ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗ ΜΑΝΔΡΑ ΙΕΡΑΡΧΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

«Ανύπαρκτη» η Πολιτεία, επείγει η ιατρική φροντίδα

* Έκκληση στους πολίτες για οργανωμένη διάθεση ρούχων και τροφίμων - Αποχώρηση Αγοραστού μετά από παρέμβαση Πουτσιάκα, παρέμβαση αναρχικών και προειδοποίηση Καλογιάννη για την υδροδότηση της περιοχής

Δημοσίευση: 30 Μαρ 2016 0:17

 

Η ανυπαρξία κεντρικού σχεδιασμού από την πλευρά της κυβέρνησης για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, αλλά και σημαντικά θέματα που προκύπτουν από την καθημερινότητα της λειτουργίας ανοικτής δομής στο πρώην στρατόπεδο «Ευθυμιόπουλου», όπως η υγειονομική και φαρμακευτική περίθαλψη των 1.470 προσφύγων και μεταναστών, αναδείχθηκαν χθες στη σύσκεψη που συγκάλεσαν Περιφέρεια Θεσσαλίας και Δήμος Λάρισας.

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν δεκάδες φορείς, εθελοντικές και επιστημονικές οργανώσεις αλλά και πολίτες που εδώ και ημέρες συνδράμουν τους πρόσφυγες, καταγράφηκαν τα προβλήματα που διαπιστώνονται στη λειτουργία του Κέντρου και ιεραρχήθηκαν παράλληλα οι ανάγκες έτσι ώστε οι δράσεις αλληλεγγύης να είναι συντονισμένες και να ξεπερασθούν πρακτικά προβλήματα με απώτερο σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών φιλοξενίας.

Την ίδια ώρα οι εργασίες για την επέκταση του πρώην στρατοπέδου «Ευθυμιόπουλου» συνεχίζονται με την εγκατάσταση περίπου 100 νέων σκηνών (περί τις 400 συνολικά), ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται η άφιξη άλλων 500 προσφύγων με τη χωρητικότητα του Κέντρου να εκτιμάται πως μπορεί να ανέλθει σε 2.000 με 2.500 φιλοξενούμενους. Μάλιστα χθες το μεσημέρι στη δομή της Λάρισας μεταφέρθηκαν 175 πρόσφυγες από τα Τρίκαλα.

Με τον πραγματικό αριθμό των φιλοξενουμένων (1.470 χθες) να αυξομειώνεται ωστόσο, αφού, μόνο χθες, 90 Σύριοι με τις οικογένειές τους εγκατέλειψαν τον χώρο και από τη Λάρισα αναχώρησαν για άλλους προορισμούς.

Η αύξηση του αριθμού των προσφύγων αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τον Δήμο Λαρισαίων όπως με έμφαση τόνισε ο δήμαρχος Απ. Καλογιάννης ο οποίος προειδοποίησε επίσης ότι το ερχόμενο καλοκαίρι για να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα υδροδότησης στις 4 γειτονικές κοινότητες, εφόσον απαιτηθεί θα σημειώνονται διακοπές στην παροχή νερού για κάποιες ώρες, στον χώρο φιλοξενίας των προσφύγων.

Σύσκεψη από την οποία δεν έλειψαν και αντιπαραθέσεις όπως αυτή του περιφερειάρχη Κων. Αγοραστού με τον περιφερειακό σύμβουλο Νίκ. Πουτσιάκα που είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση του πρώτου από τη σύσκεψη, ενώ προηγήθηκε αντιπαράθεση με μέλη της Συνέλευσης Αναρχικών Λάρισας οι οποίοι, σημειώνοντας την αντίθεσή τους στη λειτουργία της δομής στο Κουτσόχερο, αντιπρότειναν τη φιλοξενία των προσφύγων σε άδεια κτίρια της πόλης. Νωρίτερα, από τη σύσκεψη αποχώρησε και ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αλληλεγγύης Εκπαιδευτικών Γιάννης Μπαμπανίκος λέγοντας ότι «εμείς δεν γινόμαστε “λάντζα” στις ΜΚΟ» με τον εκπρόσωπο της ΕΛΜΕ να διαχωρίζει τη θέση του.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ

Στον χαρακτήρα της σύσκεψης αναφέρθηκαν ο περιφερειακός σύμβουλος Χρ. Καλομπάτσιος και ο αντιδήμαρχος Λάρισας Δημ. Δεληγιάννης ο οποίος σημείωσε την ανάγκη να υπάρξει συντονισμός των δράσεων τόσο για τα θέματα υγείας, με αφορμή και το γεγονός ότι στο πρώην στρατόπεδο φιλοξενούνται περισσότερα από 500 παιδιά, στη δημιουργική απασχόλησή τους όσο και στην «ενιαία» διανομή ρούχων και τροφίμων. Δράσεις αλληλεγγύης που εφεξής θα υλοποιούνται σε συνεργασία με το συντονιστικό όργανο της δομής.

Για τις μέχρι σήμερα δράσεις αλληλεγγύης συνεχάρη τους εκπροσώπους φορέων ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός, ο οποίος επισήμανε ότι ο χώρος του πρώην στρατοπέδου επιλέχθηκε με ευθύνη της κυβέρνησης, οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν είναι ενήμεροι για κάποιο χρονοδιάγραμμα, αναγνώρισε πως οι σημερινές συνθήκες δεν είναι οι καλύτερες και καταλήγοντας τόνισε την ανάγκη του συντονισμού των δράσεων.

Ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης επανέλαβε ότι «η αλληλεγγύη των Λαρισαίων στη «ΡΟΚΑ» καταγράφεται στις καλές ημέρες της Λάρισας» και παρατηρώντας ότι δεν είναι γνωστός ούτε ο αριθμός των προσφύγων ούτε και η διάρκεια παραμονής τους στην περιοχή, αυτό που προέχει σήμερα «είναι να διασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες» στον χώρο του πρώην στρατοπέδου που «πρέπει να αποτελέσει μια ασφαλή δομή για όλους».

Το μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας Γιάννης Γιαγλάρας επισήμανε την ανάγκη διευκόλυνσης των προσφύγων σε θέματα όπως αυτό του ασύλου με τον κ. Αγοραστό να παρατηρεί πως οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες «καθυστερούν».

ΒΙΝΤΕΟ

Ο εκπρόσωπος της 1ης Στρατιάς (σχηματισμός που έχει την ευθύνη για τη διοικητική λειτουργία του κέντρου φιλοξενίας) ταξίαρχος Κων. Μαγαλιός ιεραρχώντας τα προβλήματα επισήμανε το θέμα της υγειονομικής περίθαλψης προσθέτοντας πως αν αυξηθεί ο αριθμός των προσφύγων θα πρέπει να αυξηθούν και οι υποδομές, όπως οι τουαλέτες κλπ.

Με αφορμή επίσης βίντεο που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδες, όπου καταγράφονται αναξιοπρεπείς εικόνες διανομής τροφίμων στο πρώην στρατόπεδο Ευθυμιόπουλου, ο κ. Μαγαλιός διευκρίνισε ότι ορισμένοι πρόσφυγες παραβίασαν την είσοδο χώρου όπου φυλάσσονταν τρόφιμα και μόνοι τους τα διέθεσαν, όπως τα διέθεσαν, σε ομοεθνείς τους με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν λανθασμένες εντυπώσεις, όταν κατά τη διανομή του συσσιτίου ή κατά τη σίτιση των προσφύγων δεν αναφέρονται προβλήματα.

Την ίδια εκδοχή μετέφεραν στη σύσκεψη και εθελοντές με τον κ. Καλογιάννη να τονίζει πως «δεν πιστεύω ότι το βίντεο αυτό χαρακτηρίζει την κατάσταση στο πρώην στρατόπεδο».

Για τον ίδιο λόγο ο κ. Μαγαλιός επισήμανε την ανάγκη οι πολίτες όταν ενδιαφέρονται να διαθέσουν τρόφιμα ή ρουχισμό να απευθύνονται ενιαία σε κάποιον φορέα, ενώ, τέλος, τόνισε και το θέμα της αποχώρησης προσφύγων, αφού, ως γνωστόν, πρόκειται για ανοιχτή δομή.

Ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας Νέστ. Αντωνίου τόνισε ότι η Υγειονομική Περιφέρεια πρέπει να καλύψει τις ανάγκες σε 4 περιοχές στη Θεσσαλία, ενώ προστίθενται και αυτές της Στερεάς Ελλάδας, όταν «στη Λάρισα θα φιλοξενηθούν 2.500 και 3.000 πρόσφυγες» με τον κ. Καλογιάννη να επιμένει πως «αυτή η δομή έχει συγκεκριμένα όρια».

Ο κ. Αντωνίου τόνισε ότι απηύθυνε έκκληση σε νοσοκομειακούς γιατρούς να παράσχουν υπηρεσίες στην ανοιχτή δομή για να τονίσει τα πρακτικά προβλήματα διάθεσης γιατρών από την πρωινή απασχόλησή τους στα νοσοκομεία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει σχεδιασμός από την κεντρική πολιτική ηγεσία για να απομακρύνονται ιατροί από τα ιατρεία τους» υπενθυμίζοντας παράλληλα τις ελλείψεις ιατρών.

Τονίζοντας επίσης ότι «δεν πρέπει να απαιτούμε περισσότερα από όσα παράσχουμε στον υπόλοιπο πληθυσμό» ο κ. Αντωνίου αναφέρθηκε και στις αποφάσεις που ελήφθησαν για τη μεταφορά ασθενών προσφύγων από και προς τα νοσοκομεία, υπενθυμίζοντας την εγκατάσταση Κινητής Μονάδας Υγείας στον χώρο.

Την απουσία των δημοσίων δομών υγείας και το «έλλειμμα συντονισμού από την πλευρά της Πολιτείας» στηλίτευσε ο πρόεδρος του ΙΣΛ Ντ. Γιαννακόπουλος σημειώνοντας παράλληλα την εθελοντική παρουσία γιατρών του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας.

Πρόσθεσε δε το αναγκαίο όπως το χαρακτήρισε πρόγραμμα εμβολιασμού, της επιτήρησης της δημόσιας υγείας και την ανυπαρξία φαρμάκων, παραπέμποντας τέλος στη σύσκεψη που συγκαλεί αύριο στη Λάρισα το ΕΚΕΠΙ.

Εκ μέρους του Συλλόγου Παιδιάτρων Λάρισας, ο παιδίατρος Γιάνν. Μπουσμπούκης τόνισε πως «η δομή χρειάζεται κρατική στήριξη» και πως «θα πρέπει να συνδράμουν κλινικές με ευθύνη του Υπ. Υγείας» προσθέτοντας την έλλειψη φαρμάκων. Για να καταλήξει λέγοντας ότι «ο σύλλογος παιδιάτρων δεν μπορεί να σηκώσει μόνος του αυτό το βάρος».

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας Γιάννης Μακρυγιάννης σημείωσε την ανάγκη ενημέρωσης για αιτήματα που αφορούν σε φαρμακευτικές ανάγκες προσθέτοντας επίσης ότι η διάθεση φαρμάκων θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί, καθώς δεν μπορεί να πληγεί η προσφορά των κοινωνικών φαρμακείων της πόλης.

Στην ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη, στην επαρκή παρουσία ιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων, στην παροχή ζεστού νερού για τις ανάγκες βρεφών αναφέρθηκαν με τις τοποθετήσεις τους και άλλοι παρευρεθέντες.

ΥΔΡΕΥΣΗ

Ο κ. Καλογιάννης σημείωσε επιπρόσθετα το θέμα της υδροδότησης, με δεδομένο, όπως είπε, ότι η υδατοδεξαμενή που παρέχει νερό στην ανοικτή δομή «είναι η ίδια που δίνει νερό σε 4 γειτονικές κοινότητες των 500 κατοίκων». Προειδοποίησε δε ότι, αν το ερχόμενο καλοκαίρι δημιουργηθούν προβλήματα στην παροχή, τότε ίσως χρειασθεί η ΔΕΥΑΛ να διακόψει, για κάποιες ώρες, την παροχή στον χώρο φιλοξενίας των προσφύγων. «Πρέπει να υπάρξει νέα υδατοδεξαμενή στην περιοχή αλλά για την κατασκευή της θα απαιτηθούν αρκετοί μήνες» κατέληξε ο δήμαρχος.

ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ

Προς το τέλος της σύσκεψης, δεν έλειψαν και αντιπαραθέσεις όπως αυτή του περιφερειάρχη Κων. Αγοραστού με τον περιφερειακό σύμβουλο Νίκ. Πουτσιάκα που είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση του πρώτου από τη σύσκεψη.

Ο κ. Αγοραστός απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο της 1ης Στρατιάς επανέλαβε την ανάγκη του συντονισμού των δράσεων σημειώνοντας πως «έρχεται τσουνάμι». Με τον κ. Πουτσιάκα να παρεμβαίνει λέγοντας ότι «δεν χρειάζονται τέτοιες δηλώσεις, να κάνουμε εποικοδομητική συζήτηση» προκαλώντας έτσι την αντίδραση του κ. Αγοραστού ο οποίος κάνοντας λόγο για «καπηλεία» του προσφυγικού «από κάποιους», αποχώρησε από τη σύσκεψη λέγοντας ότι «δεν δέχομαι λογοκρισία».

ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ

Η σύσκεψη ξεκίνησε με την παρέμβαση εκπροσώπων της Συνέλευσης Αναρχικών Λάρισας που καταγγέλλοντας την «Ευρώπη – φρούριο» και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή επισήμαναν την ανάγκη των «ανοιχτών συνόρων».

Κάνοντας επίσης λόγο για «στρατόπεδα συγκέντρωσης», σημείωσαν την αντίθεσή τους στη λειτουργία της δομής στο Κουτσόχερο για να αντιπροτείνουν τη φιλοξενία των προσφύγων σε άδεια κτίρια της πόλης και «ένταξη των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό», ενώ σημειώθηκε και φραστική αντιπαράθεση με τον περιφερειάρχη Κων. Αγοραστό.

«ΛΑΝΤΖΑ»

Στην αρχή της σύσκεψης αποχώρησε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αλληλεγγύης Εκπαιδευτικών Γιαν. Μπαμπανίκος κάνοντας λόγο για «προκλητική εγκληματική ανυπαρξία του κράτους. Εμείς δεν θα γίνουμε μαριονέτες και δεν θα βάλουμε τον εθελοντισμό μας κάτω από την ομπρέλα αυτών που φωτογραφίζονται με μια μπάλα με τα προσφυγόπουλα. Εμείς δεν γινόμαστε "λάντζα" στις ΜΚΟ» κατέληξε ο κ. Μπαμπανίκος.

ΦΟΡΕΙΣ

Να σημειωθεί ότι στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης η Μητρόπολη Λάρισας, ο Ερυθρός Σταυρός (Κοινωνική Υπηρεσία, Σαμαρείτες Διασώστες, Νοσηλευτική Υπηρεσία), οι Ενεργοί Πολίτες, ο Εμπορικός Σύλλογος, η ΕΛ.ΑΣ., η ΕΛΜΕ, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, το ΚΕΘΕΑ «Εξοδος», το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών, η Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών, η εθελοντική ομάδα Φαλάνης, εθελοντές, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass