ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΕ ΔΣ ΚΕΔΕ:

«Σε οικονομική ασφυξία – θεσμική τελμάτωση η αυτοδιοίκηση»

* Η Νέα Δημοκρατία υπέρ της αποκέντρωσης πόρων και αρμοδιοτήτων καθώς και της εφαρμογής τοπικών σχεδίων ανάπτυξης

Δημοσίευση: 20 Ιουλ 2016 10:17

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

«Οι συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και θεσμικής τελμάτωσης της αυτοδιοίκησης επιδεινώνονται», επισήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή, τρίτη το τελευταίο εξάμηνο όπως είπε, συνάντησή του με τη διοίκηση της ΚΕΔΕ.

Σχολιάζοντας το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που βρίσκεται σε διαβούλευση, ο κ. Κ. Μητσοτάκης επέκρινε την κυβέρνηση ότι με το νομοσχέδιο «αυξάνει τον κρατικό παρεμβατισμό, χωρίς, όμως, να ασχολείται - και πολύ περισσότερο να επιλύει - τα σοβαρά θεσμικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Αναφερόμενος γενικότερα στην αυτοδιοίκηση, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επανέλαβε το σχέδιο του κόμματός του «με 6 άξονες θεσμικών παρεμβάσεων που θα ενισχύσουν τον ρόλο της αυτοδιοίκησης και θα την καταστήσουν, ειδικά την αυτοδιοίκηση του Α’ βαθμού, φορέα ποιοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Σε αυτούς τους άξονες – όπως είπε - περιλαμβάνονται η διεύρυνση στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής, αλλά και η αποκέντρωση πόρων, αρμοδιοτήτων και εργαλείων για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή τοπικών σχεδίων ανάπτυξης.

Καλώ την κυβέρνηση να ασχοληθεί, επιτέλους, σοβαρά με τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης, να αφήσει τα πολιτικά παιχνίδια και την προσπάθεια κομματικού εναγκαλισμού της, προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών», υπογράμμισε ο κ. Κυριάκος Μηστοτάκης προσθέτοντας ότι η ΝΔ θα συνεχίσει «το γόνιμο και ουσιαστικό διάλογο με την ΚΕΔΕ, αλλά και την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να συνεισφέρουμε στην ουσιαστική θεσμική αναβάθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης Α' και Β' βαθμού».

Η ΚΕΔΕ

«Ραχοκοκαλιά της ανάπτυξης» χαρακτήρισε την τοπική αυτοδιοίκηση από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης και τόνισε: «Οι δήμοι λειτουργούν κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Με τεράστιες περικοπές πόρων και έλλειψη προσωπικού προσπαθούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών».

Ο κ. Γ. Πατούλης χαρακτήρισε «απαραίτητο να απεμπλακεί η τοπική αυτοδιοίκηση από άγονες κηδεμονίες και γραφειοκρατικές σκοπέλους προκειμένου να συμβάλλει με όσα μέσα διαθέτει στην ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας. Οι προτάσεις που καταθέτουμε στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων έχουν στόχο τη λειτουργική αυτονομία και την οικονομική ανεξαρτησία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», εξήγησε.

Αναφερόμενος στα βασικά οικονομικά και θεσμικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ εστίασε στην ανάγκη εμπρόθεσμης καταβολής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, στην επαναξιολόγηση του Καλλικράτη, στις ελλείψεις προσωπικού στους Δήμους αλλά και στην ανάγκη ανεύρεσης ενός αποτελεσματικού μοντέλου φορολογικής αποκέντρωσης.

Επιπρόσθετα επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει μία αποτελεσματική νομοθετική αντιμετώπιση του ζητήματος με τη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων, ενώ αναφορά έκανε και στο ΕΣΠΑ, με την επισήμανση ότι Αυτοδιοίκηση διεκδικεί τη διαχείριση κονδυλίων προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, στο ρόλο που απαιτείται να έχει η αυτοδιοίκηση σε αναπτυξιακό επίπεδο, ενώ επισημάνθηκε και η ανάγκη ομαλής λειτουργίας των κοινωνικών δομών.

Σημειώνεται ότι ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως οι προτάσεις της ΚΕΔΕ θα εξετασθούν στο πλαίσιο της κατάρτισης του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass