Ζωή κάτω από τη γέφυρα…

Δημοσίευση: 26 Ιουλ 2016 12:02

Μιλά σπαστά ελληνικά και τις τελευταίες ημέρες ζει κάτω από τη γέφυρα του Αλκαζάρ.

Ένας παλιός, βρόμικος, «ταλαιπωρημένος» από τα χρόνια και τη χρήση καναπές και ένα ξύλινο άβολο και σκληρό παγκάκι είναι τα κρεβάτια της και ο κόσμος της όλος. Είναι από τη Βουλγαρία, χωρίς να αποκαλύπτει άλλα στοιχεία για τους λόγους που την οδήγησαν να αφήσει τη χώρα της, το σπίτι της, ίσως την οικογένειά της και να βρεθεί άστεγη πια στην κοίτη του Πηνειού ποταμού.

Πρόκειται για μια γυναίκα 55 με 60 ετών, όσοι περνούν για τον περίπατό τους το ξημέρωμα κάτω από την κεντρική γέφυρα του ποταμού σίγουρα θα την έχουν δει. Έχει κολλήσει τον καναπέ της στο βρόμικο και καυτό τσιμέντο της γέφυρας.

Η κοινωνική υπηρεσία του Δήμου Λαρισαίων βρέθηκε στο σημείο και επιχείρησε να πλησιάσει τη γυναίκα προκειμένου να τη βοηθήσει. Όπως αναφέρει η κοινωνική λειτουργός του Συμβουλευτικού Σταθμού του Δήμου «ήταν δύσκολη η προσπάθεια προσέγγισης της συγκεκριμένης γυναίκας. Την ενημέρωσα ωστόσο ότι μπορούμε να της παρέχουμε φαγητό, καθαρά ρούχα και σπίτι για να μείνει διότι δεν είναι ανθρώπινες συνθήκες αυτές, ο καναπές στην κοίτη ενός ποταμού». Ο Δήμος μέσω των κοινωνικών του υπηρεσιών δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες που έχουν ανάγκη να εξυπηρετούνται είτε από τη δομή του ξενώνα αστέγων είτε μόνο από το συσσίτιο.

Την ίδια ώρα όμως ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων, Δημήτρης Δεληγιάννης, απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες όταν γνωρίζουν, βλέπουν, έρχονται σε επαφή με συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, που ζουν στο δρόμο, που χρειάζονται μια στέγη για να περάσουν το βράδυ τους να επικοινωνούν με τον Συμβουλευτικό Σταθμό του Δήμου. Τα τηλέφωνα που μπορεί να επικοινωνεί κάποιος είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο είναι το 2410680220, 2410680243 και το 6970236181. «Ας αποθηκεύσουμε όλοι μας στα κινητά μας τηλέφωνα τους τηλεφωνικούς αριθμούς του Συμβουλευτικού Σταθμού προκειμένου να ενημερώνουμε τους αρμόδιους όταν πέφτει στην αντίληψή μας πως κάποιος συνάνθρωπός μας έχει ανάγκη. Οποιαδήποτε ημέρα, οποιαδήποτε ώρα πάντα υπάρχει κάποιος που μπορεί να βοηθήσει όσους έχουν ανάγκη, όσους μας χρειάζονται. Γιατί σε όλους αξίζουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης».

Ο ΞΕΝΩΝΑΣ

Ο ξενώνας αστέγων λειτουργεί καθημερινά στην οδό Παναγούλη ως υπνωτήριο. Όσοι επιθυμούν να περάσουν εκεί το βράδυ τους θα πρέπει να είναι στο χώρο από τις 7 το απόγευμα που ανοίγουν οι πόρτες έως τις 9 το βράδυ που κλείνουν. Στη συνέχεια η πόρτα κλειδώνει και ανοίγει πάλι στις 7 το πρωί. Έχουν θεσπιστεί κανόνες τους οποίους πρέπει κάποιος να ακολουθήσει προκειμένου να φιλοξενηθεί στον ξενώνα. Οι ενδιαφερόμενοι κάνουν ιατρικές και ψυχιατρικές εξετάσεις, μπάνιο, ενώ έχουν τη δυνατότητα να πλύνουν και να στεγνώσουν τα ρούχα τους. Συγχρόνως όλοι σιτίζονται από το συσσίτιο του Δήμου Λαρισαίων. Κατά τη διάρκεια της νύχτας και για λόγους ασφαλείας των φιλοξενουμένων και του προσωπικού υπάρχει φύλακας ενώ λειτουργεί και η τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης όλο το εικοσιτετράωρο. Παράλληλα, σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ – ΕΞΟΔΟΣ και με το πρόγραμμα «Προαγωγή Αυτοβοήθειας» του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έχουν γίνει σύμφωνα συνεργασίας προκειμένου να αντιμετωπίζονται και οι περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν προβλήματα εξάρτησης.

Την εποπτεία της δομής έχουν οι κοινωνικοί λειτουργοί Κερασία Δαλακώνη, Βάσω Δουβλατανιώτη και Αντιγόνη Μπουχώρη.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass