Ο ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΦΑΚΟΣ ΤΗΣ «Ε» ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ ΤΙΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

Το μαρτύριο της σταγόνας «γιγάντωσε» την Ειδομένη

* Πώς ήταν και πώς μετατράπηκε υπό το βάρος των χιλιάδων προσφύγων σε λίγους μήνες

Δημοσίευση: 05 Μαρ 2016 0:00

Του Κώστα Γκιάστα

Φωτ. Λεωνίδας Τζέκας

Όταν καθημερινά έρχονται κατά εκατοντάδες οι πρόσφυγες στην Ειδομένη αλλά την ίδια ώρα επιτρέπεται η διέλευση μόνο σε μερικές δεκάδες τότε είναι επόμενο η κατάσταση να έχει μετατραπεί σε ένα ανθρώπινο δράμα και όσο περνούν οι ώρες να χειροτερεύει...

Πάνω από 11.000 άνθρωποι πλέον προσπαθούν να βρούν τρόπο να περάσουν τα σύνορα που χωρίζουν την Ελλάδα από την ΠΓΔΜ. Προχθές το κατάφεραν πάνω από τριακόσια άτομα όμως αυτή η τακτική θυμίζει το «μαρτύριο της σταγόνας». Οι ήδη ταλαιπωρημένες οικογένειες και άτομα που ανήκουν στις αδύναμες ομάδες (έγκυες, ανήλικα παιδιά που ταξιδεύουν μόνα, άτομα με εξασθενημένους οργανισμούς ή με κινητικά προβλήματα) από προχθές προσπαθούν να νικήσουν και τις άσχημες καιρικές συνθήκες που έχουν μετατρέψει όλη την περιοχή σε έναν απέραντο λασπότοπο. Οι κανόνες υγιεινής είναι ανύπαρκτοι και ο αγώνας των προσφύγων για να διατηρηθούν απλά στεγνοί δείχνει... χαμένος. Υγρασία κολλημένη σε απελπισμένα πρόσωπα.

Όμως η κατάσταση δεν ήταν πάντα έτσι. Μέσα σε λίγους μήνες έχει αλλάξει δραματικά και όλη η περιοχή δεν θυμίζει σε τίποτα την Ειδομένη έως και την αλλαγή του έτους. Και επειδή αυτό δεν περιγράφεται με τα λόγια η «Ε» επιχείρησε να το κάνει με μια σειρά φωτογραφιών. Η προηγούμενή της αποστολή είχε γίνει τον Οκτώβριο. Τότε η εθελόντρια εκπρόσωπος του Δήμου Παιωνίου Εβελίνα Πολυτίδου, που είχε το γενικό πρόσταγμα συντονίζοντας οργανώσεις και πρόσφυγες για τη διαχείριση της ανθρωπιστικής βοήθειας έλεγε τότε στον απεσταλμένο της εφημερίδας, Δημήτρη Κατσανάκη πως «συνολικά 2,5 -3 χιλιάδες πρόσφυγες εξυπηρετούνται καθημερινά κατά μέσο όρο στον καταυλισμό» και τόνιζε πως «όσοι φορείς και οργανώσεις και αν έχουν ευαισθητοποιηθεί ποτέ δεν θα είναι αρκετοί για να καλύψουν τις ανάγκες μιας τόσο μεγάλης επιχείρησης». Αριθμοί που πλέον φαντάζουν ιδανικοί...

Τώρα που τα σύνορα ανοίγουν με το σταγονόμετρο και η υπομονή των χιλιάδων προσφύγων δείχνει να εξαντλείται. Οι εκατοντάδες εθελοντές που προσφέρουν καθημερινά χρόνο, κόπο και γνώσεις δεν είναι αρκετοί για να φέρουν λύση στο πρόβλημα που σε καμία περίπτωση δεν είναι μόνο ελληνικό. Φαντάζει ασπιρίνη για την καταπολέμηση του καρκίνου. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Τούσκ ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα, δεν θα την αφήσει μόνη της. Θα φανεί. Στην πράξη ωστόσο αποδεικνύεται μέχρι τώρα πως οι Έλληνες δεν εγκαταλείπουν τους πρόσφυγες... Κι ας έχει αλλάξει δραματικά μια ολόκληρη περιοχή. Η φιλοξενία έχει ρίζες αλλά και γνωρίζει από προσφυγιά.

Λεζάντες

1. Οι σιδηροδρομικές γραμμές όπως ήταν πριν από τέσσερις μήνες και πώς είναι τώρα

2. Δείτε πώς ήταν το σημείο διέλευσης των προσφύγων. Τώρα καρτερούν χιλιάδες για να περάσουν δεκάδες

3. Οι σκηνές δεν υπήρχαν παρά μόνο μέσα στον καταυλισμό. Πλέον κοντεύουν να φτάσουν στα σπίτια του χωριού της Ειδομένης

4. Πριν ένα συρματόπλεγμα μόνο. Πλέον σηκώθηκε ο φράχτης που τους κρατάει μακριά από την Ευρώπη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass