Χαρακόπουλος: Ανάπτυξη με ρυθμούς …αραμπά δεν γίνεται!

Δημοσίευση: 02 Σεπ 2016 18:29

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιδεικνύει αποφασιστικότητα μόνον όταν πρόκειται να ευνοήσει συγκεκριμένες ομάδες και πρόσωπα που την υποστηρίζουν και όταν επιδιώκει την επικοινωνιακή χειραγώγηση της κοινωνίας.

Παντού αλλού, και ιδιαίτερα στην οικονομία που υποφέρει από την παρατεταμένη ύφεση, πάει κυριολεκτικά με τον αραμπά! Γι’ αυτό και δεν προκαλεί καμία έκπληξη η άπνοια που καταγράφεται σε όσα έπρεπε να έχουν γίνει για να λειτουργήσει ο κολοβός και γραφειοκρατικός αναπτυξιακός νόμος που πρόσφατα ψηφίστηκε». Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή σχετική ερώτηση που συνυπογράφει με πρώτη υπογράφουσα τη βουλευτή Β΄ Αθηνών κ. Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου.

Η ερώτηση απευθύνεται στον υπουργό Οικονομίας κ. Γεώργιο Σταθάκη, καλώντας τον να απαντήσει σε μια σειρά από καίρια ερωτήματα που έχουν σχέση με τον αναπτυξιακό νόμο 4399/2016.

Οι ερωτώντες βουλευτές αναφέρουν ότι «για να ενεργοποιηθεί ο παραπάνω αναπτυξιακός νόμος απαιτείται η έκδοση περίπου 30 Υπουργικών Αποφάσεων, οι περισσότερες από τις οποίες είναι Κοινές, καθώς και η έκδοση 8 Προκηρύξεων για τα επιμέρους καθεστώτα ενισχύσεων. Επίσης, στο νόμο προβλέπεται η κατάρτιση οδηγών/εγχειριδίων υποστήριξης των προβλεπόμενων διαδικασιών, καθώς και η σύσταση διαφόρων Επιτροπών, όπως η Επιτροπή Αξιολόγησης Επενδυτικών Σχεδίων, η Επιτροπή Εξέτασης των Ενστάσεων, η Επιτροπή Διαχείρισης Μητρώων και Ελέγχου Διαδικασιών, η Επιτροπή Αξιολόγησης των Ολοκληρωμένων Επενδυτικών Προγραμμάτων και των Μεμονωμένων Επενδυτικών Σχεδίων».

Ταυτόχρονα, υπενθυμίζουν ότι είχαν «επισημάνει κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή, ότι ο παραπάνω αναπτυξιακός νόμος είναι γραφειοκρατικός και θα δυσχεράνει την απορρόφηση κονδυλίων. Στις 06.06.2016 ο κ. Σταθάκης σε συνέντευξη τύπου ισχυρίστηκε, ότι σε ένα τρίμηνο θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι υπουργικές και λοιπές αποφάσεις που απαιτούνται μετά την ψήφιση του νόμου. Στις 27.07.2016 ο κ. Σταθάκης σε συνέντευξη τύπου επανέλαβε, ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα είναι σε πλήρη εφαρμογή τον επόμενο Σεπτέμβριο. Στις 14.06.2016 ο κ. Σταθάκης στην Ολομέλεια της Βουλής δεσμεύτηκε, ότι με το νέο σύστημα θα επιταχυνθεί η διαδικασία αξιολόγησης των επενδύσεων, των οποίων εκκρεμεί η χρηματοδότηση από τους παλαιούς επενδυτικούς νόμους».

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι «πρέπει να αποδεσμευτούν άμεσα πόροι για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης» γι’ αυτό και καλούν τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει:

  1. Αν έχουν εκδοθεί διοικητικές πράξεις, από εκείνες που απαιτούνται προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος αναπτυξιακός νόμος και αν ναι, ποιες;
  2. Πότε θα εκδοθούν οι 8 προκηρύξεις για τα επιμέρους καθεστώτα ενισχύσεων;
  3. Αν έχουν συσταθεί επιτροπές και αν ναι, ποιες;
  4. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η αξιολόγηση των επενδύσεων, η χρηματοδότηση των οποίων εκκρεμεί από τους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους και ποιος είναι ο προγραμματισμός για τις παραπάνω ενέργειες;
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass