ΔΕΚΑΔΕΣ ΤΟΠΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΕΔΕΙΞΑΝ ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΛΕΓΓΥΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Ανοιξαν «αγκαλιές» στα Τέμπη

* Πρόσφεραν τρόφιμα, βασικά είδη πρώτης ανάγκης σε 500 εγκλωβισμένους* Τρείς από αυτούς μεταφέρθηκαν τη νύχτα στο νοσοκομείο

Δημοσίευση: 25 Φεβ 2016 0:47 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Φεβ 2016 0:58

 

ΑΧΤΙΔΑ φωτός, απέναντι στο γκρίζο τοπίο χωρών - μελών (και μη) της Ε.Ε. που αποφάσισαν να «κλείσουν» τα σύνορά τους στους πρόσφυγες, αποτέλεσε ο ανθρωπισμός φορέων και πολιτών που συνέδραμαν χθες στους περίπου 500 πρόσφυγες που έχουν εγκλωβισθεί στα Τέμπη, μετά και την απόφαση των Σκοπίων (ΠΓΔΜ) να «εντείνουν» τους ελέγχους στα σύνορα της Ειδομένης.

Τοπική Αυτοδιοίκηση, συνδικαλιστικοί φορείς, επιχειρήσεις, συλλογικότητες, εθελοντές και αναρίθμητοι πολίτες μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Λαρισαίων, «αναπληρώνοντας» την ανυπαρξία των κρατικών δομών, έτειναν «χείρα βοηθείας» στην ανθρωπιστική κρίση που βιώνουν πρόσφυγες, προσφέροντας τρόφιμα, νερό και βασικά είδη πρώτης ανάγκης, με το Κέντρο Υγείας Γόννων να καλύπτει στοιχειώδεις υγειονομικές ανάγκες σε δεκάδες παιδιά.

Μοναδικό αίτημα των προσφύγων να περάσουν τα σύνορα. Όταν χάνουν την υπομονή τους, όπως συνέβη χθες το μεσημέρι στα Τέμπη, δεκάδες άνδρες, ξεκίνησαν... πεζή για την Ειδομένη. Άλλοι έκλεισαν τον δρόμο που έτσι κι αλλιώς, για κάποιες ώρες, ήταν κλειστός χθες με αφορμή το μπλόκο των αγροτών στα Τέμπη. Με τη διευκρίνιση ότι οι πρόσφυγες δεν έχουν εγκλωβισθεί στα Τέμπη λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Γυναίκες να εκλιπαρούν για βοήθεια κλαίγοντας, βρέφη και ξυπόλητα παιδιά στο κρύο, εικόνες προσβλητικές για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Πρόσφυγες κυρίως από τη Συρία και το Ιράκ, καθηλωμένοι για ώρες στα λεωφορεία περιμένοντας να «ανοίξουν» τα σύνορα στα Σκόπια για να φθάσουν σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα που αποτελεί προορισμό τους.

Παιδιά να μετατρέπουν το οδόστρωμα σε «γήπεδο» ποδοσφαίρου, μεγαλύτεροι να αναμένουν καρτερικά στην ουρά τη διανομή φαγητού, άλλοι να «ξεκουράζονται» στις... μπαγκαζιέρες των λεωφορείων, άλλοι να χάνουν την υπομονή τους και να «εφορμούν» στα αυτοκίνητα που μεταφέρουν τρόφιμα και νερά.

Πρόσφυγες – θύματα πολέμων που προκαλούν οι ισχυροί στις χώρες τους, άνθρωποι – θύματα σύγχρονων δουλεμπόρων, καλούνται τώρα να αντιμετωπίσουν και το σταδιακό κλείσιμο των ευρωπαϊκών συνόρων που προκάλεσε «εμπλοκή» στη διαχείριση των προσφυγικών ροών από την Ελλάδα.

Οι εξελίξεις, τα τελευταία 24ωρα, στα σύνορα της Ειδομένης έχουν μεταφέρει την ανθρωπιστική κρίση στις... εθνικές οδούς της χώρας με χιλιάδες πρόσφυγες να παραμένουν εγκλωβισμένοι στα λεωφορεία τα οποία υποχρεώνονται σε προσωρινή στάθμευση, καθώς οι αρχές της γειτονικής χώρας επιτρέπουν τη διέλευση σε περίπου 50 πρόσφυγες ανά ώρα και αφού πραγματοποιήσουν εξονυχιστικούς ελέγχους. Με εξαίρεση Αφγανούς υπηκόους στους οποίους δεν επιτρέπεται η διέλευση.

Μόνο προχθές βράδυ σε Τέμπη και Ελευθεροχώρι Ελασσόνας «στάθμευσαν» 30 λεωφορεία που χθες το πρωί μειώθηκαν σε 10 μόνο στην Κοιλάδα των Τεμπών. Με τον αριθμό των λεωφορείων και των προσφύγουν που μεταφέρουν, να αυξομειώνεται ανάλογα με τη «ροή» στα σύνορα.

«Ξεκινήσαμε προχθές το μεσημέρι από τον Πειραιά» σημείωνε στην «Ε» οδηγός λεωφορείου, προσθέτοντας ότι «μας σταμάτησαν για 5 ώρες στη Λαμία και στα Τέμπη είμαστε από χθες τα μεσάνυχτα. Για να φθάσουμε στην Ειδομένη, υπολογίζουμε ότι συνολικά θα μας πάρει 4 με 5 ημέρες...».

ΦΟΡΕΙΣ

Ξεπερνώντας τα αναρίθμητα πρακτικά προβλήματα που από μόνος του δημιούργησε ο αριθμός των εκατοντάδων προσφύγων, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, οι Δήμοι Λάρισας και Τεμπών, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, οι Ενεργοί Πολίτες, η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία, επιχειρήσεις, επαγγελματίες, μέλη δημοτικών παρατάξεων του ΚΚΕ, εθελοντές και αναρίθμητοι πολίτες, είτε συντονισμένα, είτε μεμονωμένα, προσέφεραν τρόφιμα, νερό και είδη πρώτης ανάγκης.

Η πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, ξεκίνησε προχθές με τους δήμους Λάρισας και Τεμπών να συντονίζουν τις ενέργειες καταρχήν για τη σίτιση των προσφύγων. Η συνέχεια των πρωτοβουλιών σήμερα, θα εξαρτηθεί από την παραμονή προσφύγων στα Τέμπη.

ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ

Δεκάδες συμπολίτες, έσπευσαν χθες στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λαρισαίων, προκειμένου να προσφέρουν τρόφιμα άμεσης κατανάλωσης όπως είναι γάλα εβαπορέ και μακράς διαρκείας, νερό, χυμούς, μπισκότα, φρυγανιές, ψωμί. Ήδη κάποια αρτοποιεία ανταποκρίθηκαν από χθες στο κάλεσμα και συμμετείχαν στις δύο αποστολές τροφίμων ενώ μετά από συνεννόηση με τη Συντεχνία Αρτοποιών νομού Λάρισας σήμερα Πέμπτη θα υπάρξει μαζική προσφορά.

Κ.Υ. ΓΟΝΝΩΝ

Άμεση υπήρξε και η ανταπόκριση των υγειονομικών μονάδων της περιοχής. Μετά το κάλεσμα των δήμων για αποστολή βοήθειας, σε συνεργασία της διοίκησης της 5ης ΥΠΕ με τη διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και των εργαζόμενων στα μαγειρεία του ΓΝΛ, ετοιμάστηκε μεγάλη ποσότητα τροφίμων που αργά προχθές το βράδυ μεταφέρθηκε στα Τέμπη και διανεμήθηκε στους πρόσφυγες.

Παράλληλα, τα δυο τελευταία 24ωρα, επί ποδός βρίσκονταν γιατροί και νοσηλευτές του Κέντρου Υγείας Γόννων, προσφέροντας ιατρικές υπηρεσίες τους σε μεγάλο αριθμό παιδιών αλλά και ορισμένων γυναικών που παρουσίασαν πυρετό ή έντονο βήχα.

ΕΚΚΛΗΣΗ

Ο Δήμος Λαρισαίων, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωσή του, κατόπιν αιτήματος από τις αρμόδιες αρχές και σε συνεργασία με τον Δήμο Τεμπών, συνδράμει στην παροχή αγαθών πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην κοιλάδα των Τεμπών.

Όσοι (φορείς, συλλογικότητες και πολίτες) θα ήθελαν να βοηθήσουν στην προσπάθεια για παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες, μπορούν να απευθύνονται στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λαρισαίων (Μανωλάκη 9-11) τηλέφωνο 2410255876. Επίσης στον Συμβουλευτικό Σταθμό των Κοινωνικών Δομών του Δήμου Λαρισαίων (τηλέφωνα 2410 680220, 2410 680243, κινητό 6944873565). Τα είδη που χρειάζονται είναι νερό, γάλα, τρόφιμα άμεσης κατανάλωσης, καταλήγει η ανακοίνωση.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

 

Πρόσφυγες μεταφέρθηκαν τη νύχτα στο νοσοκομείο

Αργά χθες, Λαρισαίοι εθελοντές γιατροί πολλών ειδικοτήτων, επισκέφθηκαν τους πρόσφυγες στα Τέμπη, εξέτασαν πολλούς απ΄ αυτούς - κυρίως γυναίκες και παιδιά - και έκριναν ότι τρεις, χρειάζεται να εισαχθούν στο νοσοκομείο για περαιτέρω εξετάσεις, πράγμα το οποίο έγινε, με τη βοήθεια στελεχών του Δήμου Λαρισαίων.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass