ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ -42 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ- ΤΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΩΝ ΤΟΥ «NORATLAS»

Έκλεισε ένας κύκλος χρέους και τιμής

Στο Μεσοχώρι Ελασσόνας σήμερα η κηδεία του Ηλία Δαλαμάγκα

Δημοσίευση: 05 Οκτ 2016 10:32

 

ΑΘΗΝΑ
Τελετή υποδοχής των λειψάνων 16 Ελλήνων αγωνιστών που επέβαιναν στο Noratlas πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας

Προκόπη Παυλόπουλου, του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Κύπρου, Πάνου Καμμένου και Χρ. Φωκαϊδη, του υφυπουργού Εξωτερικών Ι Αμανατίδη, της στρατιωτικής ηγεσίας του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του πρώην υφυπουργού άμυνας Θ. Δαβάκη εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου , της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Νίνας Κασιμάτη ως εκπροσώπου της επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής και συγγενών των πεσόντων.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά την ομιλία του, μετά την τελετή υποδοχής των λειψάνων, απηύθυνε κάλεσμα προς τη διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες αναφορικά με την κατάσταση στην Κύπρο αλλά και σε σχέση με την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης.
«Η Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία πρέπει να τηρείται στο ακέραιο γιατί πρόκειται περί αναποσπάστου τμήματος του Διεθνούς Δικαίου, δεν καθορίζει μόνο τα σύνορα της Ελλάδας, καθορίζει και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί κατά το ίδιο το πρωτογενές Ευρωπαϊκό Δίκαιο, τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τα σύνορα των κρατών-μελών όπως ορίζονται κυριάρχως από αυτά» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε τραύμα βαρύτατο για τη διεθνή κοινότητα το να ανέχεται να παραβιάζονται απροκάλυπτα αποφάσεις του κορυφαίου οργανισμού της, του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, και να παρατηρεί αδιάφορη αυτό το πλήγμα εναντίον του πυρήνα του Διεθνούς Δικαίου.
Επισήμανε, επίσης, ότι είναι πλήγμα και για την ίδια την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία να ανέχεται σε έδαφος κράτους-μέλους της -άρα σε Ευρωπαϊκό έδαφος- στρατεύματα κατοχής, να ανέχεται την ύπαρξη εγγυήσεων. Αυτό σημαίνει ότι πάσχει η ίδια η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία, και είναι χρέος της Ευρώπης όχι μόνο απέναντι στην Κύπρο, αλλά απέναντι στην ίδια την Ευρωπαϊκή ιδέα, απέναντι στους ίδιους τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Καταλήγοντας, ο κ. Παυλόπουλος, τόνισε ότι τιμώντας την ιερή μνήμη των προκείμενων ηρωικών νεκρών εμείς οι Έλληνες, Κύπριοι και Ελλαδίτες, Ελλαδίτες και Κύπριοι, δεσμευόμαστε ότι θα αγωνιστούμε μέχρι το τέλος, χωρίς παραχωρήσεις, χωρίς υποχωρήσεις, χωρίς υπαναχωρήσεις, για να ξαναβρεί η μαρτυρική Κύπρος την εδαφική της ακεραιότητα και την πλήρη κυριαρχία της μέσα από μια λύση που σέβεται στο ακέραιο το Διεθνές Δίκαιο, αλλά σέβεται επίσης στο ακέραιο και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο αφού η Κύπρος είναι πλήρως και ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης.
Και δεσμευόμαστε ότι αυτή η λύση σε καμία περίπτωση δεν είναι συμβατή με ίχνος στρατού κατοχής όπως και με οιαδήποτε έννοια αναχρονιστικών εγγυήσεων υποτέλειας.
Μάλιστα, υπογράμμισε ότι αυτή την υπόσχεση θα τη φέρουμε σε πέρας ενωμένοι, όλοι, χωρίς την παραμικρή πολιτική διαφορά να εμποδίζει την εκπλήρωση ενός τέτοιου χρέους. Γιατί, όπως σημείωσε, εμείς οι Έλληνες ξέρουμε πάντα ότι τα μεγάλα και σημαντικά μπορούμε να τα επιτύχουμε μόνο ενωμένοι, και θα τα πετύχουμε ενωμένοι γιατί αυτό είναι το χρέος μας και για το χθες και για το σήμερα και για το αύριο.
Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΥΠΡΟΥ
Ο Πάνος Καμμένος στο χαιρετισμό του δεσμεύτηκε να ανοίξουν όλα τα στοιχεία για τον φάκελο της Κύπρου και να παραδοθούν στον ελληνικό λαό και στον ελληνισμό της Κύπρου δια του υπουργείου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας χαρακτήρισε προκλητικές και ανιστόρητες τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογαν και έκλεισε τον χαιρετισμό του τονίζοντας: "θέλω να ευχηθώ στην Κυπριακή Δημοκρατία και στον Ελληνισμό της Κύπρου «Καλή Λευτεριά».
ΟΙ ΗΡΩΕΣ
Οι Έλληνες καταδρομείς που επέβαιναν στο μοιραίο «Noratlas» το οποίο κατέπεσε από φίλια πυρά και τα λείψανα των οποίων ταυτοποιήθηκαν και παραδόθηκαν χθες στους συγγενείς τους είναι οι: Σμήναρχος Ηλίας Άνθιμος, Ανθυπασπιστής Καταδρομέας Ευάγγελος Τσάκωνας, Ανθυπασπιστής Καταδρομέας Αθανάσιος Χριστόπουλος, Ανθυπασπιστής Καταδρομέας Στέφανος Γιαννακός, Ανθυπασπιστής Καταδρομέας Ηλίας Δαλαμάγκας, Ανθυπασπιστής Καταδρομέας Κοσμάς Γιαννακάκης, Ανθυπασπιστής Καταδρομέας Ανδρέας Αναστασόπουλος, Ανθυπασπιστής Καταδρομέας Αντώνιος Ζησιμόπουλος, Ανθυπασπιστής Καταδρομέας Χρήστος Ληγδής, Ανθυπασπιστής Καταδρομέας Αιμίλιος Μονιάς, Ανθυπασπιστής Καταδρομέας Γεώργιος Νάκος, Ανθυπασπιστής Καταδρομέας Στυλιανός Πρινιανάκης, Ανθυπασπιστής Καταδρομέας Νικόλαος Σκιαδαρέσης, Ανθυπασπιστής Καταδρομέας Σωτήριος Τζούρας, Ανθυπασπιστής Καταδρομέας Χρήστος Χατζόπουλος, Ανθυπασπιστής Καταδρομέας Μανιάτης Βασίλειος.
ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης παρέστησαν στην τελετή επίσημης παραλαβής λειψάνων Ελλήνων αγωνιστών της Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.
Η Κύπρος γονάτισε ευλαβικά μπροστά σε 16 μικρά ξύλινα φέρετρα σκεπασμένα με τις σημαίες Ελλάδας και Κύπρου. Στα φέρετρα ήταν λείψανα 16 Ελλήνων καταδρομέων, που σκοτώθηκαν από τραγικό λάθος της κυπριακής αεράμυνας τα μεσάνυχτα της 20ής Ιουλίου 1974 κατά την κατάρριψη του αεροσκάφους ΝΟΡΑΤΛΑΣ ΝΙΚΗ 4 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.
«Νιώθω δέος, συγκίνηση, αλλά και περηφάνια για τους ήρωες του έθνους», δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. «Η Κύπρος το 1974 περίμενε τον ερχομό της Ελλάδας. Περίμενε τα ελληνικά φτερά. Ήρθαν μια χούφτα Έλληνες για την τιμή των όπλων», είπε και τόνισε ο πρόεδρος Αναστασιάδης. «Έγιναν λάθη. Η Κυπριακή πολιτεία εκφράζει μια συγγνώμη σε όσους πλήγωσε. Λέμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συγγενείς για την προσφορά των ηρώων».
Τους 16 αποχαιρέτησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, «Δεχθείτε τη συγγνώμη της ελληνικής πολιτείας για όσα δεν έκανε 42χρόνια». Η τελετή παράδοσης των λειψάνων έγινε στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στον χώρο της θυσίας τελέστηκε τρισάγιο από τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου, Χρυσόστομο. Παρέστη ο υφυπουργός Άμυνας, Ιωάννης Αμανατίδης, αρχηγοί κομμάτων και συγγενείς των πεσόντων.
Στους συγγενείς ο πρόεδρος Αναστασιάδης απένειμε το Μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς.
ΣΤΟ ΜΕΣΟΧΩΡΙ Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΙΟΥ ΗΛΙΑ ΔΑΛΑΜΑΓΚΑ
Στο Μεσοχώρι Ελασσόνας, θα γίνει σήμερα Τετάρτη, η κηδεία του ήρωα ανθυπασπιστή Ηλία Δαλαμάγκα ενός από τους καταδρομείς που επέβαιναν στο NORATLAS της Πολεμικής Αεροπορίας.
Έως τις 12 το μεσημέρι τα λείψανα του Ήρωα καταδρομέα Ηλία Δαλαμάγκα θα βρίσκονται στην οικία του ενώ θα ακολουθήσει η εξόδιος ακολουθία στην εκκλησία του χωριού και κατάθεση στεφάνων στο κοιμητήριο όπου θα εναποτεθούν τα οστά του.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΥΠΡΙΩΝ
Από τον Σύλλογο Κυπρίων Λάρισας σημειώνεται πως το Σάββατο 8 Οκτωβρίου (ώρες 9-12) θα πραγματοποιηθεί με την ευκαιρία της επετείου εορτασμού της ανεξαρτησίας της Κύπρου την 1η Οκτωβρίου, η καθιερωμένη εθελοντική αιμοδοσία στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Η αιμοδοσία, σημειώνεται από τον Σύλλογο «θα είναι αφιερωμένη και στην μνήμη του Ήρωα Καταδρομέα Ηλία Δαλαμάγκα και των άλλων 15 συναγωνιστών του που επιστρέφουν μια αγκαλιά κόκκαλα ιερά, στην πατρώα γη».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass