ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΕΡΓΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ 18 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Επεκτείνεται η συμφωνία για έρευνα με Γερμανία

* Συνεργασία και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Δημοσίευση: 19 Ιουλ 2016 0:05

ΑΘΗΝΑ

Επέκταση του ελληνογερμανικού προγράμματος συνεργασίας στον τομέα της έρευνας με τη χρηματοδότηση έργων που αφορούν στους τομείς της υγείας, της βιο-οικονομίας, της ενέργειας, καθώς και σε διεπιστημονική συνεργασία στους τομείς των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών, πολιτισμού και τουρισμού, συμφώνησαν ο κοινοβουλευτικός υφυπουργός του Ομοσπονδιακού υπουργείου Παιδείας και Έρευνας (BMBF) Τόμας Ράχελ και ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας σε θέματα έρευνας Κώστας Φωτάκης.

Για τη χρηματοδότηση του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας οι δύο χώρες θα διαθέσουν το συνολικό ποσό των 18 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη), από 9 εκατ. η κάθε μία. Η προκήρυξη για το πρόγραμμα πρόκειται να δημοσιευθεί στο άμεσο προσεχές διάστημα. Το ελληνογερμανικό πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας υλοποιήθηκε με επιτυχία κατά τη διάρκεια της χρονικής περιόδου 2013-2015.

«Το ελληνογερμανικό ερευνητικό πρόγραμμα εξελίσσεται σε ναυαρχίδα της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών» δήλωσε σχετικά μιλώντας για το θέμα ο κ. Ράχελ.

Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση της διασύνδεσης μεταξύ της επιστήμης και της αγοράς στους συγκεκριμένους τομείς, η υποστήριξη των νέων επιστημόνων και στις δύο χώρες και η επέκταση των συνεργειών με τα ανταγωνιστικά προγράμματα του Ορίζοντα 2020.

Όπως τόνισε επίσης σχετικά ο κ. Φωτάκης, «η συνεργασία στην έρευνα και καινοτομία μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης αναπτυξιακών δράσεων μεταξύ των δύο χωρών, ως επένδυση στο μέλλον της κοινής τους συνεργασίας».

Με σκοπό την ταχύτερη αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της διμερούς συνεργασίας, τα δύο υπουργεία συμφώνησαν να υποστηρίξουν μέτρα για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τεχνολογίας στην Ελλάδα. Το ομοσπονδιακό υπουργείο Παιδείας και Έρευνας θα διαθέσει επιπλέον για τον σκοπό αυτό έως 2 εκατ. ευρώ για τα έτη 2017 και 2018, και η ΓΓΕΤ 1 εκατ. ευρώ το 2019.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Επ πλέον, την απρόσκοπτη χρηματοδότηση του ευαίσθητου και ιδιαίτερα σημαντικού, αλλά απαιτητικού και αναγκαίου τομέα, της Έρευνας και της Καινοτομίας, διασφαλίζει η συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της Ευρ. Τράπεζας Επενδύσεων, ύψους 240 εκατ. ευρώ.

Μιλώντας στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, ο αν. υπουργός Παιδείας, αρμόδιος για τα θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, τόνισε ότι η πολιτική που προωθεί το υπουργείο στον τομέα αυτό έχει δύο βασικούς πυλώνες.

Ο πρώτος επικεντρώνεται στο γεγονός ότι η γνώση που παράγεται από την έρευνα πρέπει να στηρίζει την κοινωνία, διευρύνοντας τους πνευματικούς της ορίζοντες και ο δεύτερος ότι είναι αναγκαίο να κερδηθεί το μεγάλο στοίχημα, που δεν είναι άλλο από το πώς η γνώση θα συντελέσει στην ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Στο επίκεντρο της πολιτικής αυτής βρίσκονται οι άνθρωποι, καθώς η χώρα διαθέτει εξαιρετικό επιστημονικό προσωπικό, αλλά εξαιτίας της κρίσης παρατηρείται κύμα μεγάλης φυγής.

Στο σημείο αυτό ο κ. Φωτάκης έκανε λόγο για τρομερή αιμορραγία επιστημονικού προσωπικού στο εξωτερικό, προσθέτοντας ότι τα τελευταία χρόνια πάνω από 170.000 επιστήμονες μετανάστευσαν στο εξωτερικό και από αυτό το 75% ήταν κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων.

Όπως έγινε γνωστό, το ποσό των 240 εκατ. ευρώ που προβλέπει η υπογραφείσα συμφωνία, θα αρχίσει να εκταμιεύεται άμεσα και η ολοκλήρωσή του θα γίνει το 2018.

Το ποσό αυτό θα διατεθεί αποκλειστικά για τη δημιουργία θέσεων εργασίας νέων επιστημόνων και την υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων υψηλής ποιότητας στα πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ και τα ερευνητικά κέντρα. Πρόσθεσε επίσης ότι οι πόροι αυτοί θα είναι πρόσθετοι εκείνων του ΕΣΠΑ, αυξάνοντας έτσι σημαντικά τις διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις για την έρευνα και καινοτομία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass