Συνεχής η επίδραση του Αριστοτέλη, στην ιστορία του ανθρώπινου πνεύματος

Δημοσίευση: 04 Ιουλ 2016 20:52

Με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψής του στην Ολλανδία και με αφορμή την ανακήρυξη του 2016 ως επετειακού έτους Αριστοτέλη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, δώρισε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο του Leiden, αντίγραφο προτομής του Αριστοτέλη, από το Μουσείο της Ακρόπολης.

Αναφερόμενος στη συνεχή επίδραση του Αριστοτέλη στη σύγχρονη ιστορία του ανθρώπινου πνεύματος, από τον φιλοσοφικό στοχασμό ως την επιστήμη εν γένει, ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι «στην μεταβατική και ρευστή περίοδο που διανύουμε, δεσπόζει πάντα το αριστοτελικό σύστημα σκέψης, με την θαυμαστή προσαρμοστικότητά του σε κάθε εποχή και σε κάθε πολιτισμό. Ολόκληρα τμήματα της φιλοσοφίας του Αριστοτέλη ισχύουν ακόμη και σήμερα, όπως τεκμηριώνουν σύγχρονοι μελετητές του. Η τυπική λογική είναι σχεδόν πλήρως αριστοτελική, η φιλοσοφία της επιστήμης και του δικαίου στηρίζονται στις δικές του βασικές διακρίσεις, ενώ η αριστοτελική ηθική έχει, κατά μεγάλο μέρος, αναβιώσει στην εποχή μας και διατηρεί σημαντικούς υποστηρικτές».

Παράλληλα, σημείωσε ότι το συγκεκριμένο γλυπτό, που έφεραν στο φως το 2005 οι ανασκαφές για το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης στο οικόπεδο Μακρυγιάννη, θεωρείται πως είναι το καλύτερο απ’ όλα τα γνωστά σωζόμενα πορτρέτα -τα οποία δεν ξεπερνούν τα είκοσι- όχι μόνο για την ποιότητα, αλλά και για τη διατήρησή του. Χρονολογείται τον 2ο μ.Χ αιώνα και είναι το μόνο που σώζει τη μύτη του με την αναφερόμενη στις πηγές καμπυλότητα, ενώ η αναγλυφική απόδοση των επιμέρους χαρακτηριστικών του προσώπου, των βοστρύχων των μαλλιών και του γενιού είναι μοναδική. Υποστηρίζεται ότι παρουσιάζει τον Αριστοτέλη σε ηλικία 60, περίπου, χρόνων.

Το ακριβές αντίγραφο της αριστοτέλειας αυτής προτομής, που ανήκει στο Μουσείο Ακρόπολης, είναι μοναδικό, εξαιρετικής ποιότητας και έχει παραχθεί με τις τελευταίες τεχνικές χήτευσης αντιγράφων υπό την εποπτεία του Μουσείου της Ακρόπολης.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι «η επιλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου του Leiden να φιλοξενήσει την προτομή αυτή, δωρεά της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας προερχόμενη από το Μουσείο της Ακρόπολης, αποκτά ξεχωριστό συμβολισμό. Μου δίνει ιδιαίτερη χαρά το γεγονός ότι το σημαντικό αυτό στον παγκόσμιο αρχαιολογικό χάρτη Μουσείο της γενέτειρας του Ρέμπραντ, της πόλης των μουσείων και έδρας του αρχαιότερου Πανεπιστημίου της Χώρας, θα υποδεχθεί το καλύτερα σωζόμενο πορτρέτο του κορυφαίου Έλληνα φιλόσοφου και πανεπιστήμονα».

Απόψε, ο Προκόπης Παυλόπουλος θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, ο οποίος θα παραθέσει δείπνο εργασίας προς τιμήν του στην επίσημη πρωθυπουργική κατοικία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass