Οικουμενικός Πατριάρχης: ''Δεν θα ζητήσω πίσω τις Νέες Χώρες''

Δημοσίευση: 22 Ιουν 2016 20:43

«Ναι μεν οι Μητροπόλεις των Νέων Χωρών υπάγονται πνευματικά στο Φανάρι και έχουν παραχωρηθεί επιτροπικώς και για ιστορικούς λόγους, αλλά δεν είναι ούτε στην πρόθεση την δική μου, ούτε στου Πατριαρχείου εν γένει να τις ζητήσω πίσω».

Αυτό ανακοίνωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην τρίτη ημέρα των εργασιών της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου που διεξάγεται στα Χανιά της Κρήτης, όταν στην ημερήσια διάταξη επρόκειτο να συζητηθεί το ζήτημα του «Αυτονόμου» και αφού ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έφερε την διάταξη που είχε ψηφίσει η Εκκλησία της Ελλάδος για το καθεστώς των Μητροπόλεων, το οποίο είναι κατοχυρωμένο με Πατριαρχικό Τόμο και Συνοδική Πράξη. Να σημειωθεί ότι στις λεγόμενες Νέες Χώρες ανήκει και η Μητρόπολη Ελασσόνας.  

Τότε πήρε τον λόγο ο Οικουμενικός Πατριάρχης και μεταξύ άλλων είπε: «Μακαριώτατε, επειδή πολλές φορές στο παρελθόν έχουν δημιουργηθεί παρεξηγήσεις με το συγκεκριμένο θέμα από πρόσωπα που θέλουν να διαταράξουν τις αγαστές σχέσεις των δύο Εκκλησιών, θέλω σήμερα ενώπιον της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου να διαβεβαιώσω τους πάντες ότι ναι μεν οι Μητροπόλεις των Νέων Χωρών υπάγονται πνευματικά στο Φανάρι και έχουν παραχωρηθεί επιτροπικώς και για ιστορικούς λόγους, αλλά δεν είναι ούτε στην πρόθεση την δική μου, ούτε στου Πατριαρχείου εν γένει να τις ζητήσω πίσω!». Επίσης ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανέφερε πως «επειδή πολλά λέγονται αλλά και δημιουργούνται σχόλια για τις Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου και της Εκκλησίας της Κρήτης, δεν είναι λιγότερο Ελλάδα από την υπόλοιπη Ελλάδα.»

Το θέμα σχολίασε και ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος μιλώντας στον Ρ/Σ "Ορθόδοξη Μαρτυρία" τόνισε ότι "δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αυτονομίας των λεγόμενων Νέων Χωρών της Ελλάδος. Παραμένει το Καθεστώς ως έχει. Δεν υφίσταται κανένα ζήτημα, όλα βαίνουν ειρηνικά και δεν θα πρέπει να αμφιβάλλει κανείς γι' αυτό. Είναι μία διαβεβαίωση που έγινε ενώπιον όλου του σώματος της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου και που καταγράφει μια σημαντική εξέλιξη στη σταθερότητα του Εκκλησιαστικού μας καθεστώτος στην Εκκλησία της Ελλάδος. Το λέγω αυτό για να τονίσω πρωτίστως με πόση ειλικρίνεια λειτουργεί η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος διευθύνει την Σύνοδο διακονώντας την ενότητα, από την πρώτη στιγμή, όπως το διεκήρυξε στη Θεία Λειτουργία της Πεντηκοστής".

«Ο Οικουμενικός Πατριάρχης διέλυσε όσα σύννεφα υπήρχαν και η Εκκλησία της Ελλάδος είναι απόλυτα ικανοποιημένη απ’όσα είπε ο Παναγιώτατος για τις Νέες Χώρες», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Χάρης Κονιδάρης, κατά τη ενημέρωση των δημοσιογράφων για τη συνεδρίαση της Πανορθόδοξης Συνόδου. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των Εκκλησιών υποστήριξαν οι συνεδριάσεις συνεχίζονται σε καλό κλίμα, ενώ αναμένεται να αρχίσει η υπογραφή των κειμένων της Συνόδου, αφού ήδη έχει επέλθει συμφωνία σε κάποια εξ αυτών. Σε ερώτηση για τις αλλαγές σε κείμενα που πρότεινε η Ιερά Κοινότητα του Αγίους Ορους, ο Αρχιδιάκονος π. Ιωάννης Χρυσαυγής απλώς απάντησε πως τόσο ο Οικ.Πατριάρχης όσο και οι Προκαθήμενοι τις έχουν λάβει υπόψιν. Ιδιαίτερη μνεία υπήρξε για τον εθνοφυλετισμό τόσο από τον εκπρόσωπο της Εκκλησίας της Κύπρου όσο και από αυτόν του Πατριαρχείου της Ρουμανίας που υποστήριξε πως στα κείμενα που είναι προς υπογραφή δε θα υπάρχει καταδίκη του εθνοφυλετισμού, αλλά θα συμμερίζονται την άποψη που υπάρχει από τον 19ο αιώνα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass