ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗΣ: ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΕΛΣΤΑΤ

Προκαταρκτική εξέταση για το έλλειμμα του 2009

* Πλήρης ευθυγράμμιση ΔΝΤ και Κομισιόν στην υπόθεση Γεωργίου

Δημοσίευση: 02 Σεπ 2016 9:58

ΑΘΗΝΑ

Προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για την υπόθεση του ελλείμματος του 2009, με αφορμή δημοσιεύματα.

Την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, προκάλεσαν δύο δημοσιεύματα της εφημερίδας «Δημοκρατία», τα οποία αναφέρονται σε παρασκηνιακές κινήσεις σχετικά με το έλλειμμα του 2009.

Με αφορμή αυτά τα δημοσιεύματα, η κ. Δημητρίου παρήγγειλε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλία Ζαγοραίο, τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Τα δημοσιεύματα, τα οποία διαβιβάστηκαν ήδη στον κ. Ζαγοραίο, έχουν ημερομηνία 29 και 31 Αυγούστου 2016. Το πρώτο φέρει τον τίτλο «Αλλοιώστε το έλλειμμα γρήγορα και σιωπηρά» και το δεύτερο «Οι δύο διαρρήξεις για τα ντοκουμέντα φωτιά - Η συνωμοσία της Eurostat που έχει και ποινικές ευθύνες».

Με την παραγγελία της προς τον κ. Ζαγοραίο, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητά να ερευνηθεί το περιεχόμενο των επίμαχων δημοσιευμάτων και εάν έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα εγκλήματα.

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση του ελλείμματος πρόσφατα είχε αναιρεθεί η απαλλαγή του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, ως προς την κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος για αλλοίωση των στοιχείων του ελλείμματος του 2009. Πλέον, τον τελικό λόγο για την υπόθεση Γεωργίου έχει το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, το οποίο θα επανεξετάσει την υπόθεση.

ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗΣ: ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ

 «Η κυβέρνηση έχει πλήρη εμπιστοσύνη στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat. Η συμφωνία του Ιουνίου εγγυάται και προστατεύει την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ» δήλωσε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «ξεκινά μεγάλη προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων πιλοτικά από τα υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας και Πολιτισμού» με στόχο «μία μεγάλη εξοικονόμηση πόρων που σύντομα θα επιτρέψει να μειώσουμε τους φόρους και να αυξήσουμε τον κοινωνικό προϋπολογισμό».

Ο Γ. Χουλιαράκης ανακοίνωσε ότι το 2016 «θα κλείσει με το πρωτογενές πλεόνασμα που προβλέπεται».

Αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα που είναι πάνω από το απαιτούμενο πλεόνασμα των 875 εκατ. ευρώ θα δοθούν από την κυβέρνηση στην οικονομία -υπενθυμίζεται ότι σήμερα η κυβέρνηση έχει πετύχει τέσσερις φορές μεγαλύτερο πλεόνασμα από αυτό που απαιτείται.

Aναφερόμενος στο ζήτημα της ανάπτυξης ο Γ. Χουλιαράκης επiσήμανε ότι «η ελληνική οικονομία βγήκε από την ύφεση το δεύτερο τρίμηνο του 2016», αλλά ξεκαθάρισε ότι «δεν πανηγυρίζουμε. Δεν μπορεί να πανηγυρίζουμε όταν η οικονομία παραμένει σε στασιμότητα, έστω και μετά από μία βαθιά ύφεση. Η αντιπολίτευση όμως πρέπει να φέρεται πιο υπεύθυνα και να μην λέει ότι βαθαίνει η ύφεση».

«Η εικόνα της οικονομίας είναι συμβατή με την πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών για τέλος της ύφεσης στο μέσο του 2016 και αρχή ανάκαμψης. Είναι εικόνα που πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό; Αναμφίβολα όχι» ανέφερε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι «η πρόβλεψη πολλών διεθνών ιδιωτικών φορέων ήταν στην αρχή του χρόνου για ύφεση 1,5% - 2%. Και η ΕΛΣΤΑΤ προέβλεπε ύφεση 1,2% στο εξάμηνο. Όμως η οικονομία αποδείχθηκε πολύ πιο ανθεκτική και η ύφεση στο εξάμηνο ήταν 0,9%».

Ακόμη σημείωσε ότι «η μόνη ρεαλιστική στόχευση για ανάπτυξη της τάξης του 2% είναι η προσέλκυση ξένων ιδιωτικών επενδύσεων. Αυτό σημαίνει θεσμικές τομές και στην αγορά και στην οικονομία και στη Δικαιοσύνη».

ΔΝΤ ΣΥΜΠΛΕΕΙ ΜΕ ΕΕ

Εν τω μεταξύ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τάχθηκε στο πλευρό της Κομισιόν στο ζήτημα της ΕΛΣΤΑΤ και του Ανδρέα Γεωργίου, λέγοντας πως «συμμερίζεται πλήρως» τις ανησυχίες που εξέφρασε η Επιτροπή. «Πρέπει να προστατευτεί η συντελεσθείσα πρόοδος» στην απεικόνιση στατιστικών στοιχείων, σημείωσε το ΔΝΤ.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις ανέφερε πως η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέκσου αναμένεται θα βρεθεί στην Αθήνα περί τα μέσα Σεπτεμβρίου, πιθανότατα στις 12. Η σχετική διαδικασία, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο εβδομάδες, ενώ τα ευρήματα θα αξιοποιηθούν αργότερα στη διαδικασία της αξιολόγησης της οικονομίας του προγράμματος και της μελέτης για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Ερωτηθείς για το θέμα ΕΛΣΤΑΤ-Γεωργίου, ο κ. Ράις είπε πως, παρόλο που το ΔΝΤ δεν σχολιάζει υποθέσεις οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της δικαστικής διερεύνησης, υπογράμμισε ότι συμμερίζεται πλήρως τις ανησυχίες που διατύπωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην επιστολή της προς την ελληνική κυβέρνηση.

Ο ίδιος υπερασπίστηκε την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην απεικόνιση των στατιστικών δεδομένων της χώρας από την ΕΛΣΤΑΤ από το 2010 και εντεύθεν.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, από το 2010 και μετά, η ποιότητα των στατιστικών στοιχείων έχει βελτιωθεί σημαντικά, καθώς έχει πραγματοποιηθεί αξιόλογη πρόοδος στον τομέα αυτό.

Ο ίδιος τόνισε ότι είναι σημαντικό «να προστατεύσουμε την πρόοδο αυτή που έχει συντελεστεί [στην απεικόνιση των στατιστικών στοιχείων] καθώς η ακρίβεια των στατιστικών στοιχείων αποτελεί κρίσιμο στοιχείο και προϋπόθεση για τη χρηματοδοτική συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου» στο νέο ελληνικό πρόγραμμα.

Για τον κ. Γεωργίου, υποστήριξε ότι είναι πρώην στέλεχος του Ταμείου, επιφυλάχθηκε, ωστόσο να εξετάσει κατά πόσο είχε παραιτηθεί από το 2010, όταν ανέλαβε την ηγεσία της ΕΛΣΤΑΤ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass