ΤΟΝΙΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΣΕΑ:

Επικίνδυνη η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης

* Κιλιτσντάρογλου: Τα νησιά δόθηκαν επί Ερντογάν * Βερολίνο: Εξακολουθεί να ισχύει

Δημοσίευση: 01 Οκτ 2016 8:18

ΑΘΗΝΑ

Επικίνδυνη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης στην συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης που ρύθμισε ξεκάθαρα και οριστικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το καθεστώς του Αιγαίου και των νησιών του, είναι επικίνδυνη, τόσο για τις σχέσεις των δύο χωρών μας όσο και για την ευρύτερη περιοχή» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ανεξάρτητα από τις πραγματικές αιτίες που προκαλούν παρόμοιες δηλώσεις αμφισβήτησης της διεθνούς νομιμότητας, η Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο. Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα τον ρόλο της Ελλάδας, ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας σε μία εύθραυστη περιοχή. Ως χώρας που υπερασπίζεται σταθερά τα κυριαρχικά της δικαιώματα επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου» πρόσθεσε.

Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ τέθηκαν επί τάπητος τα ζητήματα της συμμετοχής των ενόπλων δυνάμεων στα μέτρα διαβεβαίωσης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας 2015-2016, της ενεργοποίησης εξοπλιστικών υποπρογραμμάτων και της επιλογής νέου αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ για τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά ζητήματα ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο ΚΙΛΙΤΣΝΤΑΡΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΝΗΣΙΑ

Εν τω μεταξύ,«απαράδεκτη» χαρακτήρισε τη δήλωση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάννης ο αρχηγός της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης και ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος ωστόσο αναφερόμενος στον Ερντογάν είπε: «Ας κοιτάξει τα 16 νησιά που επί της εποχής του παραδόθηκαν και όπου υψώθηκε η ελληνική σημαία».

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Hurriyet», κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΡΛΚ ο Κιλιτσντάρογλου δήλωσε:

«Πρόκειται για απαράδεκτη και λανθασμένη δήλωση η οποία είναι προϊόν της αντίληψης του Ερντογάν περί πολεμικής. Ο Ερντογάν δεν έχει αντιληφθεί ακόμη την αξία της δημοκρατίας και της αρχής της κοσμικότητας. Ας κοιτάξει πρώτα τα 16 νησιά που επί της εποχής του παραδόθηκαν και όπου υψώθηκε η ελληνική σημαία».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, κατά τη συνεδρίαση ο αντιπρόεδρος του κόμματος Οζτούρκ Γιλμάζ δήλωσε ότι «εκείνοι που είχαν καθίσει σε κείνο το τραπέζι (στμ. διαπραγματεύσεις για τη Συνθήκη της Λωζάννης) είχαν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, αλλά δεν έχουν κάνει το ίδιο αυτοί που έχουν την εξουσία εδώ και 14 χρόνια. Τα 16 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο είναι υπό την κατοχή της Ελλάδας όχι επειδή τα έδωσαν αυτοί που βρίσκονταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της Λωζάννης, αλλά λόγω της ανικανότητας αυτών που έχουν σήμερα την εξουσία».

ΙΣΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ

Να βάλει τα πράγματα στη θέση τους επιχειρεί με διευκρινιστική του δήλωση ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τις αναφορές του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στη διευκρινιστική δήλωση σχετικά με τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης για τις δηλώσεις Ερντογάν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επισήμανε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο: «Από τη σκοπιά της γερμανικής κυβέρνησης, η Συνθήκη της Λωζάνης εξακολουθεί να ισχύει».

Ερωτήματα είχε εγείρει η προηγούμενη απάντηση του εκπροσώπου του γερμανικού ΥΠΕΞ Μάρτιν Σέφερ, ο οποίος είχε δηλώσει: «Η γερμανική κυβέρνηση είναι της άποψης ότι αυτές οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά και κατά τα άλλα απέχει μίας έκφρασης άποψης και σίγουρα δεν θα πάρει το μέρος κανενός».

Αναλυτικά η δήλωση Σέφερ είχε ως εξής: «Δεν γνωρίζω τις δηλώσεις του τούρκου προέδρου. Δεν θέλω να αμφισβητήσω ότι το είπε. Για τη γερμανική κυβέρνηση μπορώ μόνο να πω, ότι μας είναι γνωστό πως υπάρχουν διαφορές εδώ και καιρό, εδώ και δεκαετίες, διαφορές απόψεων μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας για την οριοθέτηση των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών. Η γερμανική κυβέρνηση είναι της άποψης ότι αυτές οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά και κατά τα άλλα απέχει μίας έκφρασης άποψης και σίγουρα δεν θα πάρει το μέρος κανενός».

Σε επισήμανση ότι ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε σε νησιά και όχι σε σύνορα, ανέφερε: «Δεν γνωρίζω τη δήλωση του κ. Ερντογάν και δυστυχώς δεν μου είναι δυνατό να αντιδράσω σε αυτό».

Ερωτηθείς, δε, εάν η Λέσβος, η Χίος και η Λήμνος είναι ελληνικά νησιά, απάντησε: «Επαναλαμβάνω αυτό που είπα».

ΝΔ: Επικίνδυνη και η υπόνοια αμφισβήτησης

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, δήλωσε για τις αναφορές από το Βερολίνο:

«Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι θεμελιώδης διεθνής συμφωνία, πάνω στην οποία στηρίζεται η ειρήνη στην, κατά τα άλλα, εύφλεκτη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

» Οποιαδήποτε συζήτηση αφήνει ακόμα και απειροελάχιστη υπόνοια αμφισβήτησής της είναι εξόχως επικίνδυνη για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ειρήνη σε αυτήν την περιοχή.

» Αυτό οφείλουν να το γνωρίζουν και να το διασφαλίζουν όλοι: Το σύνολο της διεθνούς κοινότητας.

» Ιδιαίτερα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολλά από τα οποία είναι συμβαλλόμενα μέρη στη Συνθήκη της Λωζάννης».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass