Δεκαήμερο εντατικών διαβουλεύσεων για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη

Δημοσίευση: 18 Σεπ 2016 20:25

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας της τριμερούς συνάντησης του Μπαν Γκι-μουν με τους Ν.Αναστασιάδη και Μ.Ακιντζί, η οποία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου. Συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα θα έχει αύριο ο κ. Αναστασιάδης.

Ο κ. Αναστασιάδης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει στον ΓΓ του ΟΗΕ το πλαίσιο των θέσεων του επί των «ανοιχτών» θεμάτων της διαπραγμάτευσης και να συζητήσει τρόπους ενεργότερης εμπλοκής του στις συνομιλίες, βάσει και της κοινής επιθυμίας των δύο ηγετών, όπως αυτή εκφράστηκε σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Αναστασιάδης, σύμφωνα με στενό συνεργάτη του, θα κάνει σαφές στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι η ενεργότερη εμπλοκή και βοήθεια του «δεν θα έχει σε καμία περίπτωση τον χαρακτήρα επιδιαιτησίας και ότι ο επιθυμητός στόχος για λύση του Κυπριακού μέχρι και το τέλος του 2016 δεν συνιστά και χρονοδιάγραμμα».

Τη Δευτέρα, ο κ. Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον αιγύπτιο Πρόεδρο, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, και τον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Τις επόμενες μέρες θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, και με τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι.

Ο πρόεδρος της Κύπρου αναμένεται να προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση στις 22 του μήνα και στη συνέχεια θα παραθέσει συνέντευξη Τύπου.

Κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη θα έχει και σημαντικές επαφές με οικονομικούς παράγοντες, όπως τον αντιπρόεδρο της Τράπεζας Κύπρου, τον πρόεδρο της Exxon Mobile και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου Libra Group, Γεώργιο Λογοθέτη.

Θα μιλήσει επίσης σε εκδήλωση της αμερικανο-εβραϊκής Επιτροπής, θα έχει συνάντηση με την ηγεσία της Ομοσπονδίας Κυπρο-Αμερικανικών Οργανισμών, και την Παρασκευή το βράδυ θα μιλήσει στο ετήσιο δείπνο της, ενώ θα έχει συνάντηση και με τον αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, στην έδρα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Στις 27 του μηνός ο κ. Αναστασιάδης θα συναντηθεί στο Λονδίνο με την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, και στις 28 Σεπτεμβρίου θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.

Στο μεταξύ, οι μελέτες του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και τα κείμενα αναμένεται να οριστικοποιηθούν περί τα τέλη Σεπτεμβρίου - αρχές Οκτωβρίου. Με τις μελέτες αυτές τα εμπλεκόμενα μέρη θα μπορούν να κινηθούν στο θέμα της χρηματοδότησης της λύσης με βάση στοιχεία και δεδομένα.

Ο εκπρόσωπος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Άιντε, σε δηλώσεις του μετά την προχθεσινή συνάντηση των δύο ηγετών, είχε επισημάνει ότι στις επαφές στη Νέα Υόρκη και την κοινή συνάντηση των δύο ηγετών με τον γγ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν «σίγουρα θα συζητηθούν τα πάντα, στα οποία περιλαμβάνονται και τρόποι για την οικονομική στήριξη της λύσης».

Ο διεθνολόγος Τουμάζος Τσελεπής, μέλος της ελληνοκυπριακής διαπραγματευτικής ομάδας και επικεφαλής του Γραφείου Κυπριακού της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, διατύπωσε την εκτίμηση ότι «χωρίς περαιτέρω πρόοδο στο περιουσιακό, με τα σημερινά δεδομένα, δύσκολα μπορούμε να προχωρήσουμε παρακάτω».

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Αλήθεια» ο κ. Τσελεπής, αναφερόμενος στο δελτίο Τύπου των δύο ηγετών της 14ης Σεπτεμβρίου, επισήμανε ως πιο σημαντικό στοιχείο την πρόθεση για περισσότερη προσωπική εμπλοκή του γγ των Ηνωμένων Εθνών στη διαδικασία.

Επίσης, σημείωσε ότι σε περίπτωση δημοψηφίσματος «ουδείς έχει το δικαίωμα να ωραιοποιεί ή να δαιμονοποιεί τα δεδομένα, προκειμένου να επιβάλει τις δικές του πολιτικές απόψεις». Ο κ. Τσελεπής προσέθεσε ότι είναι πολύ σημαντική και καθοριστική η σωστή ενημέρωση, «ώστε οι πολίτες, πριν αποφασίσουν να είναι πλήρως και σωστά ενημερωμένοι».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass