ΑΡΧΙΖΕΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΡΟΩΝ

Το ΝΑΤΟ «πιάνει δουλειά»…

Δημοσίευση: 26 Φεβ 2016 0:07

ΑΘΗΝΑ

Περί τα τέλη Μαρτίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το επιχειρησιακό σχέδιο ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει η νατοϊκή επιχείρηση διαχείρισης των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο που αποφασίστηκε έπειτα από δραματικές διαβουλεύσεις στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.
Αυτό προκύπτει από όσα δηλώνουν στρατιωτικές πηγές στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος χθες το μεσημέρι.
Ο κ. Καμμένος διαβεβαίωσε ότι η δύναμη θα λειτουργεί από την Παρασκευή, αλλά η κανονική ανάπτυξη της δύναμης θα αργήσει ακόμη.
Χρειάστηκε να ασκηθούν σοβαρές πιέσεις στην Άγκυρα σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων στο ΝΑΤΟ (κρίσιμο ρόλο διαδραμάτισαν οι Αμερικανοί) ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια που ετέθησαν από τη γείτονα στη Στρατιωτική Επιτροπή.
Πάντως, στο τελικό, 4σέλιδο κείμενο του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (NAC) δεν υπάρχουν ρητές αναφορές σε γεωγραφικές περιοχές δράσεως της δύναμης, αν και η ελληνική πλευρά έχει κατονομάσει αυτές που εκείνη θεωρεί σημαντικές, από τη Λήμνο μέχρι το Καστελόριζο.
Αυτό που παραμένει ασαφές όμως είναι τι ακριβώς θα συμβαίνει με την επιστροφή όσων ανθρώπων εντοπίζονται στη θάλασσα, αλλά και το ποια θα είναι η ακριβής συνεργασία μεταξύ του ΝΑΤΟ και του Frontex. Και τούτο διότι ο Frontex δεν μπορεί να δράσει εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, εκτός κι αν η Άγκυρα συναινέσει στο πλαίσιο του Μνημονίου Κατανόησης (Memorandum of Understanding) που έχει υπογράψει με τον ευρωπαϊκό οργανισμό.
Σύμφωνα με όσα δημοσίως είπε ο κ. Καμμένος, αν τα σκάφη του ΝΑΤΟ εντοπίσουν βάρκες με μετανάστες ή πρόσφυγες εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων (η παρουσία του ΝΑΤΟ εκεί έγινε δεκτή παρά τις τουρκικές αντιδράσεις) θα ειδοποιούν την τουρκική ακτοφυλακή ώστε να τους μαζέψει.
Την ίδια στιγμή, θα διεξαχθούν διαβουλεύσεις στο τρίγωνο ΝΑΤΟ-Τουρκία-Frontex ώστε να βρεθεί τρόπος να μπορούν να επιστρέφουν οι μετανάστες/πρόσφυγες στην τουρκική πλευρά. Σημειώνεται πάντως ότι δεν υπάρχει ρητή αναφορά στο κείμενο που συμφωνήθηκε στο Πρωτόκολλο Επανεισδοχής Ελλάδος - Τουρκίας.
Στο Αιγαίο αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάντως 11 πλοία του Πολεμικού Ναυτικού. Λογικά όμως θα ζητηθεί από τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας να προσφέρουν δυνάμεις (Force Generation) καθώς λόγω των ιδιαίτερων γεωγραφικών συνθηκών θα απαιτηθούν πιο ευέλικτα πλοία και όχι πχ φρεγάτες.
Στη Βουλή, ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, είπε ότι η συμφωνία με το ΝΑΤΟ έκλεισε και ήδη τα πλοία της συμμαχίας έρχονται στο Αιγαίο προκειμένου να επαναπροωθούν τους πρόσφυγες στην Τουρκία, είτε από τα ελληνικά είτε από τα τουρκικά ύδατα.
Διαβεβαίωσε δε ότι η συμφωνία με το ΝΑΤΟ περιλαμβάνει και τα Δωδεκάνησα. Όπως είπε, δεν ετέθη ποτέ θέμα εξαίρεσης της Δωδεκανήσου: «προφανώς και ισχύει το σχέδιο για όλο το Αιγαίο», είπε, διαψεύδοντας ότι υπήρξε έγγραφο για το αντίθετο. Μάλιστα απέδωσε τις σχετικές «πληροφορίες» σε site της Χρυσής Αυγής.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass