Η ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥΣ ΕΦΕΡΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ…

Κόντρα για τους ανασφάλιστους

Δημοσίευση: 20 Φεβ 2016 0:11

 

ΑΘΗΝΑ

Σε υψηλούς τόνους και με αντιπαραθέσεις, κυρίως μεταξύ κυβερνητικών και στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης διεξήχθη η συζήτηση του νομοσχεδίου για το «παράλληλο πρόγραμμα» στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής και επρόκειτο να ψηφιστεί αργά το βράδυ επί της αρχής. Κατά τη σημερινή διαδικασία αναμένεται να τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των εισηγητών, υπέρ του σχεδίου νόμου τάσσονται επί της αρχής ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ κατά η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Χρυσή Αυγή.

«Παρών» δηλώνουν το Ποτάμι και το ΚΚΕ, ενώ επιφυλάσσεται η Ένωση Κεντρώων.

Ο ΑΝΔΡ. ΞΑΝΘΟΣ

Προτάσσοντας τη ρύθμιση του «παράλληλου προγράμματος» της κυβέρνησης για την ασφάλιση των πολιτών που απώλεσαν την ασφαλιστική τους ικανότητα και περιγράφοντας μια σειρά μέτρων που «κουμπώνουν» στον κοινωνικό χαρακτήρα του συστήματος Υγείας, ο αρμόδιος υπουργός Ανδρέας Ξανθός μίλησε για νομοσχέδιο που αντικατοπτρίζει τις αξίες της Αριστεράς, ιδίως σε συνθήκες κρίσης.

«Είμαστε περήφανοι που φέραμε αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο διέπεται από τις αρχές της καθολικότητας της ισότητας της αλληλεγγύης, της προτεραιότητας των κοινωνικών αγαθών και της κοινωνικής αναδιανομής. Αυτές είναι οι αξίες της Αριστεράς», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια, ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι η κυβέρνηση αυτή διαθέτει πολιτικό σχέδιο για την Υγεία και πέραν του Μνημονίου, και επιτέθηκε με σφοδρότητα στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι αρκείται στον βερμπαλισμό περί διάλυσης του κράτους της κομματοκρατίας, ενώ παίζει και με τα συντηρητικά αντανακλαστικά μιας κοινωνίας στην κρίση, με αιχμή τη ρύθμιση για την ασφάλιση των ανασφάλιστων πολιτών.

«Νομίζω ότι προκαλεί τους ανθρώπους που ήταν ανασφάλιστοι να λένε ότι είχαν λύσει το πρόβλημα», είπε, επισημαίνοντας ότι βγήκαν όντως δύο ανεπαρκείς υπουργικές αποφάσεις, που είχαν γραφειοκρατικά εμπόδια και που καθυστερούσαν την έγκριση για νοσηλεία στα νοσοκομεία και προσθέτοντας ότι η παρέμβαση αυτή που γίνεται σήμερα λύνει το πρόβλημα των ανασφάλιστων.

Όπως είπε ο κ. Ξανθός, αυτή η παρέμβαση από μόνη της δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα εάν δεν συνοδευτεί με μέτρα ενίσχυσης της λειτουργικότητας και της αποδοτικότητας των δομών Υγείας, τα οποία είναι το δεύτερο σκέλος της παρέμβασης αυτής.

Τέλος, προανήγγειλε παρεμβάσεις για τη διοικητική μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας, τις προμήθειες και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα.

ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΒΡΟΥΤΣΗ

Μία από τις κόντρες που ξεχώρισαν ήταν αυτή μεταξύ του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Γιάννη Βρούτση, με επίκεντρο την διάταξη για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφαλίστων.

Ο κ. Ξανθός κατηγόρησε τη ΝΔ ότι διολισθαίνει στην ατζέντα της Χρυσής Αυγής, όταν ο κ. Βρούτσης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν θα σας παραχωρήσουμε το δικαίωμα της κοινωνικής ευαισθησίας. Είμαστε το ίδιο ευαίσθητοι. Σας κάνω μια καλοπροαίρετη προειδοποίηση. Δίνουμε το σήμα ότι η Ελλάδα μπορεί να περιθάλψει αδαπάνως όλους. Θίγετε τους Έλληνες γιατί δοκιμάζονται, υποφέρουν. Οι Έλληνες έδωσαν και ανθρωπιά και δικαιοσύνη. Αλλά όλα έχουν ένα όριο».

«Το ζήτημα της κοινωνικής ευαισθησίας δεν είναι προσωπικό αλλά πολιτικό. Δεν έχει να κάνει με το αν κάποιοι είναι καλοί και κοινωνικά ευαίσθητοι. Είναι ζήτημα πολιτικής αντίληψης και πολιτικής προτεραιότητας», απάντησε ο κ. Ξανθός και πρόσθεσε:

«Ακριβώς επειδή κοσμοθεωρητικά, ιδεολογικά και πολιτικά, εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ είμαστε με την ισότητα των ανθρώπων, για αυτό μπορούμε να υπερασπιστούμε σήμερα την ολοκληρωτική κάλυψη. Αυτό προσπάθησα να κάνω αλλά κάνετε ότι δεν το καταλαβαίνετε. Καλή η αντικυβερνητική ρητορική που παίζεται με ξενοφοβικά αντανακλαστικά για να τσιμπάτε ψήφους. Προσέξτε όμως, διότι διολισθαίνετε στη γραμμή ότι η υγεία είναι μόνο για τους Έλληνες, και αυτή είναι η γραμμή της Χρυσής Αυγής. Σε αυτή τη χώρα την ευρωπαϊκή δεν μπορεί να ορθώνονται τείχη απέναντι σε μετανάστες. Προσβάλει την νοημοσύνη του ελληνικού λαού».

«Καταλαβαίνω ότι ο υπουργός αισθάνεται αδύναμος, είναι μέλος μιας κυβέρνησης που καταρρέει από τα ψέματα της. Είναι μεγάλο λάθος όμως να ταυτίζετε τη ΝΔ με τη Χρυσή Αυγή», αντέτεινε ο κ. Βρούτσης και πρόσθεσε: «Αυτό που είπα είναι ότι οι Έλληνες βρίσκονται σε δύσκολη, σε δυσάρεστη θέση, και ότι η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε κινδύνους. Μην τους αντιμετωπίζετε ως βήτα κατηγορίας πολίτες. Βρείτε τα λεφτά, όχι όμως σε βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων».

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

«Απολύτως ενταγμένο στη φιλοσοφία του τρίτου μνημονίου και των προηγούμενων» χαρακτήρισε το παράλληλο πρόγραμμα, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, η βουλευτής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Η κ. Παπαρήγα μεταξύ άλλων υποστήριξε απευθυνόμενη προς την κυβέρνηση, ότι το σχέδιο νόμου, «περιέχει το σκελετό μέσα στον οποίο θα περάσουν αντεργατικά αντιλαϊκά και στον τομέα της υγείας, προκειμένου να πάρετε καλό βαθμό στην αξιολόγηση, ή να πετύχετε συμφωνία για το χρέος».

Σύμφωνα με την κ. Παπαρήγα, η μόνη πολιτική στην υγεία που λειτουργεί υπέρ του λαού, είναι η δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλους όσους κατοικούν στη χώρα, ανεξάρτητα από την εθνική τους καταγωγή, τη θρησκεία ή την κοινωνική τάξη από την οποία προέρχονται.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass