Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Π. ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

«Η ελληνική πλευρά διαπραγματεύεται μια μη βιώσιμη λύση»

* Εκδήλωση με θέμα Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, ανθρώπινα δικαιώματα, ευρωπαϊκό κεκτημένο και Α.Ο.Ζ

Δημοσίευση: 23 Φεβ 2016 0:55

 

«Η ελληνική πλευρά διαπραγματεύεται εδώ και δεκαετίες μια μη βιώσιμη λύση. Οποιοδήποτε περιεχόμενο και εάν έχει όχι μόνο αποτελεί χειροτέρευση της κατάστασης μετά το 1974 αλλά επιπλέον εγκαθιδρύει ένα απολύτως μη βιώσιμο κράτος που θα καταστήσει την Κύπρο υποχείριο των ορέξεων της Άγκυρας». Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Παναγιώτης Ήφαιστος που είναι καθηγητής Διεθνών Σχέσεων - Στρατηγικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς κατά διάρκεια εκδήλωσης που διοργανώθηκε χθες βράδυ από τον Δικηγορικό Σύλλογο Λάρισας και τον Σύλλογο Κυπρίων Νομού Λάρισας. Το θέμα της ήταν «Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία: Ανθρώπινα Δικαιώματα - Ευρωπαϊκό Κεκτημένο – Α.Ο.Ζ.» και εκτός του κ. Ήφαιστου μίλησαν ο κ. Ν. Λυγερός που είναι στρατηγικός σύμβουλος και ο κ. Γ. Συλλούρης, δικηγόρος και πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδος.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του προέδρου του Συλλόγου Κυπρίων Νομού Λάρισας κ. Αυγουστίνου Αυγουστή που μεταξύ άλλων τόνισε πως: «Το Κυπριακό μπαίνει σε μια φάση εξαιρετικά κρίσιμη γι’ αυτό οι προσπάθειές μας πρέπει να είναι συντονισμένες ώστε να αποτρέψουμε νέα τετελεσμένα που οδηγούν στον αφελληνισμό της Κύπρου. Αυτός είναι ο μοναδικός σκοπός της σημερινής εκδήλωσης».

Σε ό,τι αφορά στη μορφή λύσης που συζητείται διερωτήθηκε: «Η Τουρκία που επιδιώκει λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο, όπου οι Τούρκοι Κύπριοι αποτελούν το 18% του συνολικού πληθυσμού της Μεγαλονήσου, γιατί δεν αποδέχεται την ίδια μορφή λύσης στη δική της επικράτεια, όπου οι Κούρδοι πολίτες της, αποτελούν το 25% του πληθυσμού της;».

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο κ. Ήφαιστος που υπογράμμισε ότι: «Η ελληνική πλευρά διαπραγματεύεται εδώ και δεκαετίες μια μη βιώσιμη λύση. Οποιοδήποτε περιεχόμενο και εάν έχει όχι μόνο αποτελεί χειροτέρευση της κατάστασης μετά το 1974 αλλά επιπλέον εγκαθιδρύει ένα απολύτως μη βιώσιμο κράτος που θα καταστήσει την Κύπρο υποχείριο των ορέξεων της Άγκυρας. Η συλλογική ελευθερία των Κυπρίων που αποτελούν το κράτος τους καταργείται και δημιουργείται ένα ρατσιστικό, ανελεύθερο και αντιδημοκρατικό σύστημα υπό ξένη επικυριαρχία. Αυτές και άλλες πτυχές θα πρέπει να εξεταστούν υπό το πρίσμα της ριψοκίνδυνης τροχιάς που οι νεοϊσλαμιστές έθεσαν την Τουρκία. Η πρόσδεση της Κύπρου στο τουρκικό άρμα πέραν άλλων πτυχών αποτελεί από μόνη της μια εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη. Πιο συγκεκριμένα, η διακηρυγμένη στρατηγική της Τουρκίας να καταστεί περιφερειακός ηγεμόνας φαίνεται να αστοχεί σε τρία κύρια και αλληλένδετα πεδία. Το πρώτο επίπεδο είναι οι επιδόσεις της τουρκικής στρατηγικής την τελευταία δεκαετία στα πεδία όπου επέλεξε να συμμαχήσει ή να αντιπαρατεθεί. Σε αυτό εμπίπτει η στρατηγική μηδενικών προβλημάτων. Το δεύτερο επίπεδο είναι η στρατηγική της Άγκυρας απέναντι στις μουσουλμανικές κοινωνίες. Εκτιμάται ότι αφενός υποτίμησε το γεγονός ότι οι μουσουλμάνοι είναι κρατοκεντρικά οργανωμένοι με αποτέλεσμα να αποδυναμώνονται παλαιότερες τάσεις όταν η ισλαμική πίστη υπερίσχυε της κρατικής πίστης. Αφετέρου, υποτίμησε τι θα σήμαινε να ενθαρρυνθούν οι διεθνικές δράσεις αυτόνομων ισλαμιστών τρομοκρατών και άλλων. Εδώ υπάρχει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, εάν δηλαδή οι «αρνητικές αποδόσεις» θα πλήξουν το εσωτερικό καθεστώς στον βαθμό και στην έκταση που η ισλαμική πίστη που διαχέει την τουρκική κοινωνία θα μπορούσε να καταστεί «δυναμική» ανεξάρτητη αντικρατική μεταβλητή. Το τρίτο επίπεδο είναι οι μεγάλες δυνάμεις με τις οποίες αναμφίβολα επιδίδεται σε πλήθος συναλλαγών πελατειακού χαρακτήρα. Μολαταύτα, ολοφάνερα, εξαρχής υποτίμησε τον μακροχρόνιο στρατηγικό σχεδιασμό των μεγάλων δυνάμεων. Κυρίως, την επιφύλαξη αν όχι τον φόβο με τον οποίο βλέπουν κάθε κράτος που όχι μόνο το επιχειρεί αλλά επίσης το διακηρύττει να καταστεί περιφερειακός ηγεμόνας. Αναμφίβολα αγνοούσαν ή δεν έλαβαν σοβαρά υπόψη ότι κάθε βήμα προς αυτή την κατεύθυνση εκκολάπτει μακροχρόνια εξισορροπητικά σχέδια που αναπόδραστα οδηγούν σε στρατηγικές αντίκρουσης μιας τέτοιας τάσης».

Ο κ. Συλλούρης στην ομιλία του μεταξύ άλλων ανέλυσε τη νομική πτυχή της λύσης και μεταξύ αναφέρθηκε στη «στρατηγική της Τουρκίας στο Κυπριακό». Επίσης αναφέρθηκε στον εννοιολογικό προσδιορισμό (κράτους, ομοσπονδίας, συνομοσπονδίας, δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, πολιτικής ισότητας) και στη συνέχεια έκανε συνοπτική αναφορά στην τελευταία ομιλία του προέδρου Αναστασιάδη στη Βουλή για τα αποτελέσματα των διακοινοτικών συνομιλιών. Τέλος στάθηκε στο κόστος λύσης του Κυπριακού αναφέροντας τις θέσεις και προϋποθέσεις για δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε συζήτηση την οποία και συντόνισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Δημήτρης Κατσαρός. Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Μαγκούτας, ο βουλευτής Λάρισας ΚΚΕ κ. Γ. Λαμπρούλης, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Δημ. Παπαδημόπουλος και ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας κ. Τοπαλίδης.

Κ. ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Ν. ΛΥΓΕΡΟΣ ΣΤΗΝ «Ε»

«Το Κυπριακό θα λυθεί μέσω της Α.Ο.Ζ.»

Μια ξεχωριστή τοποθέτηση στη χθεσινή βραδιά είχε ο κ. Νίκος Λυγερός που είναι στρατηγικός σύμβουλος, καθώς, κάνοντας μια εκτενή αναφορά στα θέματα των Α.Ο.Ζ., υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως «Το κυπριακό θα λυθεί μέσω της ΑΟΖ.

Αναλυτικά όσα δήλωσε, στο αυριανό φύλλο της «Ε».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass