ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ ΒΡΕΦΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ, ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΑΚΟΜΗ... ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΝΑ ΦΘΑΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΙΔΟΜΕΝΗ

Πρόσφυγες – «ναυαγοί» στους ελληνικούς δρόμους

* Οι Δήμοι Λάρισας και Τεμπών ανέλαβαν τη σίτισή τους σημειώνοντας ότι «οι ανάγκες είναι μεγάλες».

Δημοσίευση: 24 Φεβ 2016 0:29

 

Εγκλωβισμένοι στα Τέμπη όπως και σε άλλες περιοχές της Θεσσαλίας, παραμένουν εκατοντάδες πρόσφυγες από προχθές βράδυ μετά το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην Ειδομένη και την απόφαση των Σκοπίων (ΠΓΔΜ) να «κλείσουν» τα σύνορα.

Οι χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με τα Σκόπια υποχρέωσαν τα εμπλεκόμενα υπουργεία να διακόψουν προσωρινά τις ροές προσφύγων που οδικά κινούνται προς τα σύνορα έως ότου αποκατασταθεί το πρόβλημα.

Με αποτέλεσμα 20 περίπου λεωφορεία – με απόφαση της ΕΛ.ΑΣ. – να σταθμεύουν προσωρινά σε σταθμούς εξυπηρέτησης αυτοκινήτων (ΣΕΑ) επί της εθνικής οδού, όπως μεταξύ άλλων τα Τέμπη και ο Αλμυρός, εξέλιξη που δεν συνδέεται με τις κινητοποιήσεις των αγροτών ή το μπλόκο στα Τέμπη.

Άλλοι οδηγοί ωστόσο λεωφορείων θέλησαν να ακολουθήσουν διαφορετικές διαδρομές προκειμένου να φθάσουν στην Ειδομένη με αποτέλεσμα να εγκλωβισθούν τόσο στο Ελευθεροχώρι Ελασσόνας όσο και στο Μουργκάνι Τρικάλων.

Εκατοντάδες πρόσφυγες, ανάμεσά τους γυναίκες, βρέφη και παιδιά, που εκλιπαρούν προκειμένου να φθάσουν στα σύνορα με τελικό προορισμό χώρες της Ε.Ε.. Πρόσφυγες – θύματα πολιτικών των ισχυρών, που εγκαταλείπουν όπως – όπως τις χώρες τους (μεταξύ των οποίων και η Συρία) για να αποφύγουν τα δεινά του πολέμου. Έτσι περνούν το Αιγαίο φθάνοντας στις ελληνικές ακτές, με πλοία φθάνουν στον Πειραιά και από εκεί επιβιβάζονται σε λεωφορεία με τελικό προορισμό ευρωπαϊκές χώρες, μέσω των Σκοπίων.

Άνθρωποι ταλαιπωρημένοι που με ιώβειο υπομονή περιμένουν να «ανοίξουν» τα σύνορα. Όταν εξαντλείται η υπομονή τους, όπως συνέβη χθες το μεσημέρι στα ΣΕΑ Αλμυρού, μη αντέχοντας άλλο την πολύωρη παραμονή τους στα λεωφορεία, ξεκινούν... με τα πόδια στην εθνική οδό, αποφασισμένοι να φθάσουν στον προορισμό τους.

Το ίδιο επιχείρησαν να πράξουν και ομοεθνείς τους χθες το μεσημέρι στα Τέμπη, απόφαση που αποτράπηκε μετά από παρέμβαση αστυνομικών αφού η πεζοπορία στην εθνική οδό μπορεί να έθετε σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Χθες βράδυ, από τα Τέμπη αναχώρησαν δύο λεωφορεία με πρόσφυγες που ανέμεναν από προχθές, για να «αναπληρωθούν» από ισάριθμα λεωφορεία στα οποία επιτράπηκε η διέλευση από άλλα ΣΕΑ της εθνικής οδού.

Στο ερώτημα πόσες ώρες θα παρέμεναν οι πρόσφυγες στα Τέμπη ή για πόσο καιρό θα συνεχισθεί η ταλαιπωρία τους, κανείς δεν μπορούσε να απαντήσει χθες αφού ως γνωστόν οι προσφυγικές ροές στην Ελλάδα συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ

Ενδεικτικό της κατάστασης ήταν ο αριθμός των λεωφορείων σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλίας. Χθες βράδυ λοιπόν 5 λεωφορεία με 300 πρόσφυγες θα παρέμεναν στα Τέμπη, 3 στο Ελευθεροχώρι Ελασσόνας που αναμενόταν να ξεκινήσουν για Κοζάνη, 7 στο Μουργκάνι Τρικάλων, 7 στον Αλμυρό Μαγνησίας, 2 στο Νέο Μοναστήρι Φθιώτιδας, 8 στην Πιερία και άλλα 26 στη Λαμία στα οποία – κάποια στιγμή – θα επιτραπεί η διέλευση στον νομό Λάρισας.

ΤΡΟΦΙΜΑ

Στην πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας ανταποκρίθηκαν χθες οι Δήμοι Λάρισας και Τεμπών, με τις κοινωνικές υπηρεσίες να διαθέτουν τρόφιμα, νερό και κουβέρτες. Κλιμάκιο του Δήμου Λαρισαίων αποτελούμενο από εργαζόμενους στις Κοινωνικές Δομές μετέβη χθες στα Τέμπη διανέμοντας τρόφιμα και νερό, δίνοντας προτεραιότητα στα παιδιά αλλά και όσα προϊόντα (φρούτα κλπ) ήταν διαθέσιμα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου.

«Οι ανάγκες είναι μεγάλες» τόνισε στην «Ε» ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δημ. Δεληγιάννης προσθέτοντας ότι «ο Δήμος Λαρισαίων ενημέρωσε ήδη και άλλους φορείς και για τη δική τους συνδρομή».

ΣΤΕΓΗ

Τις ανάγκες σίτισης των προσφύγων θα καλύψει σήμερα το πρωί ο Δήμος Τεμπών όπως και τις ειδικότερες ανάγκες για τα παιδιά των προσφύγων. «Θα είμαστε δίπλα τους για όσες ημέρες χρειασθεί» δήλωσε στην «Ε» ο δήμαρχος Τεμπών Κων. Κολλάτος ενώ τις ανάγκες για φαγητό σήμερα το μεσημέρι και το βράδυ θα τις καλύψει ο Δήμος Λαρισαίων, έπειτα από συνεννόηση των δυο δήμων.

Σημειώνεται πως βασικές υγειονομικές ανάγκες των προσφύγων στα Τέμπη καλύφθηκαν χθες από προσωπικό του Κέντρου Υγείας Γόννων.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass