ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΣΥΝΟΡΩΝ 5 ΧΩΡΩΝ

Εκτός ελέγχου η κατάσταση με τους πρόσφυγες

Διάβημα διαμαρτυρίας στην Αυστρία* Η κυβέρνηση δεν αποκλείει τη χρήση του βέτο στην ΕΕ

Δημοσίευση: 24 Φεβ 2016 0:52

ΑΘΗΝΑ

Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει το προσφυγικό στην Ελλάδα, καθώς χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι σε πολλά σημεία της χώρας. Χαοτική είναι η κατάσταση στην Ειδομένη. Την ίδια ώρα, σε απέραντο hotspot έχει μεταβληθεί η εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας από τη Θήβα μέχρι τη Φθιώτιδα.

Η Αθήνα είναι πυρ και μανία με την Αυστρία, η οποία συντονίζει τις χώρες του βαλκανικού διαδρόμου, με στόχο να κλείσουν τα σύνορα τους, παρά τις αντίθετες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, εγκλωβίζοντας επί της ουσίας χιλιάδες πρόσφυγες εντός της χώρας μας.

Ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον ολλανδό ομόλογό του, που ασκεί την προεδρία της ΕΕ, για να εκφράσει τη δυσαρέσκεια του για το θέμα.

Το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας στο Αυστριακό ΥΠΕΞ σχετικά με την επικείμενη διάσκεψη στη Βιέννη με τη συμμετοχή των βαλκανικών χωρών χαρακτηρίζοντάς την "μη φιλική ενέργεια".

Για πραξικοπηματική ενέργεια στα σύνορα σε βάρος της Ελλάδος, έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, αναφερόμενος στην απόφαση των αστυνομιών πέντε χωρών να κλείσουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες.

Πιο συγκεκριμένα:

Διάβημα διαμαρτυρίας για την πρωτοβουλία διοργάνωσης στη Βιέννη Διάσκεψης των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, επέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Ο πολιτικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Πέτρος Μαυροειδής, επέδωσε,  στην εδώ Πρέσβη της Αυστρίας, κυρία Andrea Ikić-Böhm διάβημα διαμαρτυρίας για την πρωτοβουλία διοργάνωσης στη Βιέννη Διάσκεψης των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Νίκου Κοτζιά, ο κ. Μαυροειδής τόνισε, μεταξύ άλλων, στην Πρέσβη της Αυστρίας ότι, με τη μονομερή και καθόλου φιλική προς τη χώρα μας ενέργεια αυτή επιχειρείται να ληφθούν, εν τη απουσία της Ελλάδας, αποφάσεις που αφορούν άμεσα την Ελλάδα και τα ελληνικά σύνορα.

Ανέφερε, επίσης, ότι προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η πρωτοβουλία αυτή ανακοινώθηκε λίγες μόνο ώρες μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο εξέτασε διεξοδικά το ζήτημα του προσφυγικού, υιοθετώντας και σχετικά συμπεράσματα.

Τέλος, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, η οποία επωμίζεται ένα δυσανάλογο βάρος μιας προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης που προκλήθηκε από ενέργειες άλλων,  θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται τις αρχές, τις αξίες, το όραμα και το όνομα της Ενωμένης Ευρώπης και θα αντικρούσει όλους αυτούς που υπονομεύουν στην πράξη τη συνοχή και το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αντίστοιχο διάβημα διαμαρτυρίας επιδόθηκε και από την Πρεσβεία μας στη Βιέννη προς το Υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας. 

Απορρίπτει της κατηγορίες η Βιέννη

Η κυβέρνηση της Αυστρίας απέρριψε τις επικρίσεις της Αθήνας για τη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί με τις χώρες των Βαλκανίων που ενέχονται στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, επισημαίνοντας ότι το σχήμα αυτό, το οποίο δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα, δεν συνεδριάζει για πρώτη φορά.

«Οι συναντήσεις των χωρών των δυτικών Βαλκανίων διεξάγονται μέσα σ' ένα πλαίσιο και με καθορισμένους συμμετέχοντες. Είναι ένα σταθερό σχήμα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Καρλ-Χάιντς Γκρούντμπεκ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο οργανώνει τη συνεδρίαση μαζί με το υπουργείο Εξωτερικών.

Η Βιέννη προσκάλεσε τους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών των χωρών της βαλκανικής οδού που ακολουθούν οι μετανάστες (Αλβανία, Βοσνία, Βουλγαρία, Κόσοβο, Κροατία, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Σερβία και Σλοβενία) να συμμετάσχουν σημερα σε μια σύνοδο συντονισμού για τη μεταναστευτική διαχείριση, πριν από εκείνη των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΒΕΤΟ

«Εξαιρετικά σύνθετη κατάσταση», χαρακτήρισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη τις εξελίξεις στο προσφυγικό και παράλληλα επέρριψε ευθύνες στην Αυστρία και σε άλλες χώρες γιατί δεν τηρούν τις αποφάσεις της ΕΕ, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Αθήνα να θέσει βέτο στο μέλλον, ανάλογα με τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν στο πρόβλημα αυτό.

Σημείωσε την αμφισβήτηση των αποφάσεων της ΕΕ, αναφέρθηκε στο διάβημα του υπουργείου Εξωτερικών προς το αντίστοιχο της Αυστρίας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ολλανδική προεδρία, επισημαίνοντας ότι μονομερείς κινήσεις και πρακτικές αντίθετες με τις αποφάσεις της ΕΕ παραβιάζουν αρχές και αξίες , αλλά και τις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, η εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν είναι ακόμη έτοιμο το επιχειρησιακό σχέδιο του ΝΑΤΟ για το Αιγαίο, επισημαίνοντας ότι την ευθύνη για αυτό φέρει η Τουρκία που αναδιπλώθηκε σε σχέση με την απόφαση των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας που προέβλεπε την επαναπροώθηση στο τουρκικό έδαφος από την δύναμη του ΝΑΤΟ.

Η κυβέρνηση αναμένει την απόφαση για την συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, είπε, ενώ τόνισε επίσης, ότι είναι έτοιμη να διαχειριστεί το πρόβλημα των προσφυγικών ροών όσο δύσκολο και αν είναι.

Η Αθήνα είναι έτοιμη να κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση και θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, δήλωσε η κ. Γεροβασίλη απαντώντας σε ερώτηση αν η κυβέρνηση μπορεί να θέσει βέτο στην ΕΕ.

Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, δεν θα μείνει πίσω από την άσκηση των δικαιωμάτων της.

Επίσης απαντώντας σε άλλη ερώτηση, διέψευσε πληροφορίες περί παραίτησης του αναπληρωτή υπουργού μετανάστευσης Γιάννη Μουζάλα, μεταφέροντας μάλιστα και την σχετική ενόχλησή του για τις πληροφορίες αυτές.

Σε άλλη ερώτηση αν η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της ότι δεν συμψηφίζει τη θέση της στο προσφυγικό με την αξιολόγηση, επιβεβαίωσε ότι η θέση αυτή ισχύει, σημείωσε ωστόσο ότι η ίδια η ΕΕ οφείλει να δει τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα.

ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΓΙΑ ΜΟΥΖΑΛΑ

Σε διάψευση δημοσιευμάτων που έφεραν τον Γιάννη Μουζάλα να παραιτείται προχώρησε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

«Τα δημοσιεύματα τα οποία βασίζονται πάνω στην φημολογία παραίτησης του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, τη στιγμή που ακόμη και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης συνδράμουν με όποιον τρόπο μπορούν στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος δεν βοηθούν», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ο κ. Μουζάλας, «την ώρα που διαδίδεται η φήμη της παραίτησής του βρίσκεται στη Μυτιλήνη καθώς συνοδεύει τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι», ενώ σημερα ο υπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες ώστε να συμμετάσχει στη Σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε.

«Η διάψευση είναι η πρώτη αντίδραση. Η δεύτερη αντίδραση είναι η απορία, από πού προκύπτουν αυτά τα δημοσιεύματα και τι εξυπηρετούν», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Κοινή δήλωση με την οποία εκφράζουν την «αποφασιστικότητά» τους να επικρατήσει μια «ευρωπαϊκή προσέγγιση» στην προσφυγική κρίση, εξέδωσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ολλανδική προεδρία, σε συνέχεια της Συνόδου Κορυφής και ενόψει του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της 25ης Φεβρουαρίου.

Ο αρμόδιος επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Ολλανδός υπουργός Μετανάστευσης, Κλάας Ντάικχοφ επισημαίνουν στη δήλωσή τους, πως ενώ «κατανοούν» την πίεση που υφίστανται ορισμένα κράτη-μέλη, «ανησυχούν» για τις εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων και την «ανθρωπιστική κρίση» που ενδέχεται να «ξεδιπλωθεί σε ορισμένες χώρες, ιδίως στην Ελλάδα».

«Η ολλανδική Προεδρία του Συμβουλίου και η Επιτροπή είναι σε συνεχή επαφή με όλους τους αρμόδιους φορείς και τις εμπλεκόμενες χώρες κατά μήκος των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην περιοχή και επί τόπου, στα σημεία διέλευσης των συνόρων», σημειώνεται στην κοινή δήλωση.

Συνεχίζοντας, επισημαίνει πως «όλες οι χώρες που συμμετέχουν έχουν την ευθύνη και την υποχρέωση να σέβονται τους ευρωπαϊκούς κανόνες και να θέσουν τέλος στην προσέγγιση που ευνοεί την προώθηση των προσφυγικών κυμάτων στην επόμενη χώρα. Πράττοντας αυτό, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις επιπτώσεις στις γειτονικές χώρες».

Επιπλέον, Επιτροπή και ολλανδική Προεδρία καλούν «όλες τις χώρες και τους φορείς κατά μήκος της διαδρομής να προετοιμάσουν τον απαραίτητο σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις ανθρωπιστικές ανάγκες, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων υποδοχής». Παράλληλα, αναφέρουν πως «η Επιτροπή συντονίζει μια προσπάθεια σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης, για να προσφέρει υποστήριξη σε περίπτωση ανθρωπιστικής κρίσης τόσο εκτός όσο και εντός της ΕΕ, καθώς και για τον περαιτέρω συντονισμό της διαχείρισης των συνόρων».

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι «όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενεργούν από κοινού με πνεύμα αλληλεγγύης και ευθύνης, ιδιαίτερα σε στιγμές που χρειάζονται ενότητα και κοινές λύσεις». Η ανακοίνωση καταλήγει ότι «η Επιτροπή και η Προεδρία εργάζονται σκληρά για το θέμα αυτό, και η ΕΕ στο σύνολό της είναι έτοιμη να βοηθήσει».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass