Ο ΔΗΜΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΥΓΙΩΝ ΠΟΛΕΩΝ

Η μέριμνα και η πρόληψη ισχυροποιούν τις κοινωνίες

Δημοσίευση: 16 Ιουλ 2016 9:17

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Αχ. Μπακαλέξη

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων στη Μήλο, με θέμα την πρόληψη στην υγεία με πρωταγωνιστές τους Δήμους.

Το 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Μήλου και το Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ. με την υποστήριξη της ΚΕΔΕ και του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ολοκληρώθηκε το Σάββατο 9 Ιουλίου, με μεγάλη επιτυχία και ανταπόκριση από εκπροσώπους της Τ.Α. πανελλαδικά, με την αιγίδα του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Χριστιάνα Καλογήρου, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ενώ μεταφέρθηκε ο χαιρετισμός του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γιώργου Λεονταρίτη. Τον Δήμο Φαρσάλων εκπροσώπησε η δημοτική σύμβουλος κ. Κυριακή Παναγιωτοπούλου, πολιτική εκπρόσωπος του Δήμου στο ΕΔΔΥΠΠΥ με θέμα παρουσίασης «Δήμος Φαρσάλων, Υγεία και Πρόληψη».

Στο συνέδριο οργανώθηκαν μια σειρά από στρογγυλές τράπεζες με τα εξής θέματα:

- «Ανακύκλωση, περιβάλλον, ηγεσία».

- «Υγιείς και ανθεκτικές κοινότητες».

- «Δράσεις πρόληψης και αγωγής υγείας».

- «Παρουσίαση του Νέου Τομέα Πολιτισμού».

- «Υγιής και Ενεργός Γήρανση».

Η δημοτική σύμβουλος Φαρσάλων κ. Κυριακή Παναγιωτοπούλου ανέφερε στην ομιλία της ότι «ο Δήμος Φαρσάλων, με γνώμονα την κοινωνική πολιτική που πρεσβεύει και χαράσσει, αλλά και την ευαισθησία του, ως μέλος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων Προαγωγής της Υγείας και υποστηρίζοντας την ιδέα της προληπτικής Ιατρικής και της αναβάθμισης της υγείας, διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων Προληπτικού Ελέγχου και Ιατρικών Εξετάσεων.

Επίσης, θωρακίζει τις διοργανώσεις του, και τις κάνει να αποκτήσουν θεσμικό χαρακτήρα, όχι αποσπασματικό και προσωρινό.

Η κ. Παναγιωτοπούλου ανέφερε τις κάτωθι δράσεις του δήμου τα τελευταία δύο χρόνια:

* 1η εκδήλωση: Δωρεά Μυελού των Οστών (για την τράπεζα εθελοντών Δοτών «Όραμα Ελπίδας» με πρόεδρο την κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη).

Πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία.

* Ανέλπιστη και συγκινητική η προσέλευση του κόσμου (συνδημότες και συνδημότισσές μας από κάθε γωνιά του Καλλικρατικού Δήμου μας, γέμισαν την αίθουσα μέσω και έξω την πλατεία Λαού της πόλης μας).

* 100 εθελοντές δότες την ίδια μέρα και από εκείνη τη μέρα μέχρι και σήμερα στο ΚΥ Φαρσάλων συνεχίζεται η δειγματοληψία.

* Προς τιμήν μας παρευρέθηκε και μίλησε η Αθηνά Γόμπου πρώην διευθύντρια του Ιατρικού Τομέα της ΕΟΜ.

* Ομιλία φυσικά και από εκπρόσωπο του Οράματος.

* 2η εκδήλωση: Ημερίδα για την οστεοπόρωση (σε συνεργασία με τον Σύλλογο Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα»). Το θέμα της ομιλίας ήταν οι «Σύγχρονες αντιλήψεις για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της Οστεοπόρωσης».

* Πραγματοποιήθηκαν εξετάσεις σε 140 συνδημότες και συνδημότισσές μας περίπου το 1,4 του πληθυσμού.

* Ομιλία από εξειδικευμένο επιστήμονα, ιατρό ορθοπαιδικό.

* Παρά τη βαρυχειμωνιά και τον παγετό, η αίθουσα ήταν και πάλι κατάμεστη.

* 3η εκδήλωση: Ημερίδα με θέμα «Ενισχύστε την υγεία της καρδιάς σας» (σε συνεργασία με το Ελληνικό Κολέγιο Θεραπείας της Αθηροσκλήρωσης). Το θέμα της ομιλίας ήταν «Παράγοντες κινδύνου και καρδιαγγειακά νοσήματα». Η ημερίδα αποτελούνταν από δύο μέρη:

- Μέρος πρώτο: Βασικές αρχές της Καρδιοαναπνευστικής Ανάνηψης Κάρπα (το παρακολούθησαν 85 άτομα το πρωί: μαθητές, καθηγητές, υπάλληλοι του Δήμου, επαγγελματίες κ.ά.)

- Μέρος δεύτερο: Ομιλία με 12 ομιλητές, έγκριτους και καταξιωμένους επιστήμονες, κυρίως από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, από το Τζάνειο Νοσοκομείο.

Την ομιλία παρακολούθησαν συνδημότες μας στα Φάρσαλα, αλλά και μέσω Skype οι κάτοικοι της Σκοπιάς, του πλέον απομακρυσμένου χωριού του Δήμου μας.

* 4η Δράση: Δωρεάν Ιατρικές Εξετάσεις 27/06-08/07/2016.

Στο πλαίσιο του προγράμματος πρόληψης από τις κινητές μονάδες της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας πραγματοποιήθηκαν στην πλατεία Δημαρχείου Φαρσάλων οι παρακάτω εξετάσεις:

- Μαστογραφία.

- Μέτρηση οστικής μάζας.

- Έλεγχος αναπνευστικής λειτουργίας.

- Μικροβιολογικές και αιματολογικές εξετάσεις (βιοχημικές).

Στο μέλλον....

* Έχουμε δρομολογήσει τη δημιουργία του ΚΕΠ Υγείας.

* Έχουμε σκοπό τη Διοργάνωση Ημερίδων με θέμα τις μεταμοσχεύσεις, τα ψυχικά νοσήματα, τα ρευματολογικά νοσήματα, τα παιδιατρικά νοσήματα, την ψυχική υγεία των παιδιών, την πρόληψη της στεφανιαίας νόσου και

* Θα εξοπλιστεί ο Δήμος με φορητό απινιδωτή.

Συμπεράσματα συνεδρίου

Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με τη διαπίστωση ότι ανθεκτικές είναι οι κοινότητες στις οποίες υπάρχει μέριμνα για πρόληψη σε διάφορα θέματα που απασχολούν μια πόλη με τη δυνατότητα τεχνικής βοήθειας από το ΕΔΔΥΠΠΥ, όπως για παράδειγμα με την ανάπτυξη Προφίλ Υγείας ως Εργαλείο Στρατηγικού Σχεδιασμού. Η δημιουργία ΚΕΠ Υγείας ως δημοτικού φορέα μπορεί να συμβάλει στην Πρόληψη και την Προαγωγή της Υγείας με τον προτεινόμενο προσυμπτωματικό έλεγχο.

Επιπλέον, αναγνωρίστηκε η σταθερή παρουσία του ΕΔΔΥΠΠΥ και η συνεχής υποστήριξή του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας μας, ενώ, όπως ανέφερε και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Κουρουμπλής, θα ανθεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια, καθώς αποτελείται από ανθρώπους που το πιστεύουν ακράδαντα και το υπηρετούν. Ακόμα, έγινε αναφορά στο γεγονός ότι το ΕΔΔΥΠΠΥ είναι το Εθνικό Δίκτυο του ΠΟΥ στην Ελλάδα, συνεπώς αναγνωρίζεται η τεχνογνωσία του Δικτύου σε θέματα σχεδιασμού και υλοποίησης πολιτικών δημόσιας Υγείας σε τοπικό επίπεδο.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και της ΚΕΔΕ, κ. Γ. Πατούλης, δήμαρχος Αμαρουσίου, σημείωσε ότι η διατήρηση της υγείας των πολιτών είναι μεγάλη εξοικονόμηση ταλαιπωρίας για τους ίδιους, αποφεύξιμης θνησιμότητας αλλά και εξοικονόμηση σημαντικών οικονομικών ποσών που επιβαρύνουν την οικονομία της χώρας μας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass