ΤΣΙΠΡΑΣ: ΧΩΡΙΣ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΣΕ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

Θετική συζήτηση, αλλά χωρίς αποτέλεσμα

Ποιοι αγρότες μετείχαν και ποιοι αποκλείστηκαν* Συνάντηση και με Μητσοτάκη

Δημοσίευση: 23 Φεβ 2016 0:07

ΑΘΗΝΑ

Ολοκληρώθηκε στις 17:00 η μαραθώνια συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους αγρότες.

Εξερχόμενοι του Μεγάρου Μαξίμου οι εκπρόσωποι των μπλόκων μπροστά στις κάμερες μίλησαν για «μία θετική συζήτηση που είχαν με τον πρωθυπουργό» και πρόσθεσαν ότι «θα μεταβούν στα μπλόκα προκειμένου να αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους».

Ωστόσο σε κατ ιδίαν συζητήσεις ανέφεραν πως ο πρωθυπουργός τους έδωσε ψίχουλα.

Επιστρέφουμε στα μπλόκα θα αποφασίσουμε για τη συνέχεια στις συνελεύσεις. Αυτό το μήνυμα έστειλαν οι αγρότες μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχαν με τον πρωθυπουργό.

Συγκεκριμένα, ο Βαγγέλης Παπαγιανέλλης, εκπροσωπώντας 39 μπλόκα είπε: «Εγινε ουσιαστικός διάλογος με τον Τσίπρα. Παρουσιάσαμε τις προτάσεις μας το ίδιο έκανε και εκείνος. Θα επιστρέψουμε στα μπλόκα, θα κάνουμε γενικές συνελεύσεις για να αποφασίσουμε την πορεία του αγώνα».

Από την πλευρά του ο Αθανάσιος Τσιοτίνας, εκπροσωπώντας τους ανεξάρτητους αγρότες της Πελοποννήσου είπε ότι «έγινε διάλογος με τον πρωθυπουργό, συζητήσαμε όλα τα θέματα που είχαμε, πηγαίνουμε στα μπλόκα για τις γενικές συνελεύσεις. Ολες οι αποφάσεις θα ληφθούν εκεί».

Είμαστε μακριά από συμφωνία

Ωστόσο, οι αγρότες σε κατ' ιδίαν τους συνομιλίες  ανέφεραν ότι «ο Τσίπρας δεν μας έδωσε τίποτα, πέρα από τη μεταβατικότητα για τις ασφαλιστικές εισφορές,  μια μείωση για τους κατ' επάγγελμα αγρότες, να πληρώνουν 16% αντί για 20% ασφαλιστικές εισφορές, αλλά δεν μας έδωσε τίποτα για πετρέλαιο και ΔΕΗ. Είμαστε μακριά από συμφωνία».

ΠΟΙΟΙ ΜΕΤΕΙΧΑΝ

  Τα 52 μπλόκα που μετείχαν στον διάλογο με τον πρωθυπουργό:

ΤΕΜΠΩΝ, ΜΙΚΡΟΘΗΒΩΝ, ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ, ΝΗΣΕΛΙΟΥ, ΘΗΒΩΝ, ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ, ΣΚΥΔΡΑΣ, ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΙΑΣ, ΗΛΕΙΑΣ, ΠΡΑΣΙΝΑ ΦΑΝΑΡΙΑ, ΓΑΛΑΤΙΣΤΑΣ (ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ), ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΘΕΡΜΗ, ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ, ΔΡΟΥΓΟΥ, ΜΕΛΙΣΣΙΟΥ, ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ, ΜΕΣΗΜΕΡΙΟΥ, ΑΡΝΙΣΣΑΣ, ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, ΟΡΜΕΝΙΟΥ (ΕΒΡΟΥ), ΚΑΣΤΑΝΙΩΝ (ΕΒΡΟΥ), ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ, ΔΕΡΒΕΝΙΟΥ, ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΧΩΡΙΟΥ, ΑΝΘΙΛΗΣ, ΛΕΙΒΑΔΙΑΣ, ΛΙΒΑΝΑΤΩΝ, ΑΛΥΣΙΔΑ (ΠΕΛΛΑ), ΚΑΣΤΡΟΥ, ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ (ΚΑΒΑΛΑ), ΝΥΜΦΑΙΑΣ (ΚΟΜΟΤΗΝΗ), ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ, ΜΕΛΙΒΟΙΑΣ, ΓΈΡΑΚΑΡΙΟΥ (ΑΓΙΑΣ), ΔΟΜΟΚΟΥ, ΚΟΥΡΤΕΣΙΟΥ, ΜΑΡΑΘΙΑΣ, ΙΣΘΜΟΥ, ΑΙΓΙΟΥ, ΔΙΟΔΙΩΝ ΝΕΣΤΑΝΗΣ, ΒΟΥΡΒΟΥΡΑ, ΛΙΜΝΗΣ ΓΥΘΕΙΟΥ, ΣΚΑΛΑΣ, ΒΑΤΙΚΩΝ, ΜΟΛΑΩΝ, ΣΥΚΙΑΣ, ΜΑΡΑΘΕΙΑΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ, ΚΑΛΟΥ ΝΕΡΟΥ, ΚΑΤΩ ΑΧΑΙΑΣ, ΚΟΜΠΟΤΙΟΥ ΑΡΤΑΣ

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΙΠΡΑ

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τους αγρότες και σχολιάζοντας τις προτάσεις τους έκανε λόγο για μια «πολύ καλή βάση ενός διαλόγου, που έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό».

Στις δηλώσεις του μπροστά στις κάμερες ο πρωθυπουργός τόνισε:

«Δεν μπορούμε να χαράξουμε πολιτική για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου χωρίς να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τις δικές σας θέσεις και τις δικές σας προτάσεις. Και την ίδια στιγμή οι δικές σας θέσεις και οι δικές σας προτάσεις δεν μπορεί να μην λαμβάνουν υπόψη και το συνολικότερο πρόβλημα του τόπου, τις δημοσιονομικές συνθήκες το πλαίσιο μέσα στο οποίο αναγκαζόμαστε να λειτουργούμε και να δουλεύουμε.

Συνέχισε λέγοντας ότι το πρόβλημα οφείλεται στο γεγονός ότι τα τελευταία πέντε χρόνια «υπήρξε μια μεγάλη καταστροφή εθνικού πλούτου. Από τα 245 δισ. που ήταν το ΑΕΠ φτάσαμε στα 175 δισ. Αυτό είναι μια τεράστια καταστροφή» και πρόσθεσε:

«Αν δεν καταφέρουμε να ανακτήσουμε τον εθνικό πλούτο, και κατά την άποψή μου πρωτοπόρος για την ανάκτηση του πλούτου είναι ο αγροτικός χώρος, τότε να πούμε αλήθειες μεταξύ μας, δεν θα μπορούμε να μιλάμε ούτε για εισόδημα, ούτε για συντάξεις ούτε για έξοδο από την κρίση»

Σημείωσε δε ότι «το αγροτικό κίνημα έχει πια ωριμάσει και μπορεί να βρει δρόμους έκφρασης με αυτονομία και αυτοτέλεια, ούτως ώστε να μπορέσει ο αγώνας και η κινητοποίηση να έχει και αποτέλεσμα. Όχι μόνο μια εκπροσώπηση για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο και όταν υπάρχουν τα μπλόκα, προβολή στα ΜΜΕ, αλλά να έχει μια αυθεντική εκπροσώπηση στη χάραξη πολιτικής».

Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο αναπληρωτής υπουργός Μάρκος Μπόλαρης, ο Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Αναστάσιος Πετρόπουλος. Παρίστανται επίσης η Όλγα Γεροβασίλη και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, Σταύρος Αραχωβίτης.

ΠΟΟΙΟΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΑΝ

Οτι έφαγαν «πόρτα» από το Μαξίμου καταγγέλλουν οι νέοι αγρότες, ενώ ο εκπρόσωπος της  Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, Χρήστος Γκόντιας, καταγγέλλει ότι δεν εγκρίθηκαν για να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου τα άτομα που είχαν διαλέξει με δημοκρατικές διαδικασίες.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βασιλόπουλος, εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ενωσης Νέων Αγροτών, σε δηλώσεις του έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατήγγειλε ότι έφαγαν πόρτα από το Μέγαρο Μαξίμου. «Μας στεναχωρεί πολύ αυτό», είπε και πρόσθεσε πως «έχουμε δύσκολες ημέρες μπροστά μας και τα νέα παιδιά περιμένουν και από εμάς κάποιες κινήσεις. Εμείς προσπαθήσαμε για διάλογο, η κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν θέλει. Εμείς ήρθαμε για να συμμετάσχουμε στον διάλογο και μας είπαν ότι δεν είμαστε στη λίστα των ονομάτων».

Από την πλευρά της, η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων κατήγγειλε ότι παραβιάζονται τα δικαίωματά της, λέγοντας ότι δεν επέτρεψαν στην πενταμελή επιτροπή που έχει εκλεγεί από τα μπλόκα τους να περάσει στο Μέγαρο Μαξίμου. «Αυτά τα περιμέναμε από άλλα καθεστώτα. Από αλλού τα περιμέναμε και από αλλού μας βρήκαν. Δεν θα παραστούμε στον διάλογο, αφού δεν μπαίνουν μέσα τα άτομα που επιλέξαμε. Θα απευθυνθούμε στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς που δεν βάζουν κριτήρια για το ποιος θα προσέλθει στο ραντεβού», ανέφερε εκπρόσωπός τους.

«Εμείς δεν θα τους χαρίσουμε έναν προσχηματικό διάλογο. Δεν γίνεται να συμμετέχουμε σε μια συζήτηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τους εκπροσώπους μας να τους ορίζουν το Μέγαρο Μαξίμου και άλλες δυνάμεις του πρωτογενούς τομέα», είχε δηλώσει νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, Χρήστος Γκόντιας.

Τι απαντάει το Μαξίμου για την «πόρτα» στους αγρότες

Κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας το θέμα περί «πόρτας» από το Μαξίμου στους αγρότες αναφέρουν πως η κυβέρνηση έχει βάλει βέτο μόνο για έναν άνθρωπο, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν τοποθετημένος στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και τώρα προσέρχεται ως συνδικαλιστής.

Παράλληλα οι ίδιες πηγές τονίζουν πως αίτημα από την Ενωση νέων αγροτών δεν είχε κατατεθεί. Ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρει πως ευχαρίστως θα οριστεί συνάντηση μέσω και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη Συγγρού, πήγε αντιπροσωπεία αγροτών, που δεν μπήκε στην συνάντηση στο Μαξίμου εκπροσώπων μπλόκων με τον Αλέξη Τσίπρα.

Πρόκειται για μέλη της πανελλήνιας συντονιστικής αγροτών, από μπλόκα που εκτείνονται από τον Εβρο ως την Θήβα. Οι αγρότες, προσερχόμενοι μίλησαν για «καθαρή χειραγώγηση της ελεύθερης έκφρασης των αγροτών» και για «χούντα της αριστεράς» αναφερόμενοι στους περιορισμούς που έθεσε το μέγαρο Μαξίμου στον αριθμό των εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου που δέχθηκε να μπουν στη συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα.

Οι αγρότες εκθέτουν τα προβλήματά τους στον γραμματέα της ΚΟ Κώστα Τσιάρα και στον αναπληρωτή Γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής Λευτέρη Αυγενάκη ενώ λίγο αγρότερα τους συνάντησε και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε στους αγρότες, να απαντήσει εγγράφως στα αιτήματά τους μέχρι την Παρασκευή.

Μετά τη συνάντηση, ο Γιάννης Παναγής Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών - Κτηνοτρόφων – Αλιέων, που είχε αποκλειστεί από την συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κατήγγειλε «κατάφωρη άπνοια δημοκρατίας» από το Μαξίμου και πρόσθεσε: «Ευτυχώς εδώ, γίναμε δεκτοί και οι 27 που ήρθαμε». Προειδοποίησε δε ότι «αν δεν γίνουν τα αιτήματά μας δεκτά δεν θα αποχωρήσουμε από τα μπλόκα». Υποστήριξε δε ότι «δεν υπάρχει θέμα διάσπασης» των αγροτών. Ωστόσο ο κ. Χασάπογλου από το μπλόκο της Αλιστράτης δήλωσε ότι «ψάχνουμε εναγωνίως τους συναδέλφους μας που πήγαν Μαξίμου αλλά δεν τους βρίσκουμε».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass