ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΠΑΠΠΑ-ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟ- ΕΤΙΗΣΕΕ

Σκληρή αντιπαράθεση για τις τηλεοπτικές άδειες

Δημοσίευση: 03 Ιουλ 2016 23:50

ΑΘΗΝΑ

Νέο κύκλο διενέξεων σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες πυροδότησε δημοσίευμα της «Καθημερινής» αναφορικά με επιστολή του Κοινοτικού Επιτρόπου Γκ. Έτινγκερ προς την κυβέρνηση για τις ανεξάρτητες Αρχές και την ΕΕΤΤ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα με την επιστολή η Κομισιόν θέτει ουσιαστικά την Ελλάδα στον προθάλαμο της παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενώ εγείρει σειρά ενστάσεων και καλεί την κυβέρνηση να δώσει το ταχύτερο δυνατόν εξηγήσεις.

«Στον αέρα βρίσκεται ο διαγωνισμός των τηλεοπτικών αδειών» διαπιστώνει η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΤΙΗΣΕΕ) η οποία σε ανακοίνωσή της θέτει ερωτήματα προς τους αρμόδιους για τον λόγο απόκρυψης, όπως αναφέρουν, της συγκεκριμένης επιστολής του Επιτρόπου, ενώ τονίζει ότι η Επιτροπή διαφωνεί πλήρως με την πρόθεση της κυβέρνησης να περιορίσει τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών.

«Ουσιαστικά» αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΙΤΗΣΕΕ «η κυβέρνηση καταγγέλλεται γιατί προχωρά σε ένα διαγωνισμό χωρίς να καθορίζει τους όρους του παιχνιδιού, όπως ο καθορισμός του συνολικού αριθμού των αδειών (θεματικές, γενικού περιεχομένου μη ενημερωτικές, περιφερειακές κλπ) και η πλήρης αξιοποίηση του διαθέσιμου φάσματος. Τούτο προκύπτει ευθέως από την κατηγορηματική αντίδρασης της Επιτροπής για το ενδεχόμενο να μην αξιοποιηθεί τελικώς και συνολικά το φάσμα. Και μάλιστα ενώ προ μηνών η κυβέρνηση επικαλούμενη των έωλη μελέτη της Φλωρεντίας έλεγε ακριβώς τα αντίθετα».

Κάνοντας σαφή αναφορά στην σημερινή σύσκεψη του ΣτΕ για τις προσφυγές τηλεοπτικών σταθμών για τις άδειες, στην ανακοίνωση της ΕΙΤΗΣΕΕ σημειώνεται ότι «το Συμβούλιο της Επικρατείας ασφαλώς και προφανώς θα συνεκτιμήσει όλα τα δεδομένα και θα προασπίσει το Σύνταγμα, το κοινοτικό κεκτημένο και τις αρχές που διέπουν μια ευνομούμενη πολιτεία».

Καταλήγοντας η ΕΙΤΗΣΕΕ διαπιστώνει ότι ο αρμόδιος υπουργός όφειλε να αναστείλει τον εν εξελίξει διαγωνισμό και να καλέσει σε ουσιαστική διαβούλευση κόμματα και φορείς, ώστε να δοθούν νομικά οι αναγκαίες εγγυήσεις και να μη διασυρθεί η Ελλάδα με παραπομπές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η απάντηση του υπουργού στο δημοσίευμα

Απάντηση στο δημοσίευμα της «Καθημερινής» με τίτλο «Επιστολή κόλαφος από Κομισιόν για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο» έδωσε με ανακοίνωσή του ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Ο υπουργός Επικρατείας δηλώνει ότι το δημοσίευμα δεν έχει σχέση με τη διαδικασία του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες και τονίζει ότι ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης αν θέλουν να διατηρούν την αξιοπιστία τους, οφείλουν να απέχουν από τη διαστρέβλωση και τα ψέματα.

Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά έχει ως εξής: «Η αλληλογραφία στην οποία αναφέρεται το δημοσίευμα του ομίλου Καθημερινής – Σκάι είναι γνωστή εδώ και καιρό και δεν έχει σχέση με τη διαδικασία των αδειών. Εμείς καλωσορίζουμε την υποβολή φακέλου υποψηφιότητας για άδεια από τον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.

Υπογραμμίζουμε ότι είναι δικαίωμα του καθενός να υπερασπίζεται τα ιδιαίτερα συμφέροντά του όπως νομίζει. Η αποχή από την διαστρέβλωση και το ψέμα όμως, μπορεί να σώσει ό,τι μπορεί να σωθεί από την αξιοπιστία του. Δεν μας προκαλεί λοιπόν έκπληξη. Αυτό που μας εκπλήσσει είναι ότι «η ηχώ» των ιδιοκτητών, η ΝΔ, δεν έχει σπεύσει να υιοθετήσει τις ανακρίβειες και να ζητήσει ακύρωση του διαγωνισμού και παραίτηση υπουργού».

Κουμουτσάκος: Να καταργηθεί ο νόμος "Παπά - Σπίρτζη" 

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η επιστολή - κόλαφος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποκαλύπτει το σχέδιό της Κυβέρνησης.

- Να χειραγωγήσει τις Ανεξάρτητες Αρχές

- Να συγκεντρώσει στα χέρια της υπερεξουσίες

- Να ελέγξει τη ενημέρωση των Ελλήνων.

Παρά τις πρόσφατες, περί του αντιθέτου, διαβεβαιώσεις του "Υπουργού Προπαγάνδας", η χώρα διασύρεται και πάλι με ευθύνη της Κυβέρνησης.

Αυτήν τη φορά ο διασυρμός αφορά στον ίδιο τον πυρήνα της Δημοκρατίας. Στο θεμελιώδες δικαίωμα του πολίτη να ενημερώνεται ελεύθερα και ανεμπόδιστα.

Η απάντηση που έσπευσε να εκδόσει ο κ. Παππάς, είναι άσχετη με την ουσία του μείζονος ζητήματος Δημοκρατίας που εγείρεται. Είναι ομολογία διολίσθησης στον καθεστωτικό αυταρχισμό.

Το σχέδιο τους δεν θα περάσει. Η Δημοκρατία δεν θα υποκύψει.

Ο νόμος "Παπά - Σπίρτζη" πρέπει να καταργηθεί και το ΕΣΡ να αναλάβει τις πλήρεις αρμοδιότητές του χωρίς χειραγώγηση από "Υπουργούς - καναλάρχες".

Οι δημοκρατικές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις οφείλουμε αντίδραση σε κάθε μεθόδευση αυταρχισμού σε θέματα θεσμών και Δημοκρατίας την οποία επιχειρεί να πλήξει η συγκυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου».

Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ

«Το γαρ πολύ της διαπλοκής γεννά παραφροσύνη», απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ.

«Ζητούμε συγγνώμη γιατί βιαστήκαμε να υποθέσουμε ότι η ηχώ της διαπλοκής, η ΝΔ δηλαδή, ενδεχομένως να σιωπούσε», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και ασκεί δριμεία κριτική στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Έπρεπε να αναμένουμε ότι θα ταυτίζονταν -έστω και με χρονοκαθυστέρηση- με όσους επιθυμούν να συνεχιστεί η ασυδοσία στον χώρο των ΜΜΕ. Για "καθεστώς" έγραψε το "Βήμα", για "κόλαφο" μίλησε η "Καθημερινή". Αναμάσησε και τους δύο όρους ή ΝΔ».

«Προβλεπόμενοι και θλιβεροί», καταλήγει η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν σέβονται την ανεξαρτησία της ΤτΕ»

ΑΘΗΝΑ

Με ένα εξόχως δηκτικό σχόλιο απάντησαν κύκλοι του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, στα όσα υπονοήθηκαν σχετικά με το πόρισμα που εξέδωσε η ΤτΕ για τη δανειοδότηση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Επικρατείας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες είχε επισημάνει στην τοποθέτησή του ότι θα μπορούσε κανείς να είναι καχύποπτος με το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδας δεδομένου ότι ο διοικητής της είναι πρώην υπουργός.

«Αν αληθεύουν αυτά που μεταδίδονται ότι είπε ο υπουργός Επικρατείας στη Βουλή αυτό δείχνει έλλειψη γνώσης και σεβασμού στην ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, η οποία εδράζεται στην ιδρυτική της συνθήκη» σημείωναν με νόημα συνεργάτες του Γιάννη Στουρνάρα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass