ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΓΕΙΩΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Πίεση για τους 8, έρευνες για άλλους δυο

* Αφαντοι ο στρατιωτικός και ο ναυτικός ακόλουθος στην Ελλάδα

Δημοσίευση: 10 Αυγ 2016 23:52

ΑΘΗΝΑ

Την έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών, που έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη με ελικόπτερο τις πρώτες ώρες μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα, ζητά η Αγκυρα.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης, όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, έστειλε το αίτημα έκδοσης στο τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης χθες , Τετάρτη, προκειμένου αυτό να σταλεί στις ελληνικές αρχές. Την ίδια ώρα, τουρκικά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για εξαφάνιση δύο στελεχών της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το οκτασέλιδο αίτημα, οι 8 στρατιωτικοί κατηγορούνται για παραβίαση του συντάγματος, διά της βίας, απόπειρα δολοφονίας του προέδρου της χώρας, εγκλήματα κατά του νομοθετικού οργάνου και την κυβέρνηση και κλοπή.

«Οι οχτώ ύποπτοι επιβιβάστηκαν στο ελικόπτερο Black Hawk που ανήκει στην αεροπορική βάση Σαμαντούρα και προσγειώθηκαν σε περιοχή της Κωνσταντινούπολης. Οι ύποπτοι, οι οποίοι έκαναν τηλεφωνήματα ενώ βρίσκονταν εκεί, απογειώθηκαν ξανά στις 16 Ιουλίου στις 10:40 π.μ. και προσγειώθηκαν στην Ελλάδα», αναφέρει το αίτημα έκδοσης σύμφωνα με την Hurriyet, επισημαίνοντας ότι οι ένοπλοι αξιωματικοί έκλεψαν το ελικόπτερο τη νύχτα.

Ακόμη, αναφέρεται ότι αφαιρέθηκε η συσκευή που ήταν μέρος του αναμεταδότη, που δίνει πληροφορίες για το υψόμετρο, όπως και ότι διαγράφηκαν όλοι οι στρατιωτικοί κωδικοί και τα αρχεία πτήσης του ελικοπτέρου, μετά από την προσγείωση στην Κωνσταντινούπολη.

Το αίτημα έκδοσης ακόμη αναφέρει ότι οι ύποπτοι αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης, από 5 έτη έως και ισόβια για τα εγκλήματά τους.

Οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί δεν έχουν περάσει ακόμη από την Επιτροπή Ασύλου στην Ελλάδα, κάτι που αναμένεται στις 19 Αυγούστου, μετά από δύο αναβολές.

ΑΦΑΝΤΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΣ

Εν τω μεταξύ εξαφανίστηκαν από προσώπου Γης μαζί με τις οικογένειές τους ο στρατιωτικός και ο ναυτικός ακόλουθος της Τουρκίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου στο Διαδίκτυο.

Για τους δύο τούρκους αξιωματικούς υπήρχαν από την τουρκική πλευρά υπόνοιες ότι πρόσκεινται  στους πραξικοπηματίες που ανεπιτυχώς επιχείρησαν να καταλάβουν την εξουσία στη γειτονική χώρα στις 15 Ιουλίου.

Η Αγκυρα φέρεται, μάλιστα, να είχε ζητήσει από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών την απόσυρση της διπλωματικής διαπίστευσής τους, αίτημα το οποίο, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ικανοποιήθηκε αυθημερόν από την ελληνική πλευρά, στις 7 Αυγούστου.

Πρόκειται για τον στρατιωτικό ακόλουθο, συνταγματάρχη Ιλχάν Γιασιτλί και τον ναυτικό ακόλουθο, πλοίαρχο Χαλίς Τουντς. Μαζί τους χάθηκαν τα ίχνη και των μελών των οικογενειών τους, συνολικά οκτώ ατόμων.

Η ακριβής ημερομηνία που εξαφανίστηκαν οι δύο αξιωματικοί και οι οικογένειες τους δεν είναι γνωστή. Στις 29 Ιουλίου πάντως δεν εμφανίστηκαν στην προγραμματισμένη ΝΑΤΟϊκή εκδήλωση στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας, στην οποία ήταν προσκεκλημένοι.

Εξάλλου, τούρκος υποναύαρχος σε αποστολή του ΝΑΤΟ στο Νόρφολκ των Ηνωμένων Πολιτειών φέρεται να ζήτησε άσυλο, αφού ασκήθηκε δίωξη εις βάρος του στην Τουρκία και απεπέμφθη από τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Πρόκειται για τον υποναύαρχο Μουσταφά Ζεκί Ουγκουρλού, σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από τις τουρκικές αρχές.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass