Αμανατίδης: Ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός προσφέρει και συνεχίζει

Δημοσίευση: 21 Σεπ 2016 23:42

‘Ως άξιους συνεχιστές μιας ιστορικής και ένδοξης ομογενειακής κληρονομιάς" ευχαρίστησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης εκ μέρους της ελληνικής Πολιτείας, «για όλα όσα ο ευεργέτης Αιγυπτιώτης Ελληνισμός έχει προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει στην Πατρίδα» σε χαιρετισμό που απηύθυνε στην Ελληνική Κοινότητα Καϊρου η οποία του επιφύλαξε θερμή εκδήλωση κατά την πρώτη μέρα, σήμερα, της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αίγυπτο.

Μια διήμερη επίσκεψη που αποσκοπεί στις στενότερες επαφές με την ελληνική Ομογένεια, το Πατριαρχείο, αλλά και στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Αιγύπτου.

Ο κ. Αμανατίδης δήλωσε εντυπωσιασμένος από την οργάνωση, το πολυσχιδές έργο και την πολύπλευρη δραστηριότητα της Κοινότητας αλλά και όλων των παροικιακών Σωματείων, προέδρους και μέλη των οποίων είχε την ευκαιρία να γνωρίσει, επισκεπτόμενος νωρίτερα το Πολιτιστικό Κέντρο και την Αχιλλοπούλειο και Αμπέτειο Σχολή, όπου συνομίλησε με μαθήτριες και μαθητές και συνεχάρη τη διοίκηση, το προσωπικό, τους φορείς και τους εκπαιδευτικούς για τις προσπάθειες που καταβάλλουν για τη διατήρηση και τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού. Ειδικότερα στο Πολιτιστικό Κέντρο ο κ. Αμανατίδης έλαβε μέρος σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του προέδρου, Χρήστου Καβαλή, και των μελών της Διαχειριστικής Επιτροπής της Ελληνικής Κοινότητας Καϊρου, ενώ ενημερώθηκε εκτενώς για τις δραστηριότητες του Κέντρου από το διευθυντή του, Χρήστο Παπαδόπουλο.

Ο κ. Αμανατίδης, ως υφυπουργός Εξωτερικών, αλλά και ως εκπαιδευτικός ο ίδιος, συνεχάρη γονείς, εκπαιδευτικούς και φορείς της Ομογένειας για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας και της ελληνικής παιδείας -έργο εθνικής σημασίας- για το οποίο σας συγχαίρω. «Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής» τόνισε «η ελληνική Πολιτεία μερίμνησε ώστε, κατά την σχολική χρονιά που μόλις ξεκίνησε, τα ελληνικά σχολεία της Αιγύπτου να είναι πλήρως στελεχωμένα, προς όφελος των μαθητών της ομογένειας».

«Είναι σαφές» πρόσθεσε «ότι η αριθμητική μείωση του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού, όπως αυτή επήλθε τον προηγούμενο αιώνα για λόγους γνωστούς σε όλους, ουδόλως έχει αφαιρέσει από το εθνικό σθένος και την δυναμικότητα μιας παροικίας, της οποίας το κύτταρο επιβίωσης, αριστείας και διάκρισης συνεχίζει να είναι ισχυρό, πάντα με την πνευματική καθοδήγηση του Πατριαρχείου και του Πατριάρχη μας».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε δε ότι, «στο επίκεντρο των στενών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, δεν είναι μόνον η περαιτέρω ανάπτυξη των πολιτικών και οικονομικών-επιχειρηματικών δεσμών αλλά πρωτίστως το μέλλον, η ασφάλεια και η ευημερία αυτής της παροικίας και των εδώ εκκλησιαστικών μας Αρχών».

Ο κ. Αμανατίδης είχε επίσης σήμερα στο Κάιρο συνάντηση και με τον σύμβουλο του προέδρου της Αιγύπτου για θρησκευτικά θέματα κ. Sheikh Osama El-Azhary, συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα. Στη συνάντηση αποφασίστηκε η περαιτέρω εμβάθυνση και διεύρυνση των δραστηριοτήτων των δύο πλευρών στους τομείς αρμοδιότητάς τους, ενώ υπήρξε ταύτοχρονα πρόσκληση από τον κ. El-Azhary προς τον κ. Αμανατίδη, ώστε να επισκεφθούν από κοινού την Μονή του Σινά. Από πλευράς του, ο υφυπουργός Εξωτερικών κάλεσε τον κ. El-Azhary να τον επισκεφθεί στην Αθήνα, συναντήσεις που θα δρομολογηθούν άμεσα το επόμενο διάστημα.

Επιπλέον, ο κ. Αμανατίδης είχε συνάντηση και με τον Αρχιεπίσκοπο Σινά, Φαράν και Ραϊθώ, κ.κ. Δαμιανό, ενώ είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις στην Πρεσβεία της Ελλάδας στο Κάιρο με Έλληνες επιχειρηματίες, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών αύριο θα έχει σειρά επαφών και στην Αλεξάνδρεια όπου θα γίνει δεκτός από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, κ.κ. Θεόδωρο Β΄ στο Πατριαρχείο, ενώ στη συνέχεια θα ξεναγηθεί στο «Ελληνικό Τετράγωνο», δηλαδή την Ελληνική Κοινότητα, το Σχολείο, την Αθλητική Ένωση και το Ελληνικό Γηροκομείο Αλεξάνδρειας, με τελευταίο σταθμό της περιοδείας του τον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αλεξάνδρειας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass