ΜΕ 96 ΥΠΕΡ ΚΑΙ 155 ΚΑΤΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Απορρίφθηκε η πρόταση για Εξεταστική για το Plan X

Δημοσίευση: 27 Ιουλ 2016 0:48

ΑΘΗΝΑ

Οπως αναμενόταν, η πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με το Plan X της κυβέρνησης δεν πέρασε από τη Βουλή.

Συνολικά ψήφισαν 271 βουλευτές, με τους 96 να τάσσονται υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής, 155 να τάσσονται κατά και 20 παρών.

Η συζήτηση στη Βουλή έγινε δίχως τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επέλεξε να μην συγκρουστεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος δεσμεύθηκε ότι θα γίνει εξεταστική επιτροπή για τον Γιάνη Βαρουφάκη όταν η ΝΔ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

«Φοβάστε κάτι κ.κ. συνάδελφοι; Δεν θέλετε να μάθετε τι πραγματικά έγινε αυτούς τους 6 μήνες; Η απουσία του Αλέξη Τσίπρα από τη συζήτηση προκαλεί εύλογα ερωτήματα. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι όσο απομακρυνόμαστε από τα τραγικά γεγονότα του 2015 τόσο λιγότερη θα είναι η ανάγκη να διερευνήσουμε τι έγινε. Φτάσαμε κοντά σε μία εθνική τραγωδία το 2015», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΝΔ.

Από τη συνεδρίαση πάντως δεν έλειψαν και οι εντάσεις, με το θερμόμετρο να ανεβαίνει κατακόρυφα, έπειτα από την ειρωνική αναφορά του Ευκλείδη Τσακαλώτου στα «δύσκολα παιδικά χρόνια» του κ. Μητσοτάκη. Ακολούθησε πανδαιμόνιο, με τους βουλευτές της ΝΔ να αντιδρούν έντονα και τον υπουργό Οικονομικών να μπαίνει σε αντιπαράθεση τόσο με τον Αδωνι Γεωργιάδη όσο και με τον Κώστα Τζαβάρα.

Πιο συγκεκριμένα,αφορμή στάθηκε ένα ειρωνικό σχόλιο του Ευκλείδη Τσακαλώτου για τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Τσακαλώτος ξεκίνησε την παρέμβασή του λέγοντας: "Ο αρχηγός σας λόγω της δύσκολης παιδικής ηλικίας δεν έχει διαβάσει καλά το Ρουσσώ", αναφερόμενος στα όσα είχε δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης προ ημερών, ότι έξι μηνών ήταν πολιτικός κρατούμενος.

Αμέσως ξέσπασαν σε έντονες αντιδράσεις από βουλευτές της ΝΔ, που επιτέθηκαν στον υπουργό, ο οποίος με τη σειρά του άρχισε να φωνάζει: "Άντε φύγε από εδώ, είσαι η πεμπτουσία του γελοίου. Το απόσταγμα", ενώ ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης προσπαθούσε μάταια να ηρεμήσει τα πνεύματα λέγοντας στον υπουργό να μην χρησιμοποιεί "προσωπικές αναφορές και χιούμορ".

Παράλληλα, ακουγόταν από τα έδρανα της ΝΔ, από τον κ. Τζαβάρα, "μάθε ελληνικά πρώτα" γεγονός που εξόργισε τον κ. Τσακαλώτο.

Ο υπουργός σχολίασε ότι δέχθηκε επίθεση για τα ελληνικά του, όπως είχε δεχθεί από βουλευτή της Χρυσής Αυγής.

Ο κ. Δένδιας πήρε το λόγο ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και κατηγόρησε τον κ. Τσακαλώτο για ειρωνεία και αγοραίο ύφος, τον ρώτησε εάν τελείωσε το παραλήρημα και είπε:

"Ειρωνευτήκατε τον αρχηγό της ΝΔ. Στη δική σας ιδεοληψία κατά της δικτατορίας πολέμησε μόνο η αριστερά. Ο κ.Μητοστάκης βρέφος έξι μηνών εξαιτίας του πατέρα του βρέθηκε με όλη την οικογένεια του σε κατ’ οίκον περιορισμό. Ο κ.Μητσοτάκης ήταν κρατούμενος αβάπτιστος, βρέφος".

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Νωρίτερα, στα ύψη ανέβηκε το πολιτικό θερμόμετρο στη Βουλή, με τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αντιδρούν έντονα, φωνάζοντας και διαμαρτυρόμενοι, όταν ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έδωσε το λόγο στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο προκειμένου να δώσει ορισμένες διευκρινήσεις πάνω στα όσα είχε υποστηρίξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μάταια ο πρόεδρος της Βουλής προσπαθούσε να ηρεμήσει τα πνεύματα και να προσπαθεί να συνεχιστεί κανονικά η συζήτηση, ενώ ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας έκανε λόγο για παραβίαση του κανονισμού και πρωτοφανή διαδικασία.

"Δεν θα διευθύνουμε από κοινού τη συζήτηση. Ο υπουργός έχει δικαίωμα να πάρει το λόγο και να απαντήσει. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς συμπεριφέρεστε έτσι, κ. Τζαβάρα. Δεν σας τιμά αυτό που κάνετε", τόνισε ο κ. Βούτσης.

Οι παραινέσεις του δεν έφεραν αποτέλεσμα και οι βουλευτές της ΝΔ συνέχιζαν να διαμαρτύρονται.

"Αν σας δώσω τα πρακτικά των τεσσάρων προηγούμενων συζητήσεων για Εξεταστικές, θα δείτε ότι υπήρχε η δυνατότητα και αναπτυσσόταν διάλογος με υπουργούς. Σας παραπέμπω στα πρακτικά των τεσσάρων τελευταίων συνεδριάσεων…", επέμεινε.

Το ίδιο επέμειναν και οι βουλευτές της ΝΔ.

"Μας προσβάλλετε. Είστε πρόεδρος εσείς της Βουλής; Πρώτη φορά στην ιστορία του Κοινοβουλίου συμβαίνει αυτό..", ανέφερε ο κ. Τζαβάρας.

"Αφήστε τα επεισόδια. Ελάτε τώρα που σας προσβάλω. Είναι ντροπή σας. Φοβάμαι ότι έχετε την αλαζονεία της μονοκομματικής αντίληψης. Θεωρούσατε ότι απ’ αυτή την έδρα θα μπορούσε να διευθετηθεί η διαδικασία μόνο για τα συμφέροντα ορισμένων. Κάνετε λάθος. Αν ως παράταξη έχετε οποιοδήποτε πρόβλημα διευθέτησης των διαδικασιών, να υποβάλετε μομφή. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Τη διαδικασία θα τη διευθύνω εγώ, όχι μαζί" αντέτεινε ο κ. Βούτσης και έδωσε τον λόγο για λίγα λεπτά στον υπουργό Οικονομικών, όπου ακολούθησε η αντιπαράθεση με τον κ. Μητσοτάκη.

Ο Ι. ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

Κίνηση τακτικισμού χαρακτήρισε την πρόταση της ΝΔ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης κατά τη συζήτηση για την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διαπραγμάτευση το πρώτο εξάμηνο του 2015.

«Η κρίση για εσάς αρχίζει από τη στιγμή που ο λαός επέλεξε το ΣΥΡΙΖΑ για κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Δραγασάκης και κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «για κατά συνθήκη ψεύδη».

«Μας εγκαλείτε γιατί θελήσαμε να σταματήσουμε το λάθος το δικό σας και το πρόγραμμα καταστροφής που είχατε υπογράψει. Η κυβέρνηση δέχθηκε ένα πόλεμο με ασύμμετρα μέσα. Έδωσε μια μάχη σε έναν πόλεμο που δεν έχει τελειώσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης.

«Το 2015 ήταν μια μάχη σε ένα πόλεμο που δεν έχει τελειώσει. Ήταν ένας πόλεμος με επίδικο τη δημοκρατία στο επίπεδο της Ευρώπης για την επίτευξη μας συμφωνίας που θα ενσωμάτωνε τη βούληση του ελληνικού λαού με τη δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία», ανέφερε στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης κατά τη συζήτηση για την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

Ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ότι «ο πόλεμος αυτός έγινε με ασύμμετρα μέσα από ένα ξεκάθαρο εκβιασμό με όπλο την οικονομική ασφυξία» και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι και δικές της δυνάμεις συμμετείχαν στον ασύμμετρο αυτό πόλεμο στοιχηματίζοντας στην "αριστερή παρένθεση".

«Ποιος ευθύνεται για την οικονομική ασφυξία;», διερωτήθηκε. «Ο ΣΥΡΙΖΑ που ανέλαβε αρχές Φεβρουαρίου του 2015; Προσπαθείτε να γίνετε κατήγοροι αλλά είστε κατηγορούμενοι», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και προσέθεσε ότι η οικονομική "ασφυξία" του Φλεβάρη του 2015 δεν "έτυχε", αλλά ήταν προϊόν σχεδίου.

«Το ομολόγησε άλλωστε λίγο καιρό πριν ο κ. Σαμαράς», ανέφερε και υπογράμμισε «ότι δεν επένδυσε στην κατάρρευση της χώρας όλη η τότε κυβέρνηση του κ. Σαμαρά, αλλά μέρος της».

Συνεχίζοντας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι «το δήθεν success story Σαμαρά το 2014 στήθηκε με δανεικά, "στεγνά" ταμεία και προετοιμασία οικονομικής ασφυξίας για την κυβέρνηση» και πως το 2015 η ελληνική κυβέρνηση κλήθηκε να διαχειριστεί μια δύσκολη κατάσταση μ' ένα κράτος "αθωράκιστο" αλλά κι εν μέρει "διαβρωμένο".

«Η ΝΔ είναι σε κρίση ταυτότητας. "Αντιλαικίζει" λαϊκίζοντας, καμώνεται τη φιλελεύθερη ούσα συντηρητική. Μιλά για το αύριο με όρους του χθες», υπογράμμισε ο κ. Δραγασάκης.

«Εμείς σχεδιάζουμε ήδη το μέλλον, προετοιμαζόμενοι για τις μάχες που μας περιμένουν. Αφήνουμε τη ΝΔ πίσω στο "χθες"» τόνισε καταλήγοντας ο κ. Δραγασάκης και ζήτησε από τη Βουλή να καταψηφίσει την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

Έντονη αντίδραση προκάλεσαν στην Τράπεζα της Ελλάδας τα όσα είπε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στη Βουλή σχετικά με το πώς πληρώθηκε πέρσι η δόση του ΔΝΤ στο παρά πέντε και αποφεύχθηκε η χρεοκοπία.

Πηγές της ΤτΕ διαψεύδουν κατ' αρχάς ότι ο Γ. Στουρνάρας έριξε την ιδέα να μαζευτούν τα αποθεματικά των Ταμείων τονίζοντας ότι "ο Διοικητής της ΤτΕ ουδέποτε εισηγήθηκε χρήση των αποθεματικών των ασφαλιστικών Ταμείων για να πληρωθεί η δόση".

Αντίδραση προκάλεσε, όμως και η αναφορά του Γ. Δραγασάκη περί μυστικού λογαριασμού από τον οποίο τελικά πληρώθηκε το ΔΝΤ. "Ο λογαριασμός ήταν και είναι λογαριασμός του Ελληνικού Δημοσίου και όχι της Τράπεζας της Ελλάδας. Ο Διοικητής εισηγήθηκε απλώς τη χρήση αυτού του λογαριασμού" σημειώνουν οι ίδιες πηγές, καρφώνοντας όσους διαπραγματεύονταν πέρσι με τους Θεσμούς έχοντας άγνοια βασικών παραμέτρων και λεπτομερειών του "παιχνιδιού".

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass