οι ίδιοι. Έτσι τους αφαιρούνται διπλώματα, πληρώνουν πρόστιμα για παραβάσεις του τύπου «υπέρβαση ωραρίου, υπέρβαρο όχημα», ενώ οι εργοδότες απαλλάσσονται από τις ευθύνες τους».

                       

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass